Het Rijksmonument Graaf Adolf in Heiligerlee staat te koop. Het monument werd vorig jaar nog gerestaureerd en staat er nu piekfijn bij. Het monument herdenkt de Slag bij Heiligerlee (1568), 445 jaar geleden. Opmerking op Linkedin: Als de Slag bij Heiligerlee niet gewonnen was, dan hadden wij nu de olifantenjager Juan Carlos als vorst gehad.
Ook wil het Rijk af van De Naald in Apeldoorn. Dat monument werd in 1901 door de Apeldoornse bevolking geschonken aan koningin Wilhelmina en prins Hendrik ter gelegenheid van hun huwelijk. In 2009 hield de Naald de schade voor de koninklijke familie beperkt toen Karst Tates met zijn Suzuki Swift dwars door de dranghekken reed in de richting van de koninklijke bus die, ter gelegenheid van Koninginnedag, onderweg was naar paleis Het Loo. Hij doodde zeven mensen en stierf zelf aan zijn verwondingen.
Het Rijk wil in totaal 34 Rijksmonumenten afstoten. Ook de grafmonumenten van de zeehelden Tromp en Piet Hein staan in de etalage. Kopers moeten wel verplichtingen overnemen.
Verbijsterend…
Kunnen we de Oranjes niet verkopen ???
Dit fenomeen speelt al een jaartje of vier, vijf. Toen bv. in Leiden de middeleeuwse Pieterskerk moest worden gerestaureerd, bleek onderweg ttv de besluitvorming dat een bepaald restauratiepotje van het Rijk niet meer bestond. De stichting moest toen voor een paar miljoen een lening afsluiten (waarbij de gemeente als bank optreedt – dat is wat de huidige ‘regeling’ nog behelst), en om die af te kunnen lossen heeft men de zgn. proveniershuisjes (de originele, tegen de kerk aangebouwde woonhuisjes) verkocht èn de tarieven voor evenementen e.a. verhuur flink opgeschroefd (want de huurinkomsten van de p-huisjes vallen immers weg).
Drie jaar geleden stuitte ik in de gemeentebegroting op het kopje ‘onrendabele monumenten’, een lijstje waar o.a. het Gravensteen, de Latijnse School en de Burgpoort op prijkten. In de ‘produktenraming [sic] 2009-2012’ vielen ze nog onder die noemer, met enkel een verhaaltje erbij over de tegenvallende rijksgelden en verder niets voor begroot. Per 2010 bleken ze ineens overgeheveld naar ‘product 913.02 Beheer panden’, die de opdracht hebben om alles wat overtollig is, af te stoten.
Of deze tendens echt vreselijk is, zou ik niet durven zeggen. Gevoelsmatig wel – zelf vind ik zoiets ondenkbaar. Maar misschien is het wel prima geregeld – hoeveel mensen wonen niet gewoon in een rijkspand, en dragen daar contractueel verantwoordelijkheid voor. Mij ontbreekt het dus een beetje aan argumenten om er tegenin te brengen, dus ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig wat Cobouw daarover zegt.