Kerstmis nadert, en hoe en wat men ook kan bedenken over de achtergrond van dit feest, weinigen zullen ontkennen dat het de viering van de geboortedag van de naamgever van het christendom is. Die woorden heeft geuit over de onmogelijkheid God en de mammon (de verpersoonlijking van de hebzucht) tegelijk te dienen, en dat eerder een kameel door het oog van een naald zal kruipen dan dat een rijkaard het koninkrijk Gods zal betreden.
Dingelingelingdingdengdoe (bis).
Ooit was het een bijzonder bezit, die kerst-lp van Phil Spector, maar al die wonderlijke bewerkingen van de kerstclichés zijn zelf clichés geworden, die je om je oren zeuren in de supermarkt dezer dagen. In mijn levenstijd is de muziek van de kerstdagen van een stemming of eventueel een boodschap verworden tot een smeermiddel om te kopen, te kopen en nog eens te kopen. Is er nog een andere reden voor deze dagen?
U kunt met kerst kwartel eten. Van een leverancier:
Dankzij de korte levertijden kunnen we dit product dagelijks leveren. De consumptie van kwartels gaat in Nederland vooral via het horecakanaal.
Een wilde vogel, officieel beschermd in Nederland – ik kan mij niet voorstellen dat de vogel niet zeldzaam is, heb er een keer in mijn leven een wild stelletje van gezien, maar hoe dan ook: kwartels worden elders geschoten, op Malta ook in de trektijd, en ze worden gekweekt. Als ze voor de eieren gefokt worden (heb er ooit een gegeten, klein en verder niks bijzonders, maar ja, dan eet je wel een kwartelei) eindigen de leghoenders in het kattenvoer (“met wild”).
Als vogel word je omschreven als “dit product”.
Kangoeroebiefstuk in mangosaus moet ook bijna onontkoombaar zijn op de kerstdis. Dan weet u dat. Wie het op tafel zet of laat zetten zal zich niet bekreunen om mensen die in een kerkgebouw afwachten hoe het verder met hen moet. Of daar heeft u al een frisse mening over klaar. “Ze horen hier niet.” Kangoeroes en struisvogels wel. Als deze “biefstukken” tenminste uit de kweek komen. Anders laat u ze aanvoeren.
Is chili con carne wellicht wat ordinair, maak er chili met krokodil van, dan heeft u iets feestelijks op tafel.
Kwartel, kangoeroe en krokodil, ze hebben kip, kalkoen en konijn vervangen want die zijn zo alledaags, dat is voor elke dag. Crisis is als je geen krokodil op tafel kunt hebben.
Laat ik afsluiten met een gezellige kerstplaat die u nou nooit in de supermarkt hoort. Uit 1966.
Roy Orbison, There won’t be many coming home
Kwarteltjes zijn toch klassiek? En kangoeroe en krokodil zijn ook niks nieuws meer, die stonden 25 jaar geleden ook al op de kaart.
Het maakt me trouwens geen ruk uit wat voor dier ik eet. Er is m.i. geen principieel verschil tussen een varken, koe, slang, rat, kwal, kat of hond.
@2:
En mensen? Eet je die ook? Zo nee, waarom niet?
@ 3 Waar kan je nog lekker mals biologisch geteeld mens krijgen ??
stukje bil Sap of Famke Helsema of M Thieme groene spinazie en rode bietensoep als kerst menu is niet te versmaden.
Max Havelaar bananen zyn toch ook niet koosjer meer???
maar een stukje fabrieksbeest van de kiloknallers moet je toch met kerst laten staan.
@1-2
Ik hoef toch niet bij ieder stukje te vermelden dat ik vegetariër ben en dat het allemaal even onwaarschijnlijk is om de geboorte van Jezus te vieren.
@6: Arnold:
Daarbij snap ik sowieso niet zo goed waarom @2 zich zo grof meent te moeten uiten:
quoot:
[ Het maakt me trouwens geen ruk uit wat voor dier ik eet. ]
Voorts ben ik van mening dat er een eind moet komen aan de bio-industrie.
@7
Nou ja, het klopt wel – of je nou carnivoor bent of niet…
@8: Arnold:
Zeker, een dier is een dier is een dier enzovoorts. Weet van vriendjes dat het geen lolletje is om nu bij de Grootgrutters rond te wandelen als vegetariër.
Er zijn allerlei redenen waarom je kan besluiten geen dieren meer te eten, van :” ik vind het gewoon niet lekker”, tot het hele scala aan politieke ( bio-industrie) argumenten. Vaak is het een combinatie, maar het ligt toch wel wat gevoeliger, meestal, dan dat je omnivoor bent.
Als mensen een _bewuste_ keuze maken vind ik dat al een vreugdelijke gebeurtenis op zich.
Het ontgaat me echt waarom je zo “dol” kan zijn op je hond of kat, maar dan niet verder meer na wil denken over de varkens, ganzen, paarden en andere dieren die gefokt worden om dood te moeten of geplukt worden met de meest weerzinwekkende methodes.
Het heeft met respect te maken denk ik, voor elkaar én voor dieren.
@7: dat was niet zo grof bedoelt eigenlijk. Als je dieren eet maakt het m.i. niet zoveel uit welk dier dat is, wel dan?
Ik vind wel dat we met z’n allen teveel dieren eten. Het mag best wat minder. Ik hoe in ieder geval echt niet iedere dag een lap vlees op m’n bord.
@8: mensen zijn volgens mij van oorsprong omnivoren.