Ruim een kwart van de niet-westerse werkzoekenden heeft kans op een baan via uitzendbureaus. Maar van de autochtone werkzoekenden met identiek cv maakt bijna de helft kans op diezelfde baan. Dit blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). (NRC)
Het hele erge is dat dit dus typisch zo’n onderzoek is waarvan je denkt “moest dat nog onderzocht worden?”
Bij precies hetzelfde CV, bij perfecte beheersing van de taal treden die verschillen op. En wij maar roepen dat die niet-westerse allochtonen opener en ontvankelijker tegenover de Nederlandse samenleving moeten staan.
Solliciteren en steeds afgewezen worden is al hemeltergend als je weet dat het níet vanwege discriminerende vooroordelen gebeurt, hoe denkt u dat iemand zich voelt die ten sterkste vermoedt dat dat wel degelijk het geval is?
De discriminatie treft vooral niet-westerse allochtonen. Het blijft toch altijd opmerkelijk dat de roots van de ‘niet-westerse‘ Antillianen en Marokkanen op een westelijkere breedtegraad dan die van de autochtone Nederlander liggen.
Het is glashelder: Discriminatie (eventueel op basis van xenofobie en racisme) bij aanname van sollicitanten.
Dit onderzoek maakt ook een door rechtse neoliberalen en bruinen zeer verzwegen probleem openbaar: er is nijpende sociale ongelijkheid en de mogelijke wortels van de sociale ongelijkheid.
Cijfers spreken voor zich – arbeidsloosheid:
allochtonen 25 – 30%
autochtonen 5 – 8%
Het enige misschien grappige punt is dat men probeert het impact van het “nieuws” te verzachten door de schuld bij de uitzendbureaus te leggen ipv bij de werkgevers die zeker aan de grond van dit verschijnsel liggen. (Wij zijn nette mensen, hoor)
Nu dat men durft de omerta over discriminatie die in onze maatschappij heerst te doorbreken nog paar suggesties voor nader onderzoek om deze vraagstuk nog in de diepte te gaan belichten. Dit zal zeker de integratie gaan helpen.
1. Discriminatie op de werkvloer. Is het zo dat de autochtonen binnen een bedrijf makkelijker carrière maken en worden vaker bevorderd dan de allochtonen?
2. Discriminatie op de “markt”. Er zijn voorbeelden dat Nederlandse leveranciers betere diensten/betere producten voor “eigen mensen” bewaren, oftewel afwijkende eisen stellen aan allochtonen, oftewel doen minder kwaliteit leveren.
De lijst kan langer, maar dit is voorlopig voldoende om te beginnen.