Blij met Krapuul

Propaganda domineert nagenoeg in mainstream media. Wanneer gebeurtenissen een interpretatie krijgen, is die voornamelijk ten gunste van het Westen c.q. in het voordeel van de westerse elite. De westerse wereld mag dan de welvarendste en meest democratische zijn, een garantie op een hoogstaande moraal en continuering van haar bestaan is dat geenszins. Voor een nodige kritische noot zou de pers moeten zorgen. Maar die moet berichten verkopen en mag adverteerders niet ontrieven. Zo verkoopt oppervlakkige infotainment beter dan diepgravende kritiek.

Toch is er een minderheid die het belang van gefundeerde kritiek onderkent. Zonder kritiek koersen we ongemerkt af op een orwelliaanse staat, waar camera’s ons overal bespieden en berichten die we elkaar sturen gechekt worden op eventuele ’terroristische’ inhoud. Wat terroristisch is, dat bepaalt onze leider opgewekt, desnoods zonder instemming van het parlement via een Algemene Maatregel van Bestuur. Krapuul is evenwel zeer kritisch en daar ben ik blij om.

Tabak
Het was even schrikken toen Krapuulchef J. v.d. Heuvel meldde: ‘Ik ben deze kutsite wel zo fucking beu‘. Zijn tabak ervan is voorstelbaar. Wanneer je als redactie dag in, dag uit reacties moet nagaan op hun mogelijk aanstootgevende inhoud, en met grote regelmaat reaguurders betrapt op overtreding van de huisregels, is dat fucking maagzuur oprispend. Als scribent vind ik het verdwijnen van reacties jammer. Sommigen gaven terechte, scherpe kritiek. Maar ik heb er begrip voor dat enkele goeden moeten bloeden ter voorkoming van bagger.

Ramesar
Voor kritisch Krapuul is Arnold van der Klufts kwalificatie van Perdiep Ramesar als fantast, in 2010 al, een zie-je-wel momentum. Krapuul blijkt niet zomaar wat te rapporteren – op een uitzondering na, geef ik toe – maar fileert ontwikkelingen genadeloos. Bizar is dat treurig stemmende propagandisten als Syp Wynia en Sylvain Ephimenco zelfs na het complete demasqué van Ramesar nog de kleren van de naakte keizer blijven aanprijzen. Overigens schrijft Van der Kluft later dat hij zich zijn artikel niet eens meer herinnerde. Zoveel bullshit krijg je over je heen uitgestort en zoveel weerleggingen pleeg je, dat ik me zijn vergeten kan indenken.

In varietate concordia
Tegenover alle fact free geklets is er bij Krapuul het streven naar zinnige inhoud, de stijl is van ondergeschikt belang. Van rouwdouwstukken tot literaire columns komt voorbij. Die verscheidenheid is een kracht. Over stijl valt binnen bepaalde grenzen niet te twisten. De een voelt zich aangesproken door een recht-voor-zijn-raap stuk, de ander door verfijnde ironie. Overigens is het voordeel van samengaan in verscheidenheid wellicht een aansporing voor een eenzame blogger, die dapper tegen de asociale wind in zijn gedachtespruiten op het web plant maar zelden tot nooit een zielsverwant vindt, om onder de paraplu van Krapuul te schuilen.

Boe roepen
Krapuul is begonnen als een oldschool blogje om tegenwicht te bieden aan de rabiate haatzaaier Wilders, aldus initiator Van den Heuvel. En die tegenstem is iedere dag broodnodig. Een groot deel van Krapuul is dan ook gewijd aan het ontmaskeren van allerlei gespuis, van kletspraat verkopende vrome Wijbenga’s tot corrupte VVD’ers du jour. En Krapuul schuwt kritiek niet op linkse heilige huisjes. Hoop van sociaaldemocratisch Nederland, Lodewijk Asscher, is terecht terechtgewezen als implementator van een soort van Neurenberger rassenwetten.

Alarmisme
Van mijn kant bestrijd ik klimaatalarmisme. Weliswaar slechts spaarzaam want ik ben geen klimaatwetenschapper en mijn stem telt daarom niet. Toch vind ik het van belang om een links tegengeluid te laten weerklinken, opdat niet een ieder als mak schaap het nieuwe lysenkoïsme volgt. Ja, het klimaat verandert, dat doet het al miljarden jaren. Ja, er vindt opwarming plaats omdat kooldioxide een broeikasgas is en toeneemt. Nee, dat is geen reden voor paniek. De belangrijkste natuurkundige formule in deze materie kent een logaritmische component, dat houdt in dat een geleidelijke toename van CO2 een steeds geringer invloed op de temperatuur heeft. Laat eerst maar eens een groene Sahara ontstaan, dan zien we wel verder. Bovendien bestaat er een aanzienlijke kans op een doorbraak in zonneceltechnologie die het gebruik van koolwaterstoffen drastisch reduceert.

Queeste
Bij alle inspanningen op Krapuul is het zaak om zich te realiseren dat voor veranderingen meer nodig is dan kritiek. Het is te vergelijken met kinderen: je kunt hen niet opvoeden door hen alleen te straffen, je moet goede voorbeelden geven. Daarom besteed ik een deel van mijn stukken aan een zoektocht naar linkse alternatieven. Vooral na de val van de Muur is gebleken dat socialisme – in de zin van een maatschappij met een grote, dominante en paternalistische overheid – passé is als aanlokkelijke optie. De linkse leegte hield maar aan na het afschudden van de ideologische veren. Maar tussen alle schraalheid dook ineens Thomas Piketty op. Zijn boek ‘Kapitaal in de 21ste eeuw’ biedt nieuwe inzichten. Een van mijn goede voornemens voor 2015 is om op Krapuul een serie ‘Pikettylezingen’ te plaatsen. Net zoals in een kerk een bijbelpassage wordt voorgelezen en besproken, zal ik op teksten uit Piketty’s Kapitaal commentaar geven.

Rest mij nog alle lezers een blij 2015 toe te wensen.

1 gedachte over “Blij met Krapuul”

  1. Pingback: Gelukkig Nieuw Jaar Krapuul! | Krapuul

Reacties zijn gesloten.