‘Wat je ook doet, je mag er niet zijn.’

Wordt er in de politiek nog over de multiculturele samenleving gesproken? Of is er genoeg schade aangericht in de afgelopen jaren en genieten de aanstichters van hun triomf? Of is het niet zo leuk meer, omdat het zo gewoon is geworden en de samenleving er goed door is verziekt?

Het is moeilijk om aan deze stigmatisering te ontkomen. Collega’s met een Marokkaanse en islamitische achtergrond voelen dat ze verantwoording moeten afleggen voor handelingen van anderen waarmee ze niets te maken hebben. Hun eerste reactie is om opmerkingen te weerspreken en vragen te beantwoorden, maar na verloop van tijd houden ze daarmee op omdat het zinloos is. Ze hebben het gevoel dat ze niet tegen de media kunnen opboksen en hun collega’s niet zullen overtuigen. Vervolgens ontwijken ze opmerkingen en sluiten zich af, niet alleen van hun collega’s maar ook van de samenleving als zodanig. Een geïnterviewde zei dat ze haar kabelabonnement had opgezegd en de televisie in de schuur had gezet. Sommigen hebben het gevoel dat hun recht op een plaats in de samenleving ter discussie staat: ‘Wat je ook doet, je mag er niet zijn.’ (Trouw)

Waarom Geert Wilders van de PVV vorig jaar is vrijgesproken, is mij nog steeds een raadsel. Maar ik ben geen politicus en ik ben geen rechter. Maar aanzetten tot haat had er bij gemogen van mij en daar vind ik hem nog steeds schuldig aan.

Op dit moment is het erg rustig met Geert en zijn kornuiten, maar dat wat ze hebben gezaaid, wordt nog steeds elke dag geoogst. Het blijft opletten, want die 15% ongeleide projectielen die niet verder nadenken dan ‘zij’ en ‘wij’, waarbij ‘zij’ de grote bedreiging vormen die uitgeroeid moet worden blijft gewoon doorzieken.

8 gedachten over “‘Wat je ook doet, je mag er niet zijn.’”

  1. Het doet je een grote deugd dat je deze problematiek durft aan te snijden. Het is een enorme schandvlek op onze samenleving die iedereen ziet, behalve wij.

    We kijken nooit in de spiegel van we zijn altijd uiterst tevreden met onszelf. Daar draait ook de meeste teevee over daarom zouden er steeds meer mensen geneigd zijn de tv toestel in de zwijnenhok te gooien.

    Dit zal doorgaan zolang de maatschappelijke Racisme, Discriminatie, Etnicisme niet structureel en principieel zullen aangepakt worden.

    Je opmerking is terecht – het feit dat Rutte naderhand niets had te vertellen of uit te leggen over het feit dat hij met een Ultra-rechtse, Xenofobe Partij van de Haat probeerde Nederland te regeren, zegt al voldoende.

    Hij is tevens ook het typische voorbeeld hoe in sommige elitaire kringen in Nederland nog steeds wordt gedacht dat je met de vanzelfsprekend tweederangs burgers – “allochtonen’ van alles mag uithalen zonder zorgen over de gevolgen of dat je erop aangesproken wordt.

    Er is niemand op dit moment in Nederland die werk maakt van Antiracisme, Antietnicisme, AntiXenofobie. PvDA inclusief.

    Dit is de grootse bijdrage voor de Nederlandse geschiedenis van Rutte I met Verhagen, Wilders en consorten.

  2. Collega’s met een Marokkaanse en islamitische achtergrond voelen dat ze verantwoording moeten afleggen.

    Ik vind het jammer dat Marokkaans en islamitisch op een hoop worden geveegd. Je etniciteit kun je niet veranderen, je religie wel. Iemand kan ook menen dat alle religie vernietigd moet worden, inclusief christendom en islam, en daar voor strijden. Dat is op zich niet verkeerd.

    Overigens ben ik van mening dat religie oké is, zolang het maar persoonlijk blijft en niet politiek is.

  3. Maar Sjaax, daar gaat het toch om? In de ogen van te veel mensen zijn alle Marokkanen islamiet en andersom en dan zijn ze ook nog allemaal terroristen. Dat is gezegd in de politiek en te veel mensen onthouden dat en slikken het als de waarheid.
    Dat is een van de problemen.

    Niemand vraagt aan jou (als je een witte man/vrouw bent) waarom je de wereld en de niet witte mensen zo uitbuit. Daar hoef je geen verantwoording voor af te leggen, want dat is generaliseren en dat mag niet tegenover witte mensen. Dan ben je onderontwikkeld.

    Voel je het verschil?

  4. Het feit dat de VVD en het CDA met de xenofobe en rasistische beweging van Wilders hebben samengewerkt is onvergeeflijk.

  5. Is makkelijker gezegd dan gedaan, een punt maken van antidiscriminatie. Beleid in die richting zal bijna altijd als betuttelend worden ervaren en waarschijnlijk averechts werken. Het zal alleen kunnen werken als je het niet alleen woordelijk uitdraagt maar vooral ook in daden tot uitdrukking brengt. En daar schort het nogal eens aan bij (linkse) politici, die hinken teveel op 2 gedachten. Dat je aan de ene kant de multiculturele samenleving bezingt en tegelijkertijd bv. een keurige Turkse kleermaker (remember Zekeriya en Esme Gümüs, in 1998, dus ver voor Wilders of zelfs maar Fortuyn!) het land uitpleurt, is gewoon niet geloofwaardig.

Reacties zijn gesloten.