Poldermodel, geschiedenis en heden

Een korte geschiedenis van het poldermodel

Het poldermodel neemt in de beeldvorming soms mythische vormen aan. Het streven naar consensus zou teruggaan op de middeleeuwen, toen ‘onze voorouders’ met vereende krachten het land veroverden op het water. Dit soort verhalen hebben meer te maken met propageren van een ‘typisch Nederlandse’ nationale identiteit dan met historische analyse. (socialisme.nu)

En hoe er tegenwoordig tegen aan gekeken wordt:

Oppositie tegen Kunduz-akkoord vereist oppositie tegen polderkoers

Eind juni lanceerde de FNV haar actiecampagne tegen het Kunduz-akkoord en in het bijzonder tegen de aanval op de ontslagbescherming. Gelijktijdig zaten vakbondsbestuurders om de tafel met ‘de Club van Elf’, een denktank van de grootste Nederlandse multinationals, met als gemeenschappelijk doel ‘om het poldermodel nieuw leven in te blazen’. Maina van der Zwan brengt in kaart hoe deze richtingenstrijd in de vakbeweging zich ontwikkelt.  (socialisme.nu)

2 gedachten over “Poldermodel, geschiedenis en heden”

  1. Het Poldermodel is het grote verraad van de PvdA en de door haar nog steeds gecontroleerde FNV ( eerst natuurlijk NVV ) van de Arbeidersklasse …

  2. Blijkbaar is het Poldermodel de enige weg waar men (nu nog stiekem) naartoe streeft?

    Rutte doet steeds uitlatingen alsof het hem niet interesseert puur uit zijn kwaliteiten van onderhandelaar, want hij wil zijn huid, na al deze mislukkingen, toch nog proberen duur te verkopen.

    Op deze weg laat Diederik Samsom zich makkelijk inpalmen, wat ik aan zijn onervarenheid en idealisme toe schrijf. Hij zou tevens in optredens in de aanwezigheid van Rutte, tenminste enige les nemen van de laatste en wat serieuzer in de camera gaan kijken.

    Samsom zou ook goed doen om naast andere dingen de zuiver technische onderhandelaars slimmigheden van Rutte door te breken, want deze deed hem op een gegeven moment in de discussie gisteren onderbreken en deed gelijk met Samsom praten om geen terrein in de discussie te verliezen en had eigenlijk niets te zeggen. Onderbreking van de gesprekspartner om hem niet te laten uitpraten en hem te “jammen” als het ware. Dat deed Rutte.

    Discussietruukjes die Diederik moet nog leren tegen te houden en gewoon tegen Mark zeggen, ” Laat me nou ’s uitpraten!”

    Anders wat doe in de Polder?

Reacties zijn gesloten.