Roemer (SP) bij Buitenhof

Interessant gesprek:

Emile Roemer, de lijsttrekker van de SP gaat in gesprek met de jurist/historicus Thierry Baudet en hoogleraar financiële geografie Ewald Engelen. Roemer debatteert over Europa en zijn visie op de wijze waarop Nederland de komende jaren geld kan verdienen. Roemer lanceert zelf een stelling over de morele crisis in het land en zijn weerzin tegen bestuurders die zich verrijken en de samenleving in de steek laten (vpro)

De verbazing van jurist/historicus Thierry Baudet over de pro-EU standpunten van de SP is wel grappig om te zien. Ewald Engelen blijkt een stuk beter op de hoogte.

6 gedachten over “Roemer (SP) bij Buitenhof”

  1. Roemer antwoordt op een vraag van Baudet dat hij principieel tegen soevereiniteitsoverdracht naar de EU is – overigens naïef om daar op die manier op te reageren. Dat houdt dan in dat de SP weliswaar niet anti-EU is, maar dat haar ‘pro-Europees’ standpunt veeleer tegen heug en meug is, omdat het nu eenmaal niet anders kan. Nederland moet de Duitse lijn volgen, want het zou ernstige gevolgen in de handelsrelaties hebben wanneer Duitsland zou worden geschoffeerd door Nederland.

  2. @1: Volgens mij is het best mogelijk om binnen een federaal systeem zeggenschap te houden over belangrijke beleidsterreinen, zoals je begrotingsbevoegdheid en CAO’s en pensioenen. (Ook in de VS is het bv. zo dat iedere staat dingen op z’n eigen manier regelt, en ik vermoed dat het ook in Duitsland zo gaat.)

  3. @2 Joke,

    Het is juist de opzet dat zoveel mogelijk door de lidstaten zelf wordt geregeld, het zogenoemde subsidiariteitsprincipe.

    Als je je principieel tegen soevereiniteitsoverdracht opstelt, houdt dat in dat je overdracht wilt tegenhouden, ook al is dat in een bepaalde situatie de betere oplossing. Misschien bedoelde Roemer het niet zo, maar dan had hij nooit met een simpel ‘ja’ mogen reageren.

  4. @sjaax: Het is jammer dat ik dat fragment niet kan bekijken op mijn computer (wegens allergie voor de software). Maar het ESM is bv. een duidelijk geval van een schending van soevereiniteit. Als het gesprek op dat moment daar over ging, kan ik me zo’n volmondig ‘ja’ wel indenken. In een discussie over de sociale mensenrechten echter (het EVRM e.a. int. verdragen) zou Roemer wellicht anders gereageerd hebben op diezelfde vraag. (En dat is nou juist het type soevereiniteitsoverdracht waar VVD-ers als Baudet zich met hand en tand tegen verzetten.)

  5. Ik vind dat we ‘gewoon’ een deelstaat moeten worden van Duitsland. Het koningshuis kan dan in de uitverkoop en de kostenbesparing op overig bestuur (gemeentelijk, provinciaal zowel als landelijk is enorm.

    Niet meer over denken en zeuren maar gewoon doen…

Reacties zijn gesloten.