Hoera, het CPB is uitgerekend. En nou?

Het CPB heeft weer de partijprogramma’s doorgerekend en dan wordt er in de pers natuurlijk breed uitgemeten wie het braafste jongetje van de klas is. Er zijn kiezers die hun stem hier aan ophangen. Er zijn partijen die met de uitslag van deze berekeningen aan de haal gaan en mensen op het verkeerde been zetten.

Ik ben altijd voorzichtig met de berekeningen van het CPB. Het CPB is geen waarzegger en rekent volgens bestaande modellen met de gegevens die partijen hebben gegeven. Het CPB kan niets met dingen waar geen waarde aan toegekend wordt, onderwijs kent geen rendement. Ook kan het CPB niet uitrekenen wat bepaalde acties als bijvoorbeeld korten op ontwikkelingshulp kan betekenen voor de economie van Nederland als geheel. Dat kan het CPB allemaal niet berekenen. Het CPB kan alleen maar uitrekenen wat de verwachting is van de uitlatingen van politieke partijen als het over getallen gaat. Het is geen garantie over de toekomst en helemaal niet voor de lange termijn.

Vergelijk het maar met de voorspelling van het weer. ‘Nuff said.

Mij verbaast het helemaal niets dat de PVV en de VVD goed scoren in deze berekeningen, beiden zijn extreem en beiden denken alleen aan morgen, dat is lekker makkelijk rekenen. Oh wacht. Ze denken niet aan morgen maar aan 2040. Want in 2040 scoort de VVD ontzettend goed qua werkgelegenheid. Net alsof je nu al kan uitrekenen hoe de werkgelegenheid er voorstaat in 2040, als je niet eens investeringen in onderwijs meeneemt. Net alsof iemand nu weet hoe de wereld eruit ziet in 2040.

Wat voor mij belangrijker is, heeft een partij een visie. Natuurlijk moeten cijfers kloppen. Maar als de cijfers belangrijker worden dan de mensen, dan ben je voor mij niet goed bezig. Dan klopt je grafiekje over 2040 bij het CPB wel maar hebben we in 2017 een land vol armoede. Maar ons huisboekje klopt! Nou, dat is dan fijn. Ga dat maar aan de mensen die armoede lijden uitleggen.

VVD

Voor de VVD is de banenmachine het speerpunt, zo meldde fractieleider Stef Blok vandaag. Lastenverlichting is voor de VVD de beste manier om banen te scheppen en past bovendien in het liberale geloof dat de overheid kleiner moet worden. Volgens Blok leidt de VVD-aanpak tot 245.000 extra banen in 2017. (VK)

Volgens de website van de PvdA ‘Rutte’s Banenmachine’ zijn er meer dan 100.000 banen verloren gegaan sinds het aantreden van kabinet Rutte.  Zitten die al in die 245.000? Of moeten we die er nog van af trekken of bijtellen, of wat dan ook volgens de rekenwonders van de VVD?

20 gedachten over “Hoera, het CPB is uitgerekend. En nou?”

  1. Nou ja, eerlijk is eerlijk als een doorrekening mij gunstig zou zijn zou ik het zeker in de argumentatie meenemen.
    Maarreh, een half miljoen banen verschil tussen VVD / SP in 2040…….sorry, die neem ik met een zak zout 😉

  2. Ik zou het wel aardig vinden als het CPB de verschillen in koopkracht stijging cq. daling ook in een grafiekje zou zetten voor de “happy few” die zeg maar een aantal tot vele malen meer dan modaal verdienen ………
    Eens kijken hoe e.e.a. er dan zou uitzien (met name het VVD balkje in de grafiek).

  3. Hier staat een grafiek met de koopkrachtplaatjes van de verschillende inkomensgroepen: http://www.sp.nl/geld/nieuwsberichten/12505/120827-sp_opnieuw_koopkrachtkampioen.html. De verschillen tussen de politieke partijen zijn fors, maar er is er niet één die de laagste inkomens de meeste compensatie gunt.

    Volgens deze grafiek: http://av.r.ftdata.co.uk/files/2012/08/holland.jpg (behorend bij dit verhaal: http://www.ravagedigitaal.org/2012nieuws/131adc/tekst.php) is hun koopkracht de afgelopen jaren nl. het meest afgenomen, terwijl men naarmate men meer verdiende (in toenemende mate) juist profiteerde van de Euro.

  4. @4:

    Ja, of welke partij de meeste banen maakt voor netto 100 euro per maand bij 60 uur per week.

  5. Is het zo dat als je de CPB cijfers naar 3040 doorberekend zou dan VVD de meest gunstige partij zijn?
    Natuurlijk in 5040 is dat nog duidelijker, maar ja, we kijken nu naar 3040, toch? 🙂

  6. @#9 dank je wel.
    Dan is onze huidige situatie een doorwerking van het lange termijn effect van maatregelen het kabinet Lubbers (CDA/VVD) 1984?

    “Dit kabinet van CDA en VVD presenteert zich als een ‘no nonsense-kabinet’. Het richt zich op sanering van de overheidsfinanciën door bezuinigingen en afstoting van overheidstaken, en op herstel van werkgelegenheid. Er wordt onder meer gekort op uitkeringen en onderwijs- en ambtenarensalarissen. Ook sectoren als volksgezondheid en welzijn moeten inleveren. De werkloosheid, die tot recordhoogte was opgelopen, gaat geleidelijk afnemen”. http://www.parlement.com/9291000/modulesf/g0cb6864

    Goh, dat klinkt haast identiek met wat ze nu doen…..hoe komt het dan dat 2040 ineens een ongekend banenparadijs zal gaan worden?

    Is het principe van het lange termijn effect overigens niet een beetje vreemd als die 28 jaar door 6 andere kabinetten wordt doorkruist?

    Ik zal het wel helemaal verkeerd begrijpen, maar een lijsttrekker die meerdere interpretaties aan z’n eigen program geeft die heeft natuurlijk altijd op één of andere manier het gelijk aan zijn zijde.
    Dus een grote zak zout erbij.

    Ik begon overigens in de haven rond ’84, toen moesten we al aanpakken en bezuinigen om de rekening niet door te schuiven naar de volgende generatie 😉

  7. Ja leuk die Bas Jacobs, als er meer werkzoekenden zijn komt er meer werk.
    terwijl toch als bekend mag worden verondersteld dat volledige werkgelegenheid een illusie is.

  8. 10 en 11

    Zo zit het in de rekenmodellen verwerkt.
    Ik zet grote vraagtekens bij die rekenmodellen.

  9. Dat verhaal over die 200.000 mensen die 10 jaar geleden uit de WAO zijn gekickt en waar de SP niet aan wilde meewerken, ik kan me goed voorstellen dat hier ook hele boeken over geschreven kunnen worden.

    Kortom gelul over 100.000-en banen, allemaal rekenkundige foefjes, selectieve boekhoudtrucjes en sluwigheidjes net als die 3000 agenten erbij.

  10. 13
    Jan.

    Het komt er dus op neer, dat wie de inkomensverschillen vergroot, banen creeert.
    Wie inkomensverschillen verkleint, zorgt voor minder banen, op de lange termijn.
    Op de korte termijn net andersom.
    Zo zijn de rekenmodellen van het CPB samengestelt.

  11. Dit is kwestie van ideologie binnen bepaald economisch model.
    Net als met de Vrije Markt, kun je van alles vrij interpreteren en wendingen binnen het model aangeven.
    Het is rekenkundig poeder in de ogen gooien.

  12. Ik zag net in de winkel de papieren editie van de telegraaf, het lange termijn effect is een reden voor een vette kop, beetje desperate.

  13. @12 Theo,

    Naast dat de rekenmodellen uitgaan van een bepaalde door de economische elite bepaalde werkelijkheid, speelt nog een groot probleem mee.

    In Nederland zitten we met een open Europese markt. Het hangt er meer van af wat er in Duitsland en Frankrijk op politiek en economisch vlak gebeurt dan wat een Nederlands kabinet vermag.

Reacties zijn gesloten.