Essent is nog altijd druk bezig om nieuwe kolencentrales te bouwen in de Eemshaven. Daardoor wordt de Waddenzee als werelderfgoed ernstig bedreigd terwijl hier geen zinnig argument voor te bedenken valt. Al voor de bouw werd betoogt dat de kolencentrales overbodig zijn. Nu moet ook Essent bekennen dat de centrales niet rendabel zijn.
In meerdere landen kampen ze met hetzelfde probleem. De opkomst van duurzame energiebronnen die in hoog tempo zeer goedkoop worden, zijn de grote concurrent voor de fossiele energieopwekking. Ook als de subsidies buiten beschouwing worden gelaten, is duurzame energie concurrerend. Daarbij aangetekend dat fossiele opwekking ook gesubsidieerd wordt. In Duitsland klagen producenten zoals RWE ook over de concurrentie van de duurzame energieopwekking. De energieprijzen voor consumenten dalen in rap tempo door het toenemende aanbod van duurzame energie. In Australië is in een paar jaar tijd de noodzaak voor fossiele energieopwekking compleet verdampt. Werd 2 jaar geleden nog verwacht dat er 770 MW aan extra capaciteit nodig was. Nu is dat nog meer 79 MW. En ook deze behoefte zal snel opgevangen worden door duurzame energiebronnen omdat in Australië de ontwikkeling van zonne-energie nog altijd versnelt.
In Nederland komt RWE/Essent in de problemen. Met de bouw van kolencentrales in de Eemshaven wordt bovenop de al bestaande overcapaciteit van ±25% nog meer kolencentrales bijgebouwd. Terwijl ook in Nederland de inzet van zonne-energie een grote vlucht neemt. De prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren sterk gedaald. Ter vergelijking: In 1990 kostte een complete zonnepaneleninstallatie per kilowattpiek (kWp) ongeveer 15.000 euro. Momenteel (maart 2012) ligt de prijs (afhankelijk van de omvang en kwaliteit) op minder dan 2.000 euro per kWp voor particuliere systemen. Voor de komende jaren wordt een verdere prijsdaling verwacht omdat met name Aziatische landen tegen zeer lage tarieven, goede kwaliteit panelen leveren voor de consument. En ook de technische ontwikkeling van zonne-energie staat nog lang niet stil. Het rendement neemt nog steeds toe omdat technologisch het zonnepaneel nog lang niet op zijn optimum is.
In het Financieel Dagblad moet Essent erkennen dat de kolencentrales niet meer rendabel zijn, aldus bestuursvoorzitter Erwin van Laethem. RWE heeft al een belang van €134 miljoen moeten afschrijven op haar kolencentrales. Volgens Van Laethem heeft Essent last van de afnemende vraag naar stroom, de overcapaciteit op de Nederlandse markt en het voornemen van de Nederlandse overheid om kolen volgend jaar extra te gaan belasten.
Steeds meer mensen en bedrijven kiezen voor duurzame oplossingen nu dit ook financieel steeds beter mogelijk is. Het laat zien dat de mensen wel degelijk de juiste keuzes willen maken als het gaat om de toekomst van onze samenleving. Maar dit kan niet eenzijdig van de burgers zelf komen. Een actieve opstelling van de overheid is nodig die zorgt voor een level playing field en de onnodige bevoordeling van de fossiele industrie tegengaat. Met de door GroenLinks afgedwongen belasting van vuile energieopwekking zoals kolen is nu eindelijk de eerste belangrijke stap genomen. Desondanks loopt Nederland in zijn duurzaamheidsdoelstellingen ver achter bij de rest van Europa door het getreuzel van Rutte. Het volgend kabinet zal dus vol moeten inzetten op een duurzame ontwikkeling van onze samenleving.
Verscheen eerder op hgroen.wordpress.com. Auteur: Hans Groen.
Zolang China India Rusland en Brazilie nog volop aan het groeien zijn zijn de kolencentrales in Nederland verwaarloosbaar.
Een artikel dat ‘groene energie’ op een hoop gooit en de subsidies wegwuift heeft alle geloofwaardigheid verloren. Momenteel zijn kernenergie, kolen en gas de goedkoopste energievormen, zonne-energie is al concurrerend (maar nu voornamelijk door subsidie), maar windenergie is in de verste verte niet concurrerend… het kost geld, grondstoffen, en bovenal gas (meer CO2 uitstoot dan dat hele windmolenpark schrappen). Voorbeeldje uit de praktijk: op Bonaire gaat de electriciteitsrekening met 50% omhoog door het windmolenpark… niet bepaald concurrerend te noemen voor mensen die t niet zo ruim hebben toch?
Op termijn moeten kolencentrales helemaal verdwijnen, maar niet door wat ze nu verkopen als ‘groene’ energie… niet ieder label dat ze ergens op plakken klopt ook. Alleen door realistisch en wetenschappelijk onderbouwd ons enerergiegebruik te veranderen zullen we ooit echte verandering krijgen die goed voor de wereld is.
@2 “Voorbeeldje uit de praktijk: op Bonaire gaat de electriciteitsrekening met 50% omhoog door het windmolenpark… “
Dat is omdat de rechter heeft besloten dat het Water- en Elektriciteitsberdrijf Bonaire met terugwerkende kracht moest betalen voor de hoger uitgevallen kosten van het exploitatiebedrijf van de windturbines, wat ze jarenlang hadden geweigerd terwijl de nota steeds verder opliep. Het eilandbestuur kon het WEB moeilijk failliet laten gaan (wat bij ieder ander bedrijf wél was gebeurd), het bestuur kon het niet zelf bijpassen, dus wordt het waarschijnlijk geheel of gedeeltelijk (er is nog niets definitief besloten) doorberekend aan de consumenten. 😐
Maar het is dus niet zo dat de stroom door de windturbines opeens pats-boem 50% duurder is geworden, er moet nu worden opgehoest wat de afgelopen jaren te weinig is betaald.
http://www.antilliaansdagblad.com/images/stories/adnews/2012/augustus/13-08-12/P01.pdf
Overigens heeft volgens mij nog niemand uitgerekend hoeveel het had gescheeld als de windturbines er niet waren geweest, want ook andere brandstofprijzen zijn de afgelopen jaren flink gestegen.
“zonne-energie is al concurrerend (maar nu voornamelijk door subsidie), maar windenergie is in de verste verte niet concurrerend… het kost geld, grondstoffen, en bovenal gas (meer CO2 uitstoot dan dat hele windmolenpark schrappen)”
Zonne-energie zit al enige jaren zonder subsidie in de groei. Sinds kort is er weer een 15% subsidie, waardoor de terugverdientijd, met name voor particulieren, nog wat gunstiger is.
Windmolens: er worden volop commerciele windmolens gebouwd zonder subsidie. Het grootste probleem is de ‘lokale bevolking’ die die dingen niet in hun achtertuin willen zien staan.
Enkele jaren geleden wilde bijna elke boer een windmolen naast zijn boerderij. Zonder subsidie. Boeren zijn in het algemeen echt niet dom. Vrijwel alle gemeenten hebben dat geblokkeerd waardoor deze initiatieven gesmoord zijn.
Een serieus probleem is wel dat windmolens en zonnepanelen geen betrouwbare leveranciers zijn omdat de energie niet beschikbaar is op tijden dat je het nodig hebt, en nauwelijks opgeslagen kan worden.
Het subsidieverhaal, en het CO2 verhaal (‘een zonnepaneel kost meer energie dan het ooit kan opleveren’) zijn urban legends die al tientallen jaren op internet zweven maar nooit waar geweest zijn (behalve misschien in allereerste jaren).
Kom met goede bronnen, of laat je onzin achterwege.
#4: “Een serieus probleem is wel dat windmolens en zonnepanelen geen betrouwbare leveranciers zijn omdat de energie niet beschikbaar is op tijden dat je het nodig hebt, en nauwelijks opgeslagen kan worden.”
Wat is nou precies het probleem met opslag? Je kan toch ter plekke de hitte-energie omzetten in electriciteit, en dat vervolgens opslaan, of zie ik dat verkeerd.
K’zouw toch eens graag willen weten hoeveel fabieken er op bv zonne-energie draaien.
Hoe veel huishoudens koken hun eten item-dito op zon-e…
Als duurzame energie de toekomst heeft waarom zijn landen dan zo blij als in hun rechteijk -gebied olie wordt
gevonden of gas?
Tja Jochum .. zolang de kanietisten overal regeren gaan we lekker met zijn allen naar de afgrond .. Neem nu het land waar jij woon , daar zou , met uitzondering in de appartementen zonder balkon op het zuiden bijna alle koken op zonne energie kunnen .. Maar daar verdient na de eerste aanschaf niemand aan ..
Kan jij je de hooikist nog herinneren ?? een prachtig stuk energiebesparing , dat zo goed als uitgestorven is maar zeker overal bruikbaar …
@1 Badr Hari,
Ik denk dat één van de redenen van de achteruitgang van GroenLinks is. Politiek gaat niet alleen over het wenselijke, maar ook over wat realiseerbaar is. Als de kolencentrales in Nederland verwaarloosbaar zijn te opzichte van die in China, India, Rusland en Brazilië, wordt daar over nagedacht. Dan moet je wel heel fanatiek in je missie geloven, wil je veel energie in het bestrijden van energiecentrales in Nederland steken.
steenkolen zyn dus dode bomen van miljoenen jaren oud en als het Partycommissariaat dat zegt zyn steenkolen centrales groene energy.
ook Atoomstroom ios goed voor het miljeu, zegt men.
@ 7, Al,
Ben het helemaal met je eens. In principe kan er in de tropen gekookt worden op zonne-energie.
Toch er is een zeer grote moeilijheid. Verweg de meeste inwoners van die landen beschikken over weinig geld om die zonne-planelen aan teschaffen.
De hooikist waar jij het over hebt kan ik mij helaas niet herinneren. Mijn vader was boer in Friesland,toch de hooikist was niet aanwizig bij ons.
Ik ben beslist geen kanietist maar zo lang er bij ons weinig zon is…..denk alleen maar aan de winter en de herfst maanden, denk ik dat we voorlopig olie en gas nodig blijven houden.
Het is natuurlijk ook een beetje oorlog tussen de diverse energieleveranciers, ze moeten concurreren om marktaandeel te blijven houden. Dus info wordt ook gemanipuleerd.
ik lees regelmatig hier
http://www.trouw.nl/tr/nl/5151/Vincent-wil-zon/index.dhtml
@10 “Ik ben beslist geen kanietist maar zo lang er bij ons weinig zon is…..denk alleen maar aan de winter en de herfst maanden”
Veel mensen denken bij “zonnepanelen” nog aan warmte-collectoren of aan panelen die alleen stroom afgeven als de zon er rechtstreeks op schijnt, maar wat we tegenwoordig zonnepanelen noemen, zijn eigenlijk licht-collectoren, die licht omzetten in elektriciteit. Het mag dus ook bewolkt zijn. (Voorbeeld: op de zonnige + warme Rivièra levert de zon slechts 1½ keer zo veel energie als in Nederland.)
Ja, het is gemiddeld 12 uur per dag donker, maar dan staat er vast wel ergens wind… en zo niet, dan regelen we gewoon met andere landen waar het op dat moment wél licht of winderig is dat ze ons stroom leveren, terwijl wij dat dan weer doen als zij geen licht of wind hebben.
@5:
Elektrische energie opslaan kan helaas niet. Wat wel kan is bij bv waterkrachtcentrales de overtollige energie gebruiken om wat naar hoger gelegen bekkens pompen.
@6:
Er zijn geen fabrieken die op eigen zonneenergie draaien.
@13 “Wat wel kan is bij bv waterkrachtcentrales de overtollige energie gebruiken om wat naar hoger gelegen bekkens pompen.”
Of rechtstreeks stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet, zodat die hun conventionele centrales op een lager pitje kunnen zetten. Altijd een leuk gezicht als je elektriciteitsmeter opeens achteruit begint te lopen.
(Colin Feruguson = sheriff Carter in de TV-serie Eureka. Hij was destijds druk aan het verbouwen en liet heel Twitter meegenieten van zijn bouwperikelen.)
Je kan ook energie opslaan in elektrische auto’s. Op die manier ben je een kleine rijdende energie centrale.
’s Nachts laad je met goedkope elektriciteit (nacht-tarief) de batterijen op en overdag plug je je auto in (bij je werkgever voor de deur) en verkoop je het weer duurder terug aan het net.
Geld verdienen met eclectische auto’s : Welke simpele PVV-er had daar nu aan gedacht?!?!
https://nl.wikipedia.org/wiki/Smart_grid
deze dan? oke maar 14%, toch genoeg voor een hele productielijn coppa del nonna ijs
http://www.nestle.com/Media/NewsAndFeatures/Pages/Nestle-uses-solar-energy-to-power-ice-cream-factory.aspx
@ 12,
U zal best meer weten over techniek dan mij…..(zonne-panelen)
Echter wat U schrijft over het ruilen van energie met andere landen waar dan wel wind staat lijkt mij erg
ingewikkeld om in de praktijk ten uitvoer tebrengen.
@ 10 , niet zonnepanelen Jochum , die gebruik je voor wat stroom voor wat licht en een TV , maar Solar cookers , Lowtech , goedkoop en van zuid Afrika tot Nederland bruikbaar .. http://www.zonnepanelen-info.nl/zonnecollector/solar-cooker/
( en makkelijk te maken in fabriekjes die ook TV dishes maken )
#17 @JOCGHUM
“erg ingewikkeld om in de praktijk ten uitvoer tebrengen”
Elektriciteit wordt nu al volop met onze buurlanden verhandeld via de APX-ENDEX.
Met die nieuwe kabel van NorNed kan Nederland, net zoals Denemarken nu al doet, overtollige windenergie aan Noorwegen leveren. Daarmee pompen ze een stuwmeer vol, die in tijden van ‘geen wind’ weer terug gewonnen kan worden.
1) Limburg is de enige provincie in Nederland waar je een windmolen niet rendabel krijgt.
2) Kolen- en kerncentrales zijn de enige twee type centrales die je niet bij/af kan regelen ivm zonne- of windenergie.
Wie zijn er ook alweer zo een grote voorstander van kerncentrales en kolencentrales?
Do the math!
@14: Ja precies. En als iedereen die dat wil (alleen of in groepsverband) zelf energie opwekt en het overschot tegen een kleine vergoeding aan het electriciteitsnet toevoegt, dan komen we een heel eind.
In Nl. moeten we ons misschien inderdaad maar beperken tot licht-energie, maar met de warmte van de zon kun je wel hele spectaculaire resultaten bereiken. Ik heb filmpjes gezien waar ze mbv een Fresnel-lens de stralen zodanig bundelden dat je ter plekke metaal kon smeden. Een Stirling-machientje (motor die werkt obv hitte c.q. temperatuurverschil) eraan en gaan met die banaan. (O.a. geschikt voor dit soort handzame toepassingen: http://www.youtube.com/watch?v=7Q4UENGN_Yk.)
@21, kolencentrales niet te regelen? Ik zie geen reden waarom niet.
#23 @GJ_
Kolencentrales zijn wel te regelen maar duurt te lang (uren?) om flexibel genoeg te zijn icm met windenergie.
Voor wat betreft kernenergie: ’s Nachts wordt via de APX-ENDEX elektriciteit vaak tegen verlies verkocht (bijna de helft €/MWh) – mede mogelijk gemaakt door de fantastische kerncentrales uit Frankrijk – die niet even uit te zetten zijn bij minder vraag.
Ik heb nu al zoveel flauwe kul over windenergie gezien.
Ze zijn gevaarlijk voor de vogels, ze maken te veel herrie en nu produceren ze ineens teveel CO2.
Dat komt omdat de techniek op dat gebied niet alleeen stil staat maar ook wordt tegen gewerkt.
Hoeveel kerncentrales zijn er al negatief in het nieuws ?
Kolencentrales zijn natuurlijk hartstikke milieuvriendelijk en gas en en olie leveren nauwelijks CO2.
In Groningen hebben ze aardbevingen door de gaswinning ook al stoppen ze daar nu mee zou het nog wel een tijdje doorgaan.
Reden om maar niet te stoppen met gas ?
Zonnepanelen zouden ooit eens rendabel kunnen worden.
De aanleg ervan blijft natuurlijk duur en je moet een koophuis hebben.
Hoewel ik hoorde iemand in Hoorn die een huurhuis met zonnepanelen heeft.
Ik denk mede gezien de krisis dat woningverhuurders daar even niet op zitten te wachten zoveel te investeren.
Levert hun toch niet veel op ?
Ik zie mezelf de kolenmijnen weer in gaan.
Zijn ze in Limburg alweer geopend ?
Rutte gaat die vast weer heropenen.
Het is werkverschaffing en hij zal wel een reden bij elkaar liegen dat elke werkloze daar maar z’n diensten moet bewijzen in ruil voor geld.
@24
Ik meen dat de moderne kolencentrales compleet uitschakelen in 30 minuten. Een aanpassing aan de load is in 7 minuten gedaan, dat is snel genoeg denk ik.
Het rendement van dat soort centrales ligt ongeveer op de 60%, eigenlijk nog niet zo heel erg slecht. De uitstoot is ook lang niet zo beroerd als vroeger.
De kolencentrales zonder gasturbines hebben tegenwoordig al een rendement van zo’n 40%, dat was al niet slecht.
Voor mij overigens nog geen overtuigende argumenten om zo’n ding aan de waddenzee te plaatsen.
@ 20,
U zal best meer kennis hebben dan mij over windenergie. Op Google kom ik het woord windenergie echter
niet tegen in het project van Norned (kabel. Wel het woord waterkracht, en pompen.
Even zonder het project opgezocht je hebben Jocghum: daar hoeft ook geen windmolen aan te pas te komen. Op het deense net stikt het al van de windmolens. Bij een overschot wil je dat opslaan en heb je “ergens” op datzelfde net pompen en waterturbines nodig. Dat kan honderden kilometers van die windmolens vandaan zijn, maar intussen sla je wel overtollige windenergie op.