Roemer: “EU-boete? Over my dead body”

Als de Europese Commissie een boete oplegt omdat het Nederlandse begrotingstekort groter is dan drie procent, moet Nederland die niet betalen. “Over my dead body”, zegt SP-leider Emile Roemer vanochtend in een interview in het Financieele Dagblad. Hij noemt de boete ‘belachelijk’. (NRC)

Als Nederland meer zijn best had gedaan in de onderhandelingen, dan was die 3% lang niet zo rigide geweest. Maar ja, Jan Kees en Mark (en een flink aantal anderen) moesten nu eenmaal zo ferm én neerbuigend tegen andere landen doen, ja dan moet je zelf het goede voorbeeld geven. Wat dan weer betekent dat zíj het verkloten voor ons. Wíj mogen de boete betalen.

Naar wat ik heb begrepen is die 3% geen wet van Meden en Perzen, het is een streven, een principe afspraak. Andere landen die het moeilijk hebben kunnen ook een aangepast tarief of periode krijgen, alleen moet je daar dan wel even je gezonde verstand bij gebruiken en je een beetje diplomatiek in de weer gaan. Niet als een starre stier door de porseleinkast raggen.

 

18 gedachten over “Roemer: “EU-boete? Over my dead body””

  1. Cruciale vraag in deze is natuurlijk: hoe heeft het zover kunnen komen waarde heer Rutte de Baanveger? 510.000 werkelozen! Mooi terug naar Mem.

  2. Slim ‘naïef idee’ van Roemer

    Waarom is Roemer slim om zo’n ideetje te brengen? Velen hebben toch iets van EU-scepcis: de EU moet zich niet met ons bemoeien zolang die organisatie niet fatsoenlijk democratisch is. Laat staan dat het koren op de molen is voor de anti-EU bashers. Roemers stoere taal – “EU-boete? Over my dead body” – levert hem gauw duizenden stemmen op.

    En op zich heeft Roemer gelijk met zijn opmerking dat het idioot is om rücksichtslos een begrotingstekort van maximaal drie procent te eisen zonder naar de omstandigheden te kijken.

    Maar iemand die wat verder kijkt dan zijn neus lang is, weet dat een klein land als Nederland zoiets niet in de melk te brokkelen heeft. De stoere, doch naïeve taal van Roemer is er alleen voor de bühne. Realistischer ware geweest wanneer hij had gezegd dat hij zou proberen met onder meer Hollande een deal te maken die ervoor zou zorgen dat de drieprocentsnorm soepel, met de omstandigheden in acht genomen, gehanteerd wordt.

  3. Mee eens met Roemer.
    Indien boete ooit afgedwongen wordt – dan lekker Rutte en Neelie Kroes laten betalen want die waren zo erg op gesteld.

  4. Grappig. Zal Roemer ook zo schappelijk reageren als hij premier is en ik mijn boetes niet betaal omdat ik ze belachelijk vind. Of dat een rijke stinkerd even geen belasting afdraagt als het hem niet zo goed uitkomt.

  5. Mooi de PVV en de SP komen steeds dichter bij elkaar op naar de RoodRechtse coalitie!
    Samen hand in hand tegen EU land!

  6. Ik krijg steeds meer respect voor het campagneteam rond Roemer, dat volgens mij de perfecte toon weet te vinden. Willen mensen uit de EU en de gulden terug? Misschien, maar ze weten dat het niet erg realistisch is daarnaar te streven. Dat is denk ik ook de inschattingsfout van Wilders geweest. Voor een anti-EU campagne bestaat op zich veel sympathie, maar een integrale afwijzing van de EU wordt door kiezers gewoon niet als realistisch gezien.

    Maar stel dat je gewoon zegt: “een boete betaal ik niet”. En dan? Gaat Merkel dan het Duitse leger op ons afsturen? Natuurlijk niet. Dan gebeurt er gewoon helemaal niks. Kortom: je stapt er niet uit, maar geeft de Eurocraten een omhooggestoken middelvinger. Dát vinden mensen prachtig.

  7. @12 Al die rechtse brallers vonden Thatcher toch zo bijzonder toen ze met haar tasje op tafel sloeg? Roemer is vergeleken daarmee nog zeer beheerst en beschaafd met zijn “over my dead body”.

  8. De soep wordt ook niet zo heet gegeten als ie wordt opgediend, maar volgens Pechtold heeft Roemer zich met de uitspraak buitenspel gezet, ziet Harbers Nederland al afglijden naar Griekse toestanden, en reageert Knops met het fabeltje van wethouder Roemer onder curatele.

  9. @15

    Het is grotendeels verkiezingsretoriek. Pechtold riep van alles, maar weigerde er desgevraagd een breekpunt van te maken. Bovendien vind “het volk” het prachtig. Zelfs een fors deel van de GS-reaguurders sprak vandaag haar onwillige bewondering voor het standpunt van Roemer uit.

    Ik betwijfel trouwens of er onder het (potentiële) SP-electoraat een politicus minder populair is dan Pechtold. Het op stang jagen van Pechtold is voor 70% van het electoraat een automatische + 10. Ook voor mij, trouwens.

Reacties zijn gesloten.