Droomland

Iedereen droomt wel eens. Fijne en nare dromen wisselen elkaar af. Vaak weet je ’s ochtends niet meer wat je hebt gedroomd. Dat is maar goed ook. Sommige dromen schijnen zó waanzinnig te zijn, dat je die maar beter niet kan kennen.

Het is een trend aan het worden. Politici die zich hun dromen wél precies kunnen herinneren en daar ook luidkeels kond van doen. Zelf zien ze een droom als nieuwsfeit en het rare is, de media zien dat ook zo.

De dromen van Rutte hebben Roemer als onderwerp. ’s Nacht ligt Rutte, ik vrees helemaal alleen met een teddybeer in zijn knuistjes in zijn bedje en dan begint het. Dolf de Beer verandert in Emile de Roemer. Emile Roemer, levensecht in de armen van Rutte. Je moet er niet aan denken en doe je dat per ongeluk wel, dan vergeten, snel vergeten. Het kan en mag niet waar zijn en het is ook niet waar. De Nederlands/Italiaanse filosoof Marco Borsato heeft zijn leer op muziek gezet, een schitterende tekst erbij verzonnen en het helpt echt om in zo’n angstaanjagende situatie die muziek te horen. Je weet het weer. De meeste dromen zijn bedrog. Rutte luistert te lang naar dat lied hij houdt van zelfkastijding en gelooft dus vanzelfsprekend, dat die Roemer is verschenen en tegen hem heeft gezegd, dat hij de langste tijd van zijn toren heeft genoten. Rutte eruit, Roemer erin. Die droom heeft Rutte in de kamer voor camera’s met ons gedeeld en wij geloven hem. Roemer in die toren is een nachtmerrie voor ons allemaal. Ik gun Rutte zijn nachtmerries, elke nacht.

Wilders schijnt nu ook te dromen, ook al noemt hij dat niet zo. In een boek over negers heeft hij gelezen over Ds. Martin Luther King. Een zwarte dominee, zwart maar wel christelijk, die droomde over een wereld waarin iedereen gelijk was. Een mooie droom die resulteerde in een beroemde toespraak. I had a dream. Wilders, de koning van de omdraaiing tweet dat het mooi zou zijn, Nederland zonder islam enz. Ik herhaal het niet, want dat kan ik niet typen zonder het toetsenbord te beschadigen. Van Wilders is bekend dat hij een droomattractie in De Efteling best gaaf vindt. Nu dan weten we dat, want dat was natuurlijk ook nieuws. De tweet was ook nieuws. In elk geval op twitter. De mooiste hertalingen kwamen voorbij.

Wilders vergeet kennelijk, dat King zijn droom in 1968 met de dood moest bekopen. Een onverdiende dood en als we dan toch net als Wilders beginnen met omdraaien. Dat Wilders kennelijk droomt is ook verheugend nieuws. Het geeft aan dat er sprake is van hersenactiviteit. Daar moeten we blij mee zijn.

Rutte en Wilders, fijn samen in dromenland, daar lopen ze nu al jaren, hand in hand of de armen om elkaars schouders, schaamteloos.

Roemer droomt natuurlijk ook. Van dat torentje, ongetwijfeld. Ik hoop, dat hij ze snel vergeet en in elk geval, zo dat niet zo is, voor zich houdt. We hebben nu wel lang genoeg last gehad van dat stelletje dromers in Vak K.

 

Verscheen eerder op dewaarheid.nu. Auteur: Jakob Java