Slavendrijvers in kaart gebracht

De slavernij in het Koninkrijk der Nederlanden is in 1863 opgeheven, toen dit ook officieel in de Verenigde Staten van Amerika was gedecreteerd. (Die staten waren niet zo verenigd op dat ogenblik, maar Nederland kon redelijkerwijs vermoeden dat de Noordelijken zouden winnen).

De eigenaren zijn voor deze nationalisatie (weer eens een ander woord in een heel speciale context, niet?) gecompenseerd op kosten van de belastingbetaler, de slaven niet. En die zouden pas tien jaar later worden vrijgelaten.

Voordat het doek valt voor het instituut gewijd aan het Nederlands slavernijverleden wordt nog even onthuld wie de “eigenaren” in Amsterdam waren.

We kunnen er zonder veel risico over wedden dat er Bekende Namen van Nog Steeds Respectabele Ondernemers tussen staan dus we kunnen alweer een reden bedenken waarom NINSEE weg moet (hint: het is niet zomaar een bezuiniging).

2 gedachten over “Slavendrijvers in kaart gebracht”

  1. Dat onderzoek zou inderdaad wel eens heel gevoelig kunnen liggen. Voor je het weet wordt je als onderzoeker als antisemiet weggezet en is je carrière naar de haaien.

  2. Ik ben razend benieuwd naar wie die slaveneigenaren waren, en wie de nazaten zijn die nu nog steeds gerespecteerde rijke lieden zijn. Die gevoeligheden ken ik niet, dat is allemaal subjectief gedoe.

Reacties zijn gesloten.