RVZ: Laat ouderen hun eigen zorg zelf maar betalen

Er komen steeds meer ouderen, mensen leven steeds langer en het aantal ouderen met chronische aandoeningen en beperkingen groeit. Ook nemen de kosten van de zorg toe en dreigt er een tekort aan personeel. Tot die opmerkelijke constatering komt de
Raad voor de Volksgezondheid.

Om de zorg betaalbaar te houden, adviseert de RVZ om het collectieve pakket van de zorg te beperken tot zware problemen en ziektes. Voor de overige zaken moeten Nederlanders meer zelf gaan betalen of hun netwerk aanspreken. Ook ouderen moeten meer zelf hun zorg regelen. Het advies komt er in feite op neer dat voor mensen boven de 65 jaar de gezondheidszorg drastisch duurder wordt gemaakt.

Sante Brun (‘Ja jongens, het leven is keihard’) wijst erop dat bejaarden, net als iedereen, de de basispremie betalen voor de zorgverzekering, plus de kosten van eventuele aanvullende verzekeringen.

Waar niemand zo gauw aan denkt is dat bejaarden daarbovenop nog een inkomensafhankelijke bijdrage moeten leveren van 7.1 procent van het belastbaar inkomen – dat geldt ook voor mensen in loondienst, maar voor hen betaalt de werkgever de bijdrage. Voor mensen die het zelf moeten betalen, zoals aow’ers, die vaak ook nog een aanvullend pensioen hebben, geldt dat ze het zelf moeten betalen.

Hij wijst erop dat ook de limiet is opgetrokken:

Als je belastbaar inkomen hoger was dan 31.000 euro betaalde je tot vorig jaar 2200 euro bovenop je zorgpremie. De limiet is nu opgetrokken tot 51.000 euro waardoor je, indien je meer dan dat bedrag aan belastbaar inkomen hebt ineens, geheel geruisloos, 3621 euro gaat betalen. Dat is een dikke honderd euro in de maand méér. Samen met de zorgpremie van een 130 euro per maand is dat om en nabij de 450 euro per maand.

En dan gaat volgend jaar ook het eigen risico nog flink omhoog.

Maar het is niet genoeg, constateert hij,

De RVZ vindt namelijk dat de zorg voor ouderen zo duur dreigt te worden, dat ze een deel van de kosten – en reken erop dat het gaat om alle kosten – zelf moeten gaan betalen. Feitelijk hebben we dus een verplichte verzekering die niet uitkeert als je ouder bent dan 65 jaar. Ik stel het nu even scherp, maar ik zie aankomen dat het de feitelijke situatie gaat worden.

Brun constateert dat hij ooit zelf ‘jong en gezond’ was. “De binnenkant van de spreekkamer van de huisarts zag ik nooit. Ik betaalde premie, want dat is solidariteit: het toenmalige ziekenfonds spaarde al dat premiegeld op van de fondsverzekerden en gebruikten dat voor wie het nodig had, bijvoorbeeld bejaarden.”

Nu gaat het mes aan twee kanten snijden: je beurt als zorgverzekeraar premies van miljoenen jonge mensen die (gelukkig) geen gebruik hoeven te maken van de zorg, en je vraagt aan bejaarden die geen kant op kunnen, zelf op te draaien voor de kosten.

Een reageerder op de column van Brun wijst op een ander verhaal dat gisteren in de krant stond: Ouderenzorg boekt miljoenenwinst, althans in het Noorden.

En dat terwijl de ‘PVV-gelden’ voor meer handen aan het bed nog niet eens zijn verstrekt.

.

3 gedachten over “RVZ: Laat ouderen hun eigen zorg zelf maar betalen”

  1. Ik vind het schandalig dat ouderen van het weinige geld dat ze al hebben moeten betalen. Denk dan aan een aanvullende verzekering met een lage premie.

  2. Als voorzitter van helpbijkanker.nl heb ik nooit het ziekenhuis van binnen gezien en kom mischien 1 keer in de 5 jaar bj de huisarts, betaal dan ook aleen voor zieken anders dan mezelf. Maar wat hier aan de gang is is met geen pen te beschrijven. Voor mij is het makkelijk zeggen weg met de zorgverzekring, dan bespaar ik vele duizende euros, en dat is al heel veel jaren zo.
    Er moet gewoon een groep de schuld krijgen van de extreem stijgende kosten, wie is die groep die je het makkelijkst de schuld kan geven, juist de bejaarden. Het systeem is zo rot als het maar kan, huisarts 300.000 inkomen per jaar is geen uitzondering. directie van berjaardenhuizen kosten per inwoner 200 euro per maand per hoofd, medicijnen te veel en medicijnen waarop weer medicijnen gegeven moeten worden om de bijwerkingen tegen te gaan en ja zo kan ik nog wel evven door gaan.

  3. Of een echte verandering zoals de New economics foundation voorstelt de 21 urige werkweek.

    Hebben mensen weer tijd om eens een boodschap te doen voor een bejaarde buurvrouw, hun naasten te verzorgen, lost hiermee en passent de tekorten in de zorg op en is een oplossing voor de millieuproblematiek van deze tijd. Het blijkt namelijk dat minder werken tot veel minder CO2 uitstoot e.d. en gelukkig mensen leidt…

    niet zo vreemd eigenlijk maar ehh je moet er maar op komen valt buiten hedendaags economisch paradigma…

    http://www.youtube.com/watch?v=580VyI6hFmo

Reacties zijn gesloten.