Technische opleidingen vrijstellen van collegegeld? Ik dacht het niet!

Techniekopleidingen moeten daarom vrijgesteld worden van collegegeld, omdat technici hard nodig zijn voor de toekomst van de Nederlandse maakindustrie, vindt Ronald Plasterk (PvdA).

Het bedrijfsleven zit weer eens met een tekort aan technici. Eigen schuld dikke bult. Technische studies zijn bepaald niet de makkelijkste, en als ik naar veel van mijn ex-mede TU’ers kijk is minstens de helft daarvan manager geworden of in de sales terecht gekomen. Waarom? Omdat dat veel beter verdient.

En studenten weten dat inmiddels ook, dus waarom niet gewoon een of andere willekeurige lichtere studie gedaan, zodat je in elk geval die titel hebt en je net zo goed door kunt stoten naar het management? Iedereen weet dat de specialist nooit zo beloond wordt als de manager of accountmanager.

Waarom moet dat verschil met gemeenschapsgeld worden opgevangen door studenten techniek vrij te stellen van collegegeld? Laat het bedrijfsleven hun portemonnee maar trekken, laat hen maar zorgen dat het aantrekklijk wordt om ingenieurswerk te verrichten.

En anders, beste ingenieurs: wordt zelfstandig consultant/ingenieur als je niet het (account)management in wil, en draai die grootverdieners in het bedrijfsleven zelf een poot uit. Dat is dan ook wat een van mijn ex-medestudenten gedaan heeft, die nog steeds technisch werk doet en tegelijkertijd wel degelijk zeer goed verdient.

5 gedachten over “Technische opleidingen vrijstellen van collegegeld? Ik dacht het niet!”

  1. Mee eens, Laurent.

    Het is een dom plan. Je mag veronderstellen dat studenten techniek kunnen rekenen. Weegt het voordeel van de vrijstelling van collegegeld op tegen de mindere verdiensten na de studie in management of sales banen?

    Natuurlijk speelt werksatisfactie ook mee. Maar iedere job op niveau heeft z’n goede en minder goede kanten.

  2. Buiten dat het ordinaire naaierij is van mensen die nog geen technische studie zouden kunen doen al wouden ze het. En gewone discriminatie. Dus ik hoop dat een (aankomend) rechtenstudent er dan meteen een zaak van maakt.

  3. @3 Waarom is discriminatie nu opeens wel een probleem? Studenten die iets medisch doen of een lerarenopleiding kunnen onder de studieboete voor langstudeerders uitkomen. Dat is ook discriminatie. Keur je dat goed?

  4. Ik hoor liever dit soort ideeën uit Den Haag komen dan bijv. een JSF deelname, ik denk dat een investering in techniek helemaal niet zo gek gedacht is, die verdient zichzelf wel weer terug.
    Ik begrijp eigenlijk niet als bepaald personeel lastig te krijgen is dat dan de lonen zo laag blijven, dat klinkt niet echt logisch.
    Maar een overheid die met haar overzicht bepaalde studies of beroepen wil stimuleren is zo gek toch niet?

Reacties zijn gesloten.