Gisteren gooide een vrouw op televisie er nog maar eens een schrikbeeld in. Als de rollator uit het basispakket verdwijnt, dan is de kans groot dat mensen hun rollator tweedehands op Marktplaats zullen gaan kopen en dan zullen er verroeste rollators op straat gaan verschijnen.
Of nog erger, wat dacht u van een rollator met een piepend wiel! Nu zal zoiets voor de gemiddelde Nederlander een afschuwelijk beeld zijn, maar als je in het ziekenhuis in China hebt gelegen en gezien hebt dat ze jouw verband hergebruiken op de patiënt die naast je ligt,dan lig je daar echt niet wakker meer van. Nee, laat de echte schrikbeelden nou gewoon aan Salonsocialist op Krapuul over. Want die weet:
Het kan nog erger
Ik heb mijn theorie in het verleden al eens beschreven. We werden we steeds rijker en dus konden dus meer lenen. Dat gingen we investeren, daardoor werden we rijker en konden we meer lenen.
Een groot deel van het geld hebben we gestopt in de gezondheidszorg en zo konden we steeds ouder worden. Het kon niet op. Of je nou homo- of kristallen bollentherapie wilde, alles werd vergoed.
Resultaat is dat ondertussen de stijging van de kosten in de gezondheidszorg in een kabinetsperiode ongeveer tweemaal het gehele budget van defensie is. Besluiten we dus om geen JSF te kopen, dan kunnen we in ieder geval vier jaar de stijging van de kosten betalen.
Hervormen gezondheidszorg
Een ander woord voor hervormen is afbreken. Jawel, u hoort het goed. Afbreken. De komende jaren gaan we terug naar een gezondheidszorgniveau waar ze in grote delen van de wereld blij mee zouden zijn. Maar voor ons heet dat hervormen, oftewel een paar stappen terug. Afbreken dus. Afbreken tot een niveau dat de kosten weer in evenwicht zijn met wat we verdienen. De tijd dat we het tekort wel even konden bijlenen is voorbij.
Het verhogen van het eigen risico is belachelijk. Want wat je doet is het steeds maar duurder worden van de zorg afwentelen op de burger. Dit gaat totaal niets oplossen. Ik begrijp het wel. De geesten zijn nog niet rijp voor de waarheid. De kosten zullen blijven stijgen en binnenkort zijn we dus weer aan de beurt om 25% extra te betalen. Tot de echte betaalgrens bereikt is en dan zullen we wel moeten. Wat moeten?
Bereid je voor
Bereid je er maar op voor dat we het niet zullen redden met de rollator of het afschaffen van allerlei nutteloze therapieën. De komende twintig jaren zal er gehakt worden. Niet alleen zullen de salarissen van doktoren gehalveerd worden, maar er gaan vreemde discussies ontstaan. Moet je iemand van tachtig jaar nog wel een nieuwe heup geven? Moet je iemand van zeventig nog wel een nieuwe heup geven? Moeten we iemands leven nog wel met drie maanden verlengen als dat zoveel kost? Moeten we iemands leven nog wel met zes maanden verlengen als dat zoveel kost? Of doen we het wel bij de moeder met kinderen en bij de vrijgezel niet? Fysiotherapie alleen voor mensen die werken.
Klimmen was een makkie. Lekker leuteren over de wachttijden. De weg terug wordt een hel.
Waarschijnlijk verklaren jullie me voor gek, voor zover je dat al niet gedaan had. Maar print dit even uit, bewaar en lees het over twintig jaar nog eens. Dan spreken we elkaar weer.
Moeten ze me wel in leven blijven houden natuurlijk.
Yep , ik verklaar je voor gek … Het winst principe in de zorg is wat ons de das om doet , niet het feit dat het gebruikt word .. Hoe meer vrije markt , hoe hoger de prijzen ( en hoe onbereikbaarder voor jan , John en Iwan met de pet ) is een algemeen principe . Maar voor Neo-liberalen is het idee van algemeene nationalisatie natuurlijk onbespreekbaar …
Met alle respect wat een onzin verhaal, de waarheid is dat de gezondheidszorg ten onder gaat aan de burocratie, deze burocratie slurpt intussen al tussen de 30 en 40% van alle budget op en niemand die er wat aan doet, mensen die er wel op hamerden zijn vakkundig weggewerkt bv op links mevrouw Kant en op rechts professor Smalhout die zowat als debiel werd neergezet omdat hij hierop bleef hameren.
Dit probleem vinden we ook terug bij bv onderwijs en de politie, steeds meer geld erbij en de resultaten worden steeds magerder, leve de managerscultuur. Als men daadwerkelijk werk zou maken om dit af te schaffen, ook trouwens in het bedrijfsleven, hadden we inmiddels geen tekorten meer maar een stevig overschot.
Nu al geen onzin meer: http://www.nrc.nl/nieuws/2011/09/28/een-half-miljoen-voor-een-ziektebed-van-een-tachtigjarige-is-dat-het-waard/
@2
Vlgs mij onzin dat de gezondheidszorg ten onder gaat aan de burokratie. Vlgs mij doet de gezondheidszorg lekker mee aan het alsmaar burokratischer worden …. ook daar gaat het vaak niet meer om de patient maar om de pegels die over de rug van de patient te verdienen zijn.
Soi, zat te denken toen ik dat verhaal over die rollators las om maar Chinese biologisch afbreekbare rollators te gaan importeren en verkopen. Die dingen wat je hier zie zijn veel te duuuur. En die verroeste op marktplaats ……
Ik denk dat de aanbodgerichte benadering de kosten opdrijft.
Grote aanbieders die vooraf met zorgverzekeraars afspraken maken over de te verwachten zorgvraag, da’s m.i. de kat op ’t spek binden.
Hoeveel logischer is het niet dat iemand met recept op zak de afgepaste zorg koopt?
Hoewel de strekking van het betoog duidelijk is wordt geeft auteureen beetje het gevoel dat mensen vooral maar een beetje onzinzorg willen hebben en dat dat te duur wordt, een beetje de Schippers doctrine, hoe complexer is de werkelijkheid.
Hij mag bij mij wel eens mee komen kijken hoe we in de kleinschalige pgbzorg met lowbudget, paperclips, ijslolliestokjes en een dosis gezond verstand ontzettend zieke mensen in alle leeftijdscategoriën helpen om zelfstandig in het leven te staan, mag -ie die mensen gelijk vertellen wat een geluk ze hebben dat ze niet in China wonen.
Zonder een drastische HERVORMING loopt de gezondheidszorg uit de hand.
met verhogen van eigen bydragen los je niets op.
Overigens wat dapper van de KUNDUZklup om al die bydragen en belastingen op te hogen. (hoewel dat kan makkelyker van de 7000 euro die deze helden per mnd beuren dan van een minimum inkomen.
Goed stuk overigens
Als we met z’n allen maar hard genoeg blijven gillen dat de kosten voor de zorg zo uit de hand lopen dan gaan we het op een gegeven moment zelf nog echt geloven ook en vreten we iedere maatregel die de smeerlappen ons opleggen.
Veldhuijzen heeft wel laten zien, een beetje creatief en selectief boekhouden, een beetje heen en weer schuiven met potjes, balletje balletje, vooral hard gillen over kannibaliseren en zo en de mensen vreten ’t.
Jammer dat die maatregelen altijd de mensen treffen die zichzelf haast niet kunnen verdedigen.