Hoe asociaal is de komende BTW-verhoging?

In 2013 gaat de geplande BTW-verhoging per huishouden 15 euro extra per maand kosten. Het jaar daarna 27,50 euro extraper maand. Is dit een verschrikkelijk bedrag? Nee. Althans, niet voor de meeste mensen.

En dat is het punt: dit zou voor NIEMAND in Nederland een probleem moeten zijn, maar als jij van 750 euro per maand moet rondkomen, zoals dat voor velen met een WIA-, bijstands- of AOW-uitkering geldt, en zelfs als jij fulltime werkt voor een minimumloon, dan is dat wél een probleem. Dan is élk tientje extra een probleem, omdat gewoon rondkomen al een probleem is.

En dat is de echte weeffout in onze huidige maatschappij, die in veel landen nog veel erger is dan in Nederland: dat het volkomen acceptabel wordt gevonden dat mensen die vanwege leeftijd, gezondheid of gebrek aan capaciteiten nu eenmaal niet zoveel kunnen bijdragen aan de economische activiteiten in de maatschappij daarvoor dan ook maar gestraft moeten worden met een minimaal bestaan.

Het feit dat zulke lage inkomens bstaan in een welvarend land als Nederland, dát is asociaal.

5 gedachten over “Hoe asociaal is de komende BTW-verhoging?”

  1. en in combinatie met plannen voor afbouwen huurtoeslag en zorgtoeslag en het verhogen van eigen bijdrage van 220 naar 400 euro zal het voor veel minimumlijers de genadeklap zijn.

  2. Niet zo somber, niet zo somber. In het CDA waait een frisse wind en die herkennen in “de minste der mijnen” toch de Here Jezus. Die benoemen als lid van de Kunduz-regering vast Maxime als minister van sociale zaken maken en wat kan ons dan nog gebeuren?

  3. Verhoging van het BTW-percentage tot Belgische hoogte (21% sinds de negentiger jaren) is ongeveer het slechtste wat je nu kunt doen. Zelfs vanuit rechts standpunt. En zeker, als je dat wilt gaan “compenseren” door verlaging van de directe belastingen. Immers,Als je wat rijker bent, kun je op allerlei manieren aan btw ontkomen (auto van de zaak, etentjes van de zaak, allemaal “investeringen” waarop je btw terugontvangt). Bovendien betalen lagere inkomens nu eenmaal minder loon- en inkomstenbelasting, dus het zullen opnieuw de rijkeren zijn, die van de “compensatie” het meest profiteren.
    SP en PvdA hebben dus het grootste gelijk van de wereld, om dit af te wijzen. Het is een directe aanslag op de omzet van de kleinhandel en de horeca.
    Enfin, je zult het straks zien aan de door het CPB te berekenen “uitverdieneffecten”.
    Ik hoop, dat er naar aanleiding van de Kunduz-voorstellen terzake harde oppositie gevoerd gaat worden, die uitkomt op een linkse overwinning op 12 september! 😀

  4. @4: Ja, dat is zo’n filosofietje van GL (en ook van D66): ‘minder belasting op arbeid, meer op consumptie’. Zoals @orthelius terecht stelt pakt dat alleen op een goede manier uit als je het basisinkomen in zou voeren.

Reacties zijn gesloten.