Het blijven bijzondere tijden in de politiek. Enkele weken geleden steeg de SP naar ongekende hoogtes. En nu beleeft de PVDA zijn revival met Diederik Samsom als politiek leider. Terwijl Rutte druk bezig is in het Catshuis, brokkelt de steun voor Rechts geleidelijk af.
Verhoudingen
Al 5 peilingen op een rij hebben de gezamenlijke partijen, SP-PVDA-GL-PVDD-CU-SGP, meer dan 78 zetels in de peilingen. Het is wel eerder voorgekomen dat deze partijen boven de 78 zetel grens kwamen, maar het feit dat het al 5 peilingen voortduurt is wel opvallend. Sinds november 2010 toen de rechtse partijen, VVD-CDA-PVV-CU, hun hoogtepunt hadden van 87 zetels, is het sindsdien bergafwaarts gegaan. De overloop naar de SP is de belangrijkste reden hiervoor. Deze plotse opmars dient wel met enige terughoudendheid beschouwd te worden. Ook de PVV steeg ineens tijdens de verkiezingen met 6 zetels. De zogeheten gordijnbonus. Niet onwaarschijnlijk dat momenteel hetzelfde gebeurt.
Partijen
De VVD is nog altijd de grootste partij maar verliest heel geleidelijk haar zetels. Sinds medio vorig jaar ligt de hoogste piek steeds een stukje lager. Als je een bovengrens trekt sinds die tijd, wordt duidelijk dat de VVD langzaam steun verliest.
De PVV verliest al langere tijd haar zetels. Niet alleen tijdens de plotse ommezwaai naar de SP. Van meer dan 30 zetels sinds het aantreden van het kabinet, is de PVV nu aangeland op 20 zetels. De overstap van Brinkman deed de partij weinig goeds.
De PVDA die lange tijd rond de 22 zetels bivakkeerde is nu weer bezig met een opmars. Sinds de interne verkiezingen begonnen voor het partijleiderschap, neemt de steun voor de PVDA geleidelijk toe.
Het CDA heeft wel haar bodem bereikt. Na langdurige terugval blijft het CDA hangen op de 14 zetels. Het CDA is ook weinig zichtbaar, omdat Verhagen duidelijk een low profile heeft aangemeten. Wie niet hakt, maakt geen spaanders.
D66 heeft een kleine terugval maar er kan niet gesproken worden van een structurele achteruitgang. De verschuivingen vallen nog altijd binnen de betrouwbaarheidsgrenzen.
Voor Groenlinks toch nog een klein beetje goed nieuws. Net als het CDA is de onderkant wel bereikt. Lager dan de 6 zetels zakt GroenLinks niet en met 1 zetel verbetering deze week is te hopen dat daarmee de dalende trend definitief is doorbroken.
Nog een aantal weken wachten op de uitkomsten van het Catshuis beraad. Dan zullen de plannen naar buiten komen voor nieuwe bezuinigingen en vooral wie welke offers heeft gebracht. Nu Wilders’ positie toch langzaam verzwakt, is het mogelijk dat het CDA,Verhagen, dit stilletjes uitbuit en zijn belangrijkste punten naar binnensleept. Bijvoorbeeld behoud budget voor Ontwikkelingssamenwerking. Daarmee zou Verhagen goede sier maken bij zijn achterban en Wilders een flater slaan. Verder is van belang hoe de PVDA en met name Samsom oppositie weet te voeren. Met keiharde bezuinigingen in het vooruitzicht en de reeds aangekondigde hervormingen in de sociale zekerheid, dient hij zich waar te maken. Dan krijgen we een klassiek links-rechts gevecht in de 2e kamer. Polarisatie ten top en kiezers die dan scherpe keuzes gaan maken als het gaat om welke partij hun stem krijgt.
Verscheen eerder op hgroen.wordpress.com. Auteur: Hans Groen
Links: SP-PVDA-GL-PVDD-CU-SP
Rechts: VVD-CDA-PVV-CU
CU zowel links als rechts?
Waar zijn D66 en de SGP?
Beetje slordig, Hans.
De ChristenUnie als middenpartij lijkt mij niet zo’n gek idee. En D66 en de SGP horen gewoon bij rechts, klaar. GroenLinks ook, maar dat is pijnlijk voor veel leden onder wie Groen zelf.
#1 Je haalt me de woorden uit de mond en d’66 kun je inderdaad niet meer zo makkelijk bij links optellen maar geef dan het goeie aantal 😉
” D66 heeft een kleine terugval maar er kan niet gesproken worden van een structurele achteruitgang. De verschuivingen vallen nog altijd binnen de betrouwbaarheidsgrenzen. ”
Maar dat zijn wel precies de stemmen die in deze peilig de opkomst van de PvdA uitmaken , want bij de SP komen ze in deze peiling ( in die van Mauw Woef ook niet trouwens niet vandaan .. dus
SP-PVDA-GL-CU-SP
Nou dat een makkie als de SP 2x meetelt.
Excuus., heb het inmiddels verbeterd. Dat moest natuurlijk SGP zijn. Freudiaanse typefout. Bedankt voor je oplettendheid. in de grafiek stond het gelukkig wel goed dat geldt ook voor SP vermelding
@3
D66 is bij ‘links’ opgeteld omdat D66 veel interactie heeft met PVDA en GL. En nee, D66 is geen zuivere linkse partij, als links als socialistisch beschouwd. Maar ook daar zijn de meningen verdeeld over 🙂
Het links-rechts verhaal betekent met de dag minder.
#4
Ze komen voornamelijk wel bij de SP vandaan.
@7 Het zijn altijd “linkse” mensen die zeggen dat het rechts-links verhaal niks betekent. Maar op rechts hebben ze gewoon een rabiaatrioolbruinrechts kabinet waar rechts Nederland zijn vingers bij aflikt hoor.
D66 is sociaal economisch net zo rechts als de VVD.
De termen “links” en “rechts”, worden vooral gebruikt voor electorale doeleinden, oftewel marketing. wat politici zelf ook beamen. Bijvoorbeeld in de tv-serie “Kijken in de Ziel.” Het is meer een gevoelsmatige kwestie, onder welke noemer de partijen gerangschikt worden. Vergelijkbaar met hoe je de verschillende publieke omroepen en kranten typeert. In feite zijn het dus tamelijk vage, onbruikbare labeltjes, die voor het gemak en vanuit de traditie nog gebruikt worden. Om die redenen wel hardnekkig.