Het nieuwe type ontwikkelingshulp

Eeuwenlang was Angola een uitgebuite kolonie. Maar tegenwoordig, met een tobbende Portugese economie, zijn de oude verhoudingen gekanteld. Het afgelopen decennium is de economie van Angola, aangedreven door de diamantmijnen en de oliewinning, met zo’n tien procent per jaar gegroeid. De immigratie van Portugezen bedraagt zo’n 20.000 mensen per jaar.

Ook Spanje laat vergelijkbare ontwikkelingen zien met emigratie naar Zuid-Amerika.

Het gaat hierbij vooral om jonge, geschoolde werkers.

Nog even doorbezuinigen dus en Nederlanders zullen bijvoorbeeld naar Zuid-Afrika vertrekken.

Of hoe bezuinigen in Europa de ontwikkelingshulp stimuleert. Met mensen waarvan werd verwacht dat zij voor de pensioengelden in Europa zullen zorgen.

Lees meer (in het Engels) …

3 gedachten over “Het nieuwe type ontwikkelingshulp”

  1. Er zijn voordat Angola zijn soevereiniteit toegewezen kreeg (en de burgeroorlog verder zonder het Portugese leger doorging) heel wat Angolezen naar Portugal uitgeweken. Een omgekeerde beweging is ironie van de geschiedenis.

    Het zou wel kunnen dat spoedig het peil van het Nederlandse onderwijs al zo schrikbarend laag is geworden dat andere landen eigenlijk niets meer aan ” hoogopgeleide” Nederlanders hebben. Maar dat zal de halvezoolstra’ s aan hun reet roesten.

  2. Willen we nu dat er vryheid is om te werken in het land dat jou wil en waar jij wilt werken??

    Nederland heeft inmiddels een tekort aan ingenieurs en een overschot aan welzynswerkers.
    Overigens is het inderdaad al tientallen jaren zo dat Nederland ers niet meer als een van de
    best opgeleiden ter wereld gelden

  3. Een overschot aan welzijnswerkers komt door de bezuinigingen op het welzijnswerk NIET omdat ze niet nodig zijn maar omdat Neo-liberalen niet aan “verheffing des volks “doen …

Reacties zijn gesloten.