De Telegraaf kopte vanochtend ‘Wiebes jaagt op alle extra’s’ en noemt dat door ‘het nivelleerfeest’ van de staatssecretaris de middeninkomens maar liefst 12% vakantiegeld moeten inleveren. Dat blijkt uit een niet nader genoemd onderzoek van een commercieel bedrijf, Salar uit Eindhoven, dat salarisadministratiesoftware en -diensten verkoopt. Het onderzoek blijkt een klein A4tje met twee spreadsheets en enkele regels tekst met wat uitleg. In de eerste tabel worden het netto maandloon van 2014 en van 2015 met elkaar vergeleken. In de tweede tabel staat het netto vakantiegeld, dat een jaaruitkering is. Zowel voor de kolom van 2014 als die van 2015 werd de koptekst ‘2015 vakantiegeld’ gebruikt; heel zorgvuldig is men ondanks de deskundigheid en specialistische software niet te werk gegaan. Gelukkig is het ondertussen aangepast.
Als je de cijfers nader bestudeert en het verschil in nettoloon en vakantiegeld bij elkaar optelt blijkt dat vrijwel iedereen erop vooruit gaat. Behalve de allerlaagste inkomens, die leveren naar verhouding het meeste in. De allerhoogste inkomens moeten ook inleveren, wel 11 euro per jaar bij een nettosalaris van 4800 euro of hoger per maand. Bijvoorbeeld bij 4250 bruto salaris per maand krijg je 257,86 euro minder vakantiegeld (de genoemde -12%), maar netto 51 euro per maand meer; bij twaalf maanden dus een positief verschil van ruim 360 euro. En zoals het bedrijf het onderaan de publicatie stelt: “Eventuele wetswijzigingen en premiewijzigingen kunnen de informatie onbruikbaar maken. Er kunnen dan ook geen rechten ontleend worden aan deze informatie.” Kortom, er is geen sprake van nivellering, tenzij je wanneer de armsten nog armer worden en de allerrijksten niet rijker door belastingvoordeeltjes nivelleren noemt.
Het gerucht dat rondwaart is natuurlijk een prachtige gelegenheid om zo’n prachtig gesponnen verhaal vol angst, diefstal en dreiging flink uit te melken. Prompt sprongen dan ook vrijwel alle media en politici op het verhaal; zelfs het NOS Journaal besteedde er vroeg in de ochtend aandacht aan. De huispopulist van het CDA Pieter Omtzigt liet zich niet onbetuigd en sprak van een “directe straf op hard werken”. Ook andere deskundigen reageerden op het bericht in de Telegraaf, zoals de erfgoedspecialist Jan Roos: “De struikrovers gappen ook ons vakantiegeld voor de Brusselse rekening.” Het Telegraafbericht en hun klonen worden ondertussen in vrijwel alle media, maar vooral die van GeenStijl en ThePostOnline met het hetzelfde enthousiasme rondgepompt als waarmee de PVV en hun aanhang onthoofdingsfilmpjes verspreiden.
In werkelijkheid dragen alle Nederlanders ruim 40% van hun salaris af als je alle belastingen, accijnzen en heffingen bij elkaar optelt. Er is de facto dus vlaktaks in Nederland en het pleidooi van CDA-partijleider Buma volstrekt overbodig. Je zou hooguit kunnen zeggen dat door de wirwar van regelingen en regeltjes zelfs volksvertegenwoordigers niet meer in staat zijn fictie en werkelijkheid van elkaar te onderscheiden. Logisch dan dat ‘het volk’ maar wat graag op volksmenners en rechtse partijen stemt die zeggen goede bedoelingen te hebben maar in feite de armen nog armer willen maken. Ze hoeven alleen maar een verkeerd geïnterpreteerd bericht rond te sturen en zijn verzekerd van aandacht en wie weet een extra zeteltje bij de volgende peilingen.
Pingback: Nederland bedreigd door gebrek aan getalsherkenning | wltrrr