Wie heeft er nog geld over voor kwaliteitsjournalistiek?

Het zou eigenlijk geen nieuws meer moeten zijn. Maar het nieuws dat u elke dag in de krant leest, is niet een getrouwe weergave van de werkelijkheid. Muziektheatergezelschap Orkater maakte er een voorstelling over.

In de wereld van het nieuws wordt de werkelijkheid ingekort, gemanipuleerd, bewerkt en geschikt gemaakt voor makkelijke en snelle consumptie. Om dat mogelijk te maken is er een industrie ontstaan van persvoorlichters, pr-medewerkers en spindoctors, die het nieuws zo kant en klaar mogelijk bij de journalisten aanleveren. Ze hoeven het alleen nog maar te plaatsen. In zijn boek ‘Flat Earth News’ laat Nick Davies, onderzoeksjournalist van de Engelse krant The Guardian, zien dat het aantal voorlichters het aantal journalisten veruit overtreft. (Trouw)

Nick Davies heeft begin 2010 zijn boek ‘Flat Earth News’ uitgebracht, hij is zelf een gerespecteerd onderzoeksjournalist. Sinds het uitbrengen van zijn boek is er niet veel veranderd in de krantenwereld, denk ik. De kranten schrijven allemaal nog steeds dezelfde stukken over dezelfde onderwerpen. Aangeleverd door de PR-medewerkes, spindocters of persvoorlichters, verspreid door AP of in Nederland door het ANP. Tijd voor onderzoek is er niet meer, er moet geschreven worden. Als we dat willen stoppen, moeten we of meer betalen voor onze kranten (hoewel dat geen betere krant garandeerd, maar ws meer salaris voor de top of de aandeelhouders), of zorgen dat de hogere regionen minder salaris krijgen bij de krantenconcerns, of gewoon geen kranten meer kopen. De boel de boel laten en ze in hun eigen gekheid laten.

Dat Orkater, als theatergroep er nu een goed onderbouwd stuk over heeft gemaakt, doet bijna aan journalistiek van de oude school denken. Zij hebben wel onderzoek gedaan voor ze hun stuk schreven. Het theater leert de journalistiek een lesje?

Vond ook nog dit als boekbespreking:

Dit maakt de massamedia nogal gevoelig voor spin. Als een ontwikkeling door iets of iemand gehypet wordt, zijn er nauwelijks beschermingsmechanismen om zulke desinformatie te smoren. Als iedereen zulk nieuws belangrijk vindt, dan wordt dat nieuws belangrijk.

Lees onderaan wat er gebeurt als een redelijk onervaren journalist op een bepaalde plaats terecht komt en bij een gernommeerde krant werkt. Als dan alles wat hij/zij schrijft wordt gegeten als gesneden koek, dan kan de ellende niet te overzien zijn. Kortom, neem alles wat er geschreven wordt met een korrel zout, blijf vooral zelf nadenken en zoek ook zelf eens iets uit voor het ongekauwd door te slikken.

Als ik dit allemaal zo lees mag ik eigenlijk de schrijvers in de krant niet meer als hoernalisten aanspreken, zij zijn ook slaven van het grootkapitaal en kunnen ook niet doen wat ze willen – of zouden moeten doen – omdat het niet meer mag van de aandeelhouders. Krant is er alleen maar om winst te maken en niks geen informatie geven en niks geen diepgang, ben je gek!

 

2 gedachten over “Wie heeft er nog geld over voor kwaliteitsjournalistiek?”

Reacties zijn gesloten.