Regels zijn regels

Ik ben een echte Hollander. VOC mentaliteit! Michiel de Ruyter en Maarten Tromp zitten in mijn bloed. Strijdlust en het ontdekken van de wereld zitten in mijn genen. Zo werd ik enige jaren geleden wakker en had een onweerstaanbare drang om te gaan zeilen. Dus ik reed naar de meest onbeduidende plas water die in de buurt was en huurde daar een soort roeiboot met een zeiltje erop voor een halve dag. “Kunt u zeilen?”, vroeg de verhuurder. Ha! Kan ik zeilen. Ik ben een Hollander meneer! Of ik kon zeilen. Haha!

Ik zag een touw en trok eraan. En ja hoor. Daar ging het zeiltje omhoog en direct zette het bootje zich in beweging. Het touw maakte ik vast door middel van een Gregoriaanse knoop en de vaart zat er goed in.  Na een tijdje zag ik in mijn gedachten Batavia opdoemen. Plotseling hoorde ik mijn vrouw schreeuwen en bleek Batavia een restaurantje te zijn aan de overkant van de plas water. “Draaien!”, riep mijn vrouw en ruw ontwaakte uit mijn droom trok ik hard aan het roer en het bootje draaide scherp. Plotseling kwamen we stil te liggen. Wat ik ook probeerde, het bootje was niet meer vooruit te branden en langzaam werden we richting Batavia geblazen. Je kan toch niet tegen de wind in zeilen? Waar zit de motor eigenlijk?

Aan het einde van de dag kwam de verhuurder ons ophalen met een motorboot. “Nu zult u voor de hele dag moeten betalen meneer. Zo is de regel en regels zijn regels”.

Laura Dekker

Laura had een droom. Die droom was om als jongste de wereld rond te zeilen. Als embryo deed ze dat al en ze had de beschikking over een zeewaardig bootje. Alles werd in gereedheid gebracht voor de monstertocht. Maar Laura was vergeten dat we hier in Nederland regels hebben. Als je zo oud bent als Laura moet je namelijk 1040 uur opgehokt in een klaslokaal zitten. Daar leren ze je Engels praten en laten ze zien dat de wereld rond is. Dus alle instanties werden ingeschakeld om Laura tegen te houden. Kinderbescherming, onderwijsinspectie en zelfs in de Tweede Kamer werd er over vergaderd. Tot de rechter zich uitsprak en Laura mocht vertrekken voor haar reis rond de wereld. Er was echter een voorwaarde. Laura moest tijdens het zeilen 1040 uur per week aan haar schoolwerk besteden. Regels zijn regels. Laura zwichtte en voer weg.

Toen Laura echter ter hoogte van het einde pier vaarde, gooide zij demonstratief haar schoolboeken overboord. De onderwijsinspecteur die op het einde van de pier stond, schreeuwde met een paars hoofd door een megafoon. “Wacht maar tot je terugkomt. Dan zal je zien wat we in de verenigde Nederlanden doen met muiters”.

Laura is nu bijna de wereld rond. Een wereldprestatie. Maar net als vroeger hangen we muiters als afschrikwekkend voorbeeld op. De aanblik van een bungelende Laura zal anderen wel weerhouden zich te verzetten tegen het heersende gezag.

Regels zijn regels.

11 gedachten over “Regels zijn regels”

  1. Als ik een regel zou maken, zou ik bepalen dat op iedere regel uitzonderingen mogelijk zijn, maar dat daar ook weer uitzonderingen op mogelijk zijn. 😆

  2. Mooi geschreven SalonSocialist! En al is ze wel erg jong, ik vind het mooi dat ze zich aan dat dodelijk saaie stramien van school en doen wat je gezegd wordt heeft weten te onttrekken.

  3. Een record dat geen record is, want zowel de Internationale zeilbond, als het Guinness Book of Records, hebben te kennen gegeven het record niet te zullen erkennen.
    Wat dat nou al die heisa waard?
    De officieel jongste zeiler die de wereld over voer, blijft de destijds (augustus 2009) 17-jarige Brit, Mike Perham.

  4. @4 of bepaalde dingen alle heisa in de pers waard zijn kun je je wel vaker afvragen. Je bent de jongste zeiler die de wereld rond zeilt of niet, onafhankelijk van het feit of iemand dat in een boek noteert.

  5. If winning is not important, why keep score?

    tlhIngan Hol: potlhbe’chugh yay qatlh pe’’eghlu’.
    Worf, Star Trek: The Next Generation Season 1, episode 15 11001001

  6. Wat deed ik eigenlijk toen ik dertien was? Kon ik mijn eigen fietsband al plakken? Ik las in ieder geval iedere week de Donald Duck.

  7. Inderdaad, sommige kinderen in vochtige landen zitten al op die leeftijd mooie schoenenen of kleren voor jou en mij klaar te maken. Misschien verdienen ze dan een wereldreis?

  8. Ik verwacht dat het kampioenschap “Jongste zeil(st)er van de wereld” nog dit jaar een erkende Olympische discipline wordt zodat men de tijd heeft zich er op te voorbereiden voor 2016. Ik overweeg zelf er aan deel te nemen, al ben ik bang dat ik door m’n vergeetachtigheid vergeet om te melden waar ik ben, zodat ik mogelijk verdacht kan worden van het ontduiken van de dopingcontrole.
    Salonsocialist Schreef:

    Maar die zijn dol op bruine uniformen

    Ik heb je link iets verkort Salonsocialist. Ik kreeg een lamme hand van het overtypen. Het is nu http://is.gd/dbg76k Probeer voor een volgende keer http://is.gd

  9. Henk Veldman Schreef:

    Ik overweeg zelf er aan deel te nemen

    Foutje, ik bedoelde dus via m’n jongste kleindochter die nu 3½ jaar is. Je moet dat kind altijd in de gaten houden. Ze steekt van alles in haar mond als je niet oplet. Zelfs opa’s morfine en andere opwekkende pilletjes zijn niet veilig bij haar.

Reacties zijn gesloten.