Boos over babyboomers

Na oorlogen heb je geboortegolven. In de tijden waarin oorlog iets was waarin hoofdzakelijk soldaten sneuvelden – en soldaten waren van het mannelijk geslacht – bestond een naoorlogse geboortegolf door de List der Natuur uit een overschot aan mannen, waaraan eerst een tekort was. Dit is het verhaal. Het merkwaardige van deze regeling lijkt mij dat tegen de tijd dat de nieuwgeboren mannetjes de vruchtbare, laat staan de huwbare leeftijd bereiken, de weduwen van de oorlog inmiddels de vruchtbare leeftijd aan het verlaten zijn. Afgezien van het cultureel gegeven dat je in het algemeen als man niet een pakweg vijfentwintig jaar oudere vrouw trouwt.
Dus hoe dat nou zit met die vroegere geboortegolven moet mij nog maar eens goed uitgelegd worden.

De geboortegolf na de Tweede Wereldoorlog moet anders zijn. Het was in de geïndustrialiseerde wereld de eerste oorlog waarin de burgerbevolking grootschalig het mikpunt was, zodat er weliswaar aan de fronten nog volop mannen sneuvelden, maar door de betrekkelijke oververtegenwoordiging van vrouwen onder de als burgers achtergeblevenen de verhoudingen ongeveer gelijk zullen zijn geweest. Er was in de geboortegolf in Nederland een klein overschot aan mannetjes – ik weet dat nog al te goed, want ik wist zeker dat ik bij het overschot hoorde – maar de kans dat je als jongen doodging was groter dan als meisje dus dat kwam wel goed (ook dat nog!).

Mijn eerste klas middelbare school bestond uitsluitend uit jongens en er was er van de vier op die school nog zo een. Raar om in de prepuberdagen plotseling geen coëducatie meer mee te maken (is dat woord nog bekend?). Maar destijds sprak het al nauwelijks vanzelf dat je als zoon uit de Lagere Volksklassen naar de middelbare school ging, laat staan het gymnasium, en voor meisjes was de drempel zelfs bij de hogere standen hoger.

Eigenlijk is het een beetje vreemd, die geboortegolf in Nederland. Er is niet grootschalig gesneuveld. Er zijn slachtoffers van bombardementen, er zijn mensen gedeporteerd en vermoord, er zijn mensen omgekomen van de honger in het laatste jaar – maar verklaart dit een geboortegolf?
Misschien werd trouwen en voortplanten uitgesteld onder de bezetting, dat zou een verklaring kunnen zijn.

Ik ben hierbij eerlijk uit de kast gekomen als druppeltje in de geboortegolf. En nu allereerst een boze opmerking: kom mij niet aan met de uitdrukking babyboomer. In de eerste plaats is het geen Nederlands, maar daar zou nog mee te leven zijn, al vind ik “boem!” geen sympathieke klank in verband met iemands geboorte. In de tweede plaats is dit Amerikaans-Engelse woord in Nederland gepopulariseerd door Professor Pim die zich als zodanig afficheerde (en er niet om afgekafferd werd door zijn aanhang, en zelfs niet door zijn tegenstanders).
Ik ben geen baby en ik maak geen deel uit van een knal. Ik ben van de naoorlogse geboortegolf. Is dit duidelijk? Dank u wel.
Dan komen wij in het volgende blogstuk tot zaken. Nou ja, min of meer.

36 gedachten over “Boos over babyboomers”

  1. Cultureel gegeven dat je als man geen 25 jaar oudere vrouw trouwt…zou het de verimpeling en het aanzien van een oudwijf/old bat niet zijn?hahaha

  2. naoorlogse geboorgolver dan maar?

    Ik vind baby BOEM heel goed bij jullie generatie passen

    de generatie die zelf alles eiste en daarna van de generaties na hen datzelfde afnamen

    BOEM!
    Als een stel krijsende baby’s

  3. Het ergste is dat ik uit ’67 ben en door onverlaten ook tot de naoorlogse geboortegolf word gerekend en er dus wel de lasten van heb maar niet de lusten.

  4. nee jij net niet volgens wikipedia 45-55 en in ruimere zin tot ’65

    Dus jij bent onschuldig

  5. Ik heb niks geeist en niks gratis gekregen, ja minimale gezondheidszorg en minimale school, de rest allemaal zelf voor gewerkt en zelf betaald. Zal het wel verkeerd gedaan hebben.
    Maar word ook heel moe van die insinuaties dat ik alles gratis heb gekregen en dat er nu niets meer is. De jongeren van tegenwoordig hebben meer gehad dan ik in mijn jonge jaren. En daar heb ik voor betaald, heb ik graag gedaan, maar dat gezeik en gejank van die jong erover stoort me toch wel.
    Willen altijd maar meer en dan ook nog voor niks en ook nog verongelijkt doen omdat ze dénken dat het vroeger beter was. Nou echt niet!

  6. Echt wel
    je mocht roken in de kroeg en bierdrinken op straat
    medische zorg ontvangen voor nop
    studeren voor nop
    uitkering ontvangen waarvan je gewoon kon leven
    concerten bezoeken zonder hinderwet
    gewoon een woning huren zonder dat je in een achterstandsbuurt terecht kwam
    kraken
    op vakantie naar het buitenland waar alles gratis was

    nee hoor ik ben echt te laat geboren in de betutteldictatuur van jouw generatie
    Gelukkig heb ik de jaren ’90 nog mee mogen maken

  7. Ik heb niet gerookt, kwam niet in de kroeg, want werkte (lang) en studeerde en had een eigen huishouden vanaf mijn 18e. Studeren deed ik niet van staatswege maar naast mijn meer dan full-time baan en betaalde dat zelf. Ontving geen uitkering, ging sporadisch naar concert, want zie eerste zin.
    Eerste eigen woning was heel klein huisje onder de huurwaarde in achterstandswijk omdat er toen ook al woningnood was.
    Op vakantie naar buitenland, zelden tot nooit. Had ik geen geld voor.
    Verder heb ik nooit iemand betutteld en word ik erg moe van jouw generatie waarvan sommigen als dreinigere kinderen vinden dat ze tekort zijn gekomen.
    Belasting heb ik altijd veel betaald, want snel goede baan, wel meer dan 40 uur en hard werken. Van die belasting zijn generaties opgegroeid, in luxe en weelde die ik niet heb gehad toen ik zo jong was.
    Kortom, na de ‘baby boomers’ kwamen de ‘jank boomers’ of ook wel de generatie ‘rupsje-nooit-genoeg’

  8. excellentie zwembad Schreef:

    Echt wel
    je mocht roken in de kroeg en bierdrinken op straat
    medische zorg ontvangen voor nop
    studeren voor nop
    uitkering ontvangen waarvan je gewoon kon leven
    concerten bezoeken zonder hinderwet
    gewoon een woning huren zonder dat je in een achterstandsbuurt terecht kwam
    kraken
    op vakantie naar het buitenland waar alles gratis was
    nee hoor ik ben echt te laat geboren in de betutteldictatuur van jouw generatie
    Gelukkig heb ik de jaren ’90 nog mee mogen maken

    blijkbaar had je het niet verdiend , beter moeten incarneren ….

  9. en keira

    jij wordt moe van het gedram alleen zetten wij het niet om in beleid

    onze generatie ziet dat alles wat jullie jezelf gunden van ons afgepakt hebben

  10. Keira Schreef:

    de generatie ‘rupsje-nooit-genoeg’

    Ik ben dus zo’n boemer (ik ben van 55), ben in behoorlijke armoede opgegroeid (als de hele lagere school ging schaatsen, kon mijn moeder de 35 cent voor de ijsbaan niet eens missen), heb eveneens nooit iets voor niks gehad en heb 22 jaar met mijn bedrijf voor die rupsjes belasting lopen afdragen.

    Dat ik zelf geen rupsje was, was overigens wel de oorzaak dat ik het zo lang heb uitgehouden, want terwijl andere studio’s zich doodkochten aan het nieuwste van het nieuwste (en binnen 5 jaar meestal failliet waren), werd er bij mij alleen iets vervangen als er te veel rook uitkwam.

    “Wat, heb je nog niet eens een 14-bits sampler?” (Ik had een 12-bits AKAI S900)
    “Hoezo, kon je dat horen op CD-zus en CD-zo die bij mij gedaan is?”
    “Dat niet, maar 14-bits is al een jáár op de markt! Wij hebben er natuurlijk meteen eentje gekocht!”

    Rupsje Nooit Genoeg, Rupsje Alles Nieuw, Rupsje Faillisementsverkoop. 😛 (En nee, ik heb er niet eens wat van gekocht.)

  11. @17

    Jep, hier nog zo’n boemer van 54. Nooit een dag werkeloos geweest, en ik heb leren schaatsen op een sloot van één meter breed. Op van die houtjes van mijn vader die veel te groot waren. En zwemles kreeg ik in de gracht waar de menselijke ontlasting gewoon rond dreef. Maar klagen deden we niet, en al helemaal niet op de oudere generatie. Daar had je gewoon respect voor, punt.

  12. zie je wel :

    nooit werkeloos geweest
    ijsbaan voor een prikkie
    grachten mocht je gewoon nog in zwemmen

    verwende kleuters die jullie er zijn

  13. Om ook een duit in het zakje te doen. Er wordt door de huidige generatie vaak met een scheef oog gekeken naar de baby-boomers, alsof die allemaal renteniers in bonus zouden zijn nu.
    Dat valt tegen. Heeft te maken met principiële keuzes die toen zijn gemaakt en die later door kunnen werken. Hoewel mijn ouders het goed hadden voor de maatstaven in 1968 zeg maar: tv, vacanties, telefoon, auto etc., kwam toen een generatiefront op dat zich daartegen verzette. Waarvan ik deel uitmaakte: Pacifisme, communisme, socialisme, eerlijk alles delen. Geen waarde hechten aan grote materiële zaken maar wel aan basisdingen als een gitaar, een goed boek een pick-up met LP’s naar keuze. Pas te laat kwam ik erachter dat qua carrière de boot was gemist, maar alles is toch geestelijk goed op zijn plek terecht gekomen. Je kan toch niks meenemen als je morgen doodgaat. En ik ben blij dat ik mijn idealen niet heb verkocht.
    (haha en daarom heb ik weinig met passanten van vroeger die nu goede sier maken in bv. Groen Linkskringen)

  14. Tjonge jonge, wat een gedoe; generaties uit elkaar spelen. Ik heb er niks mee. Babyboomer of verloren generatie. Het heeft allemaal zijn goede en zijn slechte perioden. Je kunt sowieso niet alle mensen van 1 generatie over 1 kam scheren. Er zijn ook steeds klasse-verschillen. Een generatie die als kind arm was en vervolgens rijkere en rijker is geworden wordt de verworven luxe misgund door hun eigen kinderen die in alle luxe zijn grootgebracht. Dat was een gigantische opvoedingsblunder. Inderdaad. Wij willen niet betalen voor het pensioen van onze ouders of grootouders, want dan hebben we straks zelf niets. Over egoïsme gesproken.

  15. #25. Excellentie, je hebt toch even groot gelijk. Ik heb nooit leren schaatsen, omdat het mij niet interesseerde… in de jaren ’50 werd je het ijs opgeknald, of je het leuk vond of niet. De babyboomers van toen lopen nu nog net niet in een rollator, maar luisteren nog wel allemaal rimpelpop uit de jaren ’60. Intussen wordt in hun ogen alles slechter, negatiever, deprimerender en dan vinden ze het gek dat ze voor oude zeurpieten uitgemaakt worden. Vroeger waren dat de hippies die onder een boom sliepen, nu liggen ze te zeiken als het vuilnis niet op tijd opgehaald wordt. Geert Wilders heeft het over een tsunami over moslims, ik heb het over een tsunami van bejaarden, en dat is geen leuk verschijnsel.

  16. excellentie zwembad Schreef:

    ik wil best betalen

    daar gaat het niet om

    Wees blij dat je het KAN betalen.
    Trouwens, die gracht waar ik het eerder over had, was de enige plas water in het hele dorp.
    Ja hoor, dat was luxe, alleen jammer dat we er een beetje ziek van werden
    ’s Winters werd er een ijsbaan van gemaakt die inderdaad niet gratis was.

    Pas in 1971 werd er door een 10-tal vrijwilligers (waar zie je dat nog) een zwembad gemaakt, en werd het water gefilterd. Dat er entreegeld werd gevraagd was dan ook niet meer dan redelijk. Denk daar maar eens aan als jij of een van kinderen weer in een overdekt en voorverwarmd zwembad duiken

    Verder is er in de jaren 60-70 ontzettend veel gestaakt voor een betere toekomst. Ja ook die van jou. Maar ga niet zielig zitten vingerwijzen naar andere groepen

    I love ‘Fré Meis’ CPN

  17. je snapt de hele kritiek niet hè?!

    dat bedoel ik ook met gebrek aan zelfreflectie van die generatie

  18. Kan het stuk van Arnold en de ‘discussie’ ongelezen ervaringsdeskundig zo wel melden waarover het gaat. Ten eerste het eerste foutje, er zijn babyboomers en babyboomsters. De eerste hebben van jongs af in heel veel gevallen hard gewerkt voor weinig loon, zeker in de jaren vóór eind 70tigerjaren. En daarbij de materieele en de mentale oorlogsschuld weggewerkt. De mentale doordat zij als het mannelijke deel van de bevolking al gauw aangekeken werden als potentieele oorlogsveroorzakers als zou dit in hun genen zitten door de vrouwelijke oorlogsgeneratie. Van de weersomstuit werden het ‘slapjanussen’ die door hun generatiegenoten de babyboomsters misbruikt werden om het feminisme tesamen met de babyboomstersmoedersgeneratie nou eindelijk eens van die babyboomersschuldenlast te voorzien die het babyboomstersfeminisme haar rechtvaardigingen gaf die het ook voor de toen nog verzuilde politiek aannemelijk maakte dat de babyboomsters toch wel geweldig veel tekort werd gedaan. Op maar één partij na zijn alle politieke partijen het erover eens geworden en werd naast de vele rechten die de babyboomsters werden verleend ook de mogelijkheid tot echtbreuk en scheiding als een feministisch mensenrecht wettelijk geregeld. Kinderen van één van de ouders scheiden werd ook een babyboomsters mensenrecht. En omdat die babyboomersgeneratie louter uit de eerder genoemde slapjanussen bestond hadden zij daarin natuurlijk volkomen gelijk. De ene babyboomster is toch vanzelfsprekend gelijker dan de andere babyboomer. Ervaringsdeskundig meld ik dan ook maar meteen dat die hele babyboomdiscussie zich toespitst op het gegeven dat die babyboomergeneratie veel te oud wordt voor een verzorgingsstaat waarin pensioenen en gezondheiszorg onbetaalbaar zouden worden. Wat niet waar is. Wat wel waar is is dat de babyboomstersgeneratie veel te oud voor zulks wordt maar daar hebben we het dan maar even niet over want vooral zij zijn toch veel gelijker dan de gelijke gelijke gelijke babyboomers. De slapjanussen die zich hebben geschikt in het onvermijdelijke dat nodig was om nooit meer oorlog te hebben hebben aan het kortste eind van de geschiedenis getrokken. In deze grafiek is de precieze datum vastgelegt wanneer het eerder vermelde wettelijk werd: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Stervensleeftijd.gif Onderaan is de wikipagina aan te klikken waarbij deze grafiek hoort.

  19. Ik vraag me af of de geboortegolf die men met babyboom aanduidt nou zoveel met de oorlog te maken had. 1946 en ’47 waren uitschieters, maar verder was de stijging van het geboortecijfer al voor de oorlog begonnen en hield-ie nog tot vrij lang daarna aan.

    Generaties duidt men bij voorkeur aan met de tijd waarin men een jaar of 18 was, dat geeft een aardig beeld om het te typeren. Gerrit Komrij bv. (geboren in maart ’45 in een kippenhok in Winterswijk) noemt de zijne ‘generatie ’68’ (en dan voorafgegaan door de woorden ‘het verraad van’). Dan is tenminste duidelijk dat we het over de hippie-generatie hebben.

    Over de verloren generatie die daarna kwam, hun slechte economische start en zo, schreef Trouw een keer dit artikel: http://tinyurl.com/669d9f5. Maar dat is nog niet het hele verhaal. Voor mijn gevoel wordt het conflict tussen generatie ’68 en generatie X het best verwoord in A Liberal Education van New Model Army (ik ben zelf van de lichting ’83, dus vandaar): http://tinyurl.com/6j22ewk. Daar spreekt o.a. ook uit dat die verwennende hippie-ouders (You gave us what we asked for, but never what we wanted) het klassieke conflict met hun kinderen uit de weg gingen (We didn’t want the victory, we just wanted to fight. But you wouldn’t fight, you just gave in.). Een schrijnend gebrek aan (politiek) conflict, een verstikkend pacificatiemodel, dat is helaas tot wel de erfenis van ’68. Hoewel de inmiddels veertigers van gen.-X wel ontstellend tam zijn gebleken. (Een interessant artikel van Merijn Oudenampsen, waarin hij o.m. stelt dat Rutte breekt met het consensusmodel, of het iig aan zijn laars lapt, vind je hier: http://www.flexmens.org/drupal/?q=De_Betekenis_van_Rutte_I)

  20. Snap de hele kritiek niet? Ben verbijsterd over de fascistoide reacties van zekere ex- redacteur hier.

  21. O pardon, Excellentie Zwembad, zie verder hierboven.
    Het over een kam scheren van mensen op “biologische” gronden: huidskleur, geslacht, leeftijd enzovoort noem ik fascistoïde ja.

  22. excellentie zwembad Schreef:

    weet je wat vooral opvalt bij babyboomers

    totaal gemis aan zelfreflectie

    Persoonlijk had ik jou die ‘zelfreflectie’ best willen geven hoor, maar je had de pech dat ik meestal afhaak bij mensen die bij voorbaat een hele groep oudere mensen wegzet als “verwende kleuters” of “een stel krijsende baby’s”. Mijn ervaring leert mij, dat een fatsoenlijke discussie daarover dan meestal ook niet meer mogelijk is. En ja, dan kan ik mijn tijd wel beter gebruiken.

    Des al niet te min wens ik je verder alle succes in je papieren strijd.
    Wij gingen daar vroeger de straat voor op. Schouder aan schouder, jong en oud, samen

Reacties zijn gesloten.