Totdat er een geloofwaardig plan op tafel ligt voor het schuldenprobleem dat veel breder is dan Griekenland, is er reden voor paniek. Dat stelt vk-columnist en econoom Rens van Tilburg.
De bankencrisis van 2007 is met de hernieuwde staatssteun voor Dexia terug bij af. In de tussentijd is het schuldenprobleem alleen maar gegroeid: belastinginkomsten liepen terug, sociale uitgaven schoten omhoog, en bovenop de Amerikaanse rommel-hypotheken kwamen rommelleningen aan de Griekse en Portugese overheden en Ierse en Spaanse projectontwikkelaars. Anders dan in de VS hebben eurobanken nagelaten nieuw kapitaal aan te trekken. Zelfs de kredietwaardigheid van de Rabobank staat ter discussie. (Rens van Tilburg: ‘Tot nader order is er reden voor paniek’ – Volkskrant)
Het tweede reddingspakket voor Griekenland waar in juli overeenstemming over werd bereikt is wellicht niet groot genoeg om een faillissement van Griekenland te voorkomen. Dat staat in een voorlopig rapport van de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank (ECB). (‘Noodplan kan faillissement wellicht niet voorkomen’ – Volkskrant)
Zo lankmoedig als er van de zomer over is gedaan, verbaast mij nog steeds. Rutte was met vakantie en zag geen noodzaak om terug te komen, want dat zou alleen maar wantrouwen wekken. Nee, de boel de boel laten en maar zien wat er van komt, dat was handig.
De banken hebben eindeloos geld uitgeleend en daar veel geld mee verdiend, waar is dat gebleven? Nu zijn er landen die aan de afgrond staan en waar zijn degenen die er gigantisch geld aan hebben verdiend? Die staan jankend bij hun overheid. Dat ze het ook zo moeilijk hebben, ja zal best. Ga eerst maar eens net als elk bedrijf leren dat je zelf winst en verlies moet dragen. En kappen met die achterlijke hoge bonussen, voor mensen die de hele wereld in een crisis hebben gedonderd.
Zoals zo’n Gerrit Zalm, onze voormalig minister van Financiën, die bij de wieg van de crisis heeft gestaan. Nu een leuke baan bij de staatsbank ABN/AMRO. Vervolgens komt deze Gerrit met een, voor bankkringen ongetwijfeld, volstrekt logische opmerking; banken mee laten betalen aan crisis Griekenland is niet goed. Want dan worden ze kopschuw en willen niet meer in overheidsschulden beleggen. Ja hallooooooo!!!!!! Dat is nou juist het probleem. Toen ze er goud mee konden verdienen, kon het niet op en werd er lading na lading uitgeleend. Vervolgens werd er wat? met het verdiende geld gedaan? Onder de armen van de directie verdeeld? Of in zee gestort? In ieder geval is het verdwenen en zitten wij alle burgers van alle landen met de ellende.
Met dank aan mensen als Gerrit Zalm! Die zoals een echte VVD’er alles weten van hoe je mensen op moet laten draaien voor jouw uitgaven. DSB-klanten weten daar alles van!
Er is zeer zeker enige reden tot waakzaamheid.
Ik hou er rekening mee, dat de Euro komend weekend kan vallen.
Heb uit voorzorg wat extra geld uit de muur getrokken.
Voor het geval dat er volgende week geen geld meer uit de muur komt.
De kans is zeer klein, maar toch.
De kans dat de geld automaten leegblijven?
dan gaan we toch gewoon betalen met iets anders.
De AH wil echt zijn spullen nog wel verkopen. (denk ik)
of anders de bakker, de slager en de groenteman wel. Dat is niet verboden.
Bij val van de euro zijn het m.i. juist degenen met de banksaldo’s met de nullen achter het eerste cijfer die het meest verliezen. Ze raken een paar nullen kwijt en worden van miljardair, misschien miljonair, of in het ergste geval net zo arm als ieder ander..
Theo Gerris Schreef:
als de euro valt is wat je uit de muur trok ook niets meer waard ….
@2: Witte Duif:
[ dan gaan we toch gewoon betalen met iets anders.]
Zo is dat.
LeRoi mag van LaReine gerust op zijn hoge muiltjes en rode panty’s een cassier of cassière
gelukkig maken et faire l’amour voor een karretje vol grutterspul.
Waar is al dat geld gebleven?
Wel dat is heel simpel, dat is gewoon verdampt door waardedaling van onroerend goed, aandelen, obligaties etc.. Een voorbeeld: alleen de totale Nederlandse huizenvoorraad is door de waardedaling van 9% sinds 2008 al zo’n 240 miljard minder waard geworden (dat is 2/3 deel van hele Griekse staatsschuld!!!). Kun je nagaan wat er in de grotere landen in rook is opgegaan. De illusie dat er bij banken, verzekeraars en pensioenfonds nog wat te halen valt is dan ook volstrekt naief.
@5: Jos:
Het heeft inderdaad nooit bestaan. Het was een idee. Iedereen in de straat had bijvoorbeeld een huis dat puntje puntje puntje méér eurootjes waard zou zijn geworden. Dus hoppa leninkje voor auto.
En nou blijkt dat niet zo te zijn. Huisje verkopen lukt niet meer, is dus geen geld “extra”, is dus schuld aan de bank. Zie film “money as debt” , legt het mooi uit.
Nou, het geld heeft wel bestaan. Een kennis van mij heeft begin 2008 zijn huis van zijn net overleden ouders voor de hoofdprijs verkocht en toen toch echt een grote zak geld gekregen waar hij o.a. een maandenlange wereldreis van heeft betaald.
3
Al Bakrastani
Ik heb nog voor ogen hoe het was toen Argentinie failliet ging.
Mensen konden niet meer aan hun centen.
En later kon men een vastgestelt maximaal bedrag krijgen.
Volgens mij moest Sarkozy een kind bij Merkel verwekken en niet bij Carla Bruni, want dan waren we van deze crisis sneller af.