Nederlandse pensioenfondsen zijn in het derde kwartaal massaal door hun dekkingsvereisten gezakt, blijkt donderdag, waardoor korting op de pensioenaanspraken van miljoenen deelnemers dreigt.
Woensdag besloten toezichthouders coulant te zijn met verplichte premieverhogingen. Als de situatie echter in het vierde kwartaal niet omslaat, dreigen de pensioenrechten van miljoenen Nederlanders gekort te worden (beurs.nl).
Update: Henk Kamp maakt zich zorgen, joh wat een geruststelling.
Dit kan toch moeilijk een verrassing Zijn. Als de belastingbetaler niet hoeft mee te betalen zijn de pensioentrekkers en de spaarders de lul. Zo simpel is het.
Vanavond reacties gezien van drie grote pensioenfondsen. Grote vergaderzalen, designmeubeltjes en kunst….. Kan wel iets minder, jongens! Misschien ga je dan ook anders denken!
@2
mannen in dergelijke functies hebben de onbedwingbare neiging om hun “status” te etaleren met een pak, een stropdas, een mooie kamer met designmeubeltjes en kunst, een auto van de zaak die ook privé gebruikt mag worden, een secretaresse van de zaak die soms ook privé gebruikt wordt, etc. een zakelijke vorm van penisnijd
in vergelijking tot het beheerd vermogen zijn de kosten van de statussymbolen peanuts, zolang ze hun werk goed doen zal niemand er wakker van liggen
feit is echter dat de overheid het toezicht op de gehele financiële sector te lang veronachtzaamd heeft
naar mijn mening moet de beschuldigende vinger eerder richting politiek en de oud politici (veelal van VVD signatuur) die op plekken zitten waar ze uitsluitend op basis van nepotistisch gekonkel terecht zijn gekomen en niet op grond van hun relevante kennis en ervaring
kaaskop Schreef:
“old boys network” . Straatversie: “Ons kent ons” 🙂
Niet te vergeten dat de Nederlandse overheid in de afgelopen decennia diverse malen de reserves van de pensioenfondsen afgeroomd heeft om de eigen tekorten te verlagen. Dat heeft een naam: roof.
Als ik het goed begrepen heb wordt de dekkingsgraad van pensioenfondsen bepaald door de waarde van de beleggingen en de geldende rente. Is het rendement van die (honderen) miljoenen in de pensioenkas voldoende om alle pensioenen te betalen?, en dan moet die dekkingsgraad minimaal 105 procent zijn. De beurskoersen zijn ingestort, Griekse staatsobligaties zijn waardeloos geworden en de rente staan extreem laag (behalve als je een hypotheek hebt). Vandaar die lage dekkingsgraad. Rente omhoog – problemen vrijwel voorbij. De paniekvoetbal van het ogenblik gaat er van uit dat er voorlopig helemaal niks zal worden opgelost en dat al die problemen dus blijven. Kunnen fijn allemaal reorganisaties worden doorgevoerd die voorbijgaan aan de belangen van de pensioengeechtigden.
Andreas Schreef:
Dus ook de Nederlandse gepensioneerden zijn de lul vanwege het feit dat S&P en Moody’s besloten hebben stukjes Europa te laten crashen ….
7
Al Bakrastani
U kunt wel de rating bureaus de schuld geven, maar de landen en financiele instellingen hebben aanleiding gegeven tot down grading.
Dit is allemaal te danken aan 30 jaar neo liberalisme.
Geen regulering van financiele markten.
Een Euro die als fundament drijfzand heeft gekregen.
Daarom is het pensioenakkoord ook zo slecht.
Want de werknemer krijgt alle risico.
Overigens ik ga over 13 jaar met pensioen.
Ik ga er vanuit dat er dan geen pensioen meer is.
Dan kan het alleen nog meevallen.
Onze politici hebben hopeloos gefaald.
Lees dit maar eens
http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/redactie/column/schoenmaker/2011/articles/De-vijf-grootste-misverstanden-over-de-eurocrisis.xml
Verplichte premieverhogingen worden nog even uitgesteld. Waarschijnlijk totdat het pensioenakkoord definitief is en de werkgevers niet meer mee hoeven te betalen? Maar nu wel alvast de mensen laten wennen aan de gedachte dat premieverhoging ‘onvermijdelijk’ is…
@8 zolang de ratingbureaus de VS en veel van haar lidstaten nog A ratings geven ondanks veel slechtere financiële situatie van die staten is het voor mij geen vraag wie er voor heeft gezorgd dat de Griekse staatsschuld veel duurder is geworden …
10
Al Bakrastani
Klopt.
Maar de landen en financiele instellingen hebben aanleiding gegeven tot.
Als iedereen zijn zaakjes op orde had zaten we niet in deze situatie.
Al Bakrastani Schreef:
Al Bakra, zoek je nou regels in een algemene piramidespel? Het gaat om de winst en dan zijn de regels niet belangrijk, want niet opgevolgd.
@ Andreas:
De problemen komen vrijwel uitsluitend door de kunstmatig laag gehouden rente, niet doordat de beurs is gezakt. De rente verhogen is echter een probleem omdat dat de EU-landen veel meer rente over hun staatsschuld moeten betalen en dat niet kunnen. Daarom schuift de overheid de problemen af op de banken en pensioenfondsen en daarmee op de spaarders en gepensioneerden (lees: de ouderen).
@ Al Bakrastani:
De markten nemen de ratingbureau’s niet erg serieus meer. Er waren de afgelopen week een aantal afwaardering en dreigingen van afwaarderingen maar de markten reageerden daar helemaal niet op. Ook vandaag stijgt de beurs fors ofschoon er weer dreigementen van S&P richting Frankrijk, Spanje, Italie en Portugal waren. Als belegger heb je trouwens ook je niets aan dit soort ratings als ze iedere twee dagen veranderen terwijll de belegger een veel langere horizon heeft
14
Jos
Ik zou de dreiging aan Frankrijk toch maar serieus nemen.
Mocht Frankrijk zijn triple A status verliezen, wordt het nog veel moeilijker om de Eurocrisis op te lossen.
@ Theo Gerris:
Wat er is gebeurd toen Australie, Japan en de VS hun AAA-rating verloren? Niets dus.
De kredietwaardigheid van Frankrijk is zeker wel een issue, maar de financiele markten laten hun oordeel daarover nauwelijks nog van S&P, Moody en Fitch afhangen.
16
Jos
U vergeet iets wezenlijks.
En dat is Frankrijk is lid van een monetaire unie.
Mocht Frankrijk hun triple A status verliezen moeten andere triple A status landen meer gaan bijdragen aan het noodfonds.
@ Theo Gerris:
De bijdrage aan het noodfonds is gebaseerd op het BNP van de diverse landen, niet van hun rating.