Peiling week 40; coalitie verliest meer vertrouwen

Na de algemene beschouwingen is het vooral de VVD die profiteert. Grotendeels ten koste van coalitiegenoot CDA. Het vertrouwen in de coalitie is wel verder gezakt naar een 5,5. De commotie rond Job Cohen heeft geen effect teweeg gebracht in de peilingen. Wel is de daling bij GroenLinks opvallend waar vooral D66 van profiteert, maar ook stijgt de PvdD naar 4 zetels.

CDA
Klik hier voor vergroting.

Herman Wijfels haalde het onlangs nog aan. Kabinetsdeelname is funest voor het CDA. Het CDA vertoont geen enkel teken van herstel. De strategie van Verhagen pakt zelfs na 1 jaar deelname totaal verkeerd uit. Het is bijzonder dat een partij als het CDA, zo’n lange tijd er zo slecht voor staat. Het CDA heeft geen enkel profiel meer, ondanks de kabinetsdeelname. De enkele keren dat het CDA zichtbaar wordt, is dat veelal negatief zoals met de ministers Bleker of Leers, die om beurten een aanvaring hebben met Geert Wilders en vervolgens lispelend sorry zeggen. Deze ministers zitten dan ook in een spagaat. Steeds meer komt de roep vanuit de CDA achterban om een meer socialer gezicht te laten zien. Maar dat is precies waar Wilders een broertje dood aan heeft. Deze zichtbare schizofrene houding van het CDA doet haar aanzien veel kwaad en zal zij door de kiezer hierop worden afgerekend.

PvdA
Klik hier voor een vergroting.

De PvdA blijft rond en net onder de 25 zetels zweven. Het wordt niet beter of slechter. Een beeld dat ook in 2007 en 2008 speelde. Toch doet de PvdA het beduidend beter dan het CDA. Sowieso omdat zij qua zetelaantal structureel hoger blijft staan, maar ook omdat de trendlijn steeds minder scherp negatief wordt. De PvdA balanceert rond de 25 zetels. De commotie rond Job Cohen heeft geen enkel effect gehad op de peiling. Cohen is niet de populaire stemmentrekker, maar houdt wel een stabiele schare aan kiezers achter zich. Gezien de persoonlijkheid van Cohen, een niet zo vreemde ontwikkeling. Maar ik denk niet de PvdA kan verwachten dat de partij op korte termijn ineens meer kiezers aan zich bindt. Wel wordt het interessant om te volgen of de steeds linksere koers die de PvdA gaat varen ook daadwerkelijk zich vertaalt in de peilingen.

SP
Klik hier voor vergroting.

Emiel Roemer blijft het goed doen. De SP is teruggekropen naar 18 zetels. Maar ook hier zie je een stabilisatie in de peilresultaten optreden. 15-18 zetels is de score. Tijdens de APB was de SP sterk in het debat en dat levert haar veel krediet op. Nu de PvdDA linkser gaat varen komt zij vanzelf in het vaarwater van de SP. Ik betwijfel of de SP kiezer overstapt. Het wordt spannend of de verlegde koers van de PvdA werkelijk zoden aan de dijk zet.

VVD
Klik hier voor vergroting.

Ongeslagen aan kop kan je wel zeggen. Zonder noemenswaardige inspanning blijft de VVD met kop en schouders boven de andere partijen uitsteken. De VVD ploeg bedrijft dan ook een uitgelezen strategie. Zuiver richten op zaken die gedaan moeten worden en hou je verre van het maatschappelijke debat als het gaat om zaken zoals de multiculturele samenleving, immigratie etc. De punten van de PVV. Ondertussen blijft Mark Rutte beleefd glimlachen en eloquent antwoord geven op de vragen van de media. De VVD zorgt er angstvallig voor dat zij niet in het verkeerde vaarwater terecht komt. Alle principes die de VVD ooit had, ten spijt.

PVV
Klik hier voor vergroting.

De PVV blijft stabiel op 24 zetels. Wel opvallend omdat voorheen scherp optreden van Wilders altijd leidde tot een stijging in de peilingen. En Wilders heeft zeker tijdens de APB van zich laten horen. Maar deze keer geen enkel effect meer. Ook voor de APB bleek het optreden van Wilders geen werkelijk effect meer te hebben. Daarmee is wel een trendbreuk bevestigt. Het kan natuurlijk zijn dat de kiezer van de PVV, net als Wilders zelf, rustig achterover leunt en zich niet al te druk maakt. De PVV zit op het pluche. Wat wil de PVV kiezer nog meer. Dat feit is zowel voor Wilders als zijn achterban, blijkbaar belangrijker dan het realiseren van specifiek beleid. Zolang Links maar in de oppositie blijft vindt de PVV en achterban het wel best. Dit tot genoegen natuurlijk van het CDA en de VVD, die hierdoor beleidsmatig veel ruimte hebben.

GroenLinks
Klik hier voor vergroting.

Het gaat niet de goede kant op met GroenLinks. Enerzijds trekt D66 aan de GroenLinks kiezer en ook de PvdD trekt hard aan de bel. Resultaat is dat GroenLinks nu wegzakt naar 7 zetels. Vlak na de Kunduz beslissing viel GroenLinks al terug op dit resultaat, maar eerder is dat al weer 4 jaar geleden, toen Femke Halsema aan haar rally omhoog begon. Hopelijk weet Jolande die lijn ook weer op te pakken. Wat op zich mogelijk wordt door het feit dat de PvdA zich steeds Linkser gaat manifesteren. Naarmate de PvdA zich conservatiever opstelt en naar de SP toebeweegt, ontstaat voor GroenLinks op de progressieve linkerflank meer ruimte. Aan GroenLinks nu de taak om die kiezersgroep aan te spreken.

D66
Klik hier voor vergroting.

D66 kruipt weer iets omhoog. Inmiddels weer terug op 15 zetels. Niet spectaculair maar de partij weet zich nu al wat langere tijd op een iets hoger niveau te handhaven. Van rond de 12 zetels naar gemiddeld 14 zetels. D66 wist zich tijdens de APB beter te profileren dan GroenLinks, wat haar waarschijnlijk de nodige kiezers van GL heeft opgeleverd.

Totaal
Klik hier voor vergroting.

Er zijn een aantal zaken die opvallen. De VVD blijft fier aan kop maar vertoont geen verdere opwaartse beweging. De PVV is gedurende de periode 2010-2011 langzaam weggezakt. Van een sterke positie rond de 30 zetels, blijft zij nu hangen rond de 24 zetels. De PvdA doet het lang niet zo slecht als menig commentaar wil doen voorkomen. Geen 32 zetels zoals bij de verkiezingen, maar geen veldslag. De veldslag die je wel vindt bij het CDA. Al lijkt de ergste schade wel geleden, van herstel is geen sprake. De andere verliezer is GroenLinks. De sterke positie van eind vorig jaar is verdwenen. SP en D66 blijft het licht positief goed doen en klimmen langzaam omhoog.

Oppositionele verhouding
Klik hier voor vergroting.

De overmacht die het rechtse blok had tijdens de vorming van het kabinet is volledig verschrompeld. Van 87 naar 74 zetels in 1 jaar tijd. Dit terwijl Nederland overwegend Rechts georiënteerd is. Dat logenstraft wel de opvatting dat het slecht zou gaan met de oppositie partijen. In voorgaande jaren wist Links zich alleen te verheffen tijdens bijzondere situaties, zoals tijdens de val van B-[II]III en de ferme rol van Wouter Bos tijdens het uitbreken van de economische crisis in 2008. Het is wel zo dat elk kabinet te maken krijgt met een neerwaartse trend tijdens haar regeerperiode. Wel is het vertrouwen zoals gemeten door Synovate al behoorlijk laag. Als er een moment is voor de oppositie om haar tanden te laten zien, dan is dat electoraal gezien nu de juiste tijd.

bron: synovate peilingen

Dit stuk is eerder geplaatst op de website van de GroenLinkser Hans Groen.

4 gedachten over “Peiling week 40; coalitie verliest meer vertrouwen”

  1. De PVV blijft stabiel op 24 zetels. Wel opvallend omdat voorheen scherp optreden van Wilders altijd leidde tot een stijging in de peilingen.

    Bij Mau de Woef hadden ze er net nog 30, maar toch zijn ze in serieuze peilingen nooit verder gekomen dan 35 zetels (18 juli 2010, peiling de Hond).

    Kennelijk klopt er toch iets van twee eerdere enquetevragen (1 van een paar jaar geleden & 1 van een jaar of 3, 4 daarvóór) waaruit bleek dat ongeveer 75% van alle Nederlanders bij vrije verkiezingen en een gelijksoortig aanbod van politieke partijen onder geen enkele voorwaarde PVV zou stemmen (dwz. maximaal 38 zetels).

    Overigens mag je eigenlijk geen rechte lijn voor een trend in de Tweede Kamer gebruiken, omdat je in het geval van bv PVV en VVD op een gegeven moment zetels zou moeten gaan bijplaatsen. 😉

    Als je het plaatje van de PVV vergroot http://hgroen.files.wordpress.com/2011/10/pvv.png zie je bv ook dat er eer R² (maat van de nauwkeurigheid van een trend; 0=waardeloos, 1=perfekt) van 0,65 staat en dat is érg magertjes.

  2. Wie nu nog niet weet dat de PVV niks meer dan een speelbal is om de VVD te helpen aan Fortuynisten en de VVD uit de wind te houden door als bliksemafleiding te dienen… is niet aan het opletten.

    Het is gewoon een bedrijfsstrategie!

  3. @DarkSkywise
    Inderdaad, de betrouwbaarheid bij de PVV ligt nog erg laag. Dat komt dat sinds de aanvang van meten, de PVV qua zetel enorm heen en weer slingert. Zij het wel in een opgaande lijn. Pas sinds dit jaar ontstaat er een meer stabielere situatie in hun zetel ontwikkeling. Maar het zal nog even duren voordat dit in de R2 tot uiting komt.

    Vandaar dat ik de betrouwbaarheid en stddeviatie[onder de grafiek] er ook bij plaats. Dat is al meer dan je bij MdH krijgt. 🙂

  4. @3 Je hebt me overigens geïnspireerd tot het maken van nóg een Kamerzetelgrafiek (en een geheel nieuwe invalshoek inzake de schuldvraag rond het gedooggedrocht 😛 )… vanmiddag om 15.00 exclusief op Krapuul!

    (het kostte me trouwens meerdere uren graven in de WayBackMachine en de pop-up database van de oude Politieke Barometer-site voor de pre-2007-cijfers omdat het Excel-bestand van Synovate helaas pas begon bij week 48 van 2006. Stomme Synovate, zet er dan ook gewoon alles vanaf het begin in *grmbl grmbl grmbl* ) :mrgreen:

    Maar het zal nog even duren voordat dit in de R2 tot uiting komt.

    Kweenie… je zit tenslotte voor iedere partij op zijn gunstigst vast aan een soort verzadigingscurve met een horizontale asymptoot (maximaal 150 zetels; bij de PVV vermoed ik een asymptoot van 38 à 40), dus een erg goede R² zul je met een lineaire trend nooit echt krijgen (sorry 😳 )

    Of misschien is het wel een soort gauss/gamma/weibull/logistic/rayleigh-verdeling omdat iedere poltieke partij in de toekomst uiteindelijk ophoudt te bestaan en van 0 zetels via een maximum weer teruggaat naar 0. Maar daar heb ik de peilingen van 2012-2050 voor nodig en die hadden ze nog niet. 😉

    de betrouwbaarheid bij de PVV ligt nog erg laag

    Dat wisten we sowieso al. 😀

Reacties zijn gesloten.