05-10-2011 • SP-Kamerlid Ewout Irrgang heeft vandaag tijdens de Financiële Beschouwingen gepleit voor extra investeringen om de economie op gang te helpen. ‘Het IMF en het CPB waarschuwen Nederland niet de fouten uit de jaren dertig van de vorige eeuw te herhalen en de economie kapot te bezuinigen. Rutte sprak in de regeringsverklaring over ‘snoeien om te bloeien’. Dat is funest voor het economisch herstel. Want in een periode van grote droogte moet je om te voorkomen dat de tuin gaan verdorren niet snoeien maar sproeien om te groeien.’
De hele bijdrage van Ewout Irrgang tijdens de financiële beschouwingen kunt u hieronder teruglezen.
Mevrouw de voorzitter,
Het gaat goed met Nederland.
Grote bedrijven zagen hun winsten vorig jaar verdubbelen. Dankzij enorme bonussen zijn de inkomens van topbestuurders alweer terug op het niveau van voor de kredietcrisis. De 25 bestuurders van de hoofdfondsen kregen vorig jaar samen 77,9 miljoen euro.
Het gaat goed met Nederland.
De miljonairfair trok vorig jaar een recordaantal bezoekers. Het aantal miljonairs in Nederland steeg in de afgelopen twee jaar met meer dan een kwart tot een recordaantal van maar liefst 134 duizend. De 10 procent meest vermogenden bezitten samen inmiddels ruim 700 miljard euro, een vermogen dat in de afgelopen tijd tweemaal zo snel is gestegen als het nationaal inkomen.
Bij Pauw en Witteman verdedigde de minister van Financiën zich door te beweren dat de 10 procent hoogste inkomens in Nederland 71 procent van de inkomstenbelasting opbrengen.
Maar voorzitter, hier geeft de minister toch een eenzijdig beeld van de werkelijkheid.
De werkelijkheid is natuurlijk dat de gewone man naast inkomensbelasting ook sociale premies en heel veel andere belastingen betaalt die de minister voor het gemak maar even buiten beschouwing laat. Bovendien zijn de andere belastingen de afgelopen decennia fors verhoogd en is de inkomstenbelasting voor vooral de lagere inkomens in ruil fors verlaagd. (SP.nl)
Lees even het hele stuk. Ik ben geen afgestudeerd econoom maar weet wel dat je als overheid moet investeren bij een crisis. Dat is regel 1 om de boel draaiende te houden. Raar dat de mensen die het land leiden dat niet weten. Dom ook.
Qua belasting retoriek van De Jager worden we genaaid waar we bijstaan, dat weten we allemaal, maar is altijd even fijn als het tot in de puntjes wordt uitgelegd. Doet het dan minder pijn? Nee, maar weten we weer waarom we heel hard moeten slaan en waar.
Ewout Irrgang heeft naturlijk gelijk.
Als men de lagere en midden inkomens hun koopkracht verminderd heeft dat direct gevolg voor de winkel verkopen en afzet van bedrijven.
Gevolg : meer werkelozen.
Terwijl , als men de rijken hoger belast dit geen noemenswaardige effecten heeft op de economie.
Alleen de spaarrekening gaat iets minder omhoog.
En geld wat op een spaarrekening gezet wordt, helpt niet om economische groei te verwezenlijken.
Maar vroeg of laat moet je betalen. Beste remedie is strenge overheidsbezuinigingen gevolgd door belastingverlagingen.
We moeten beseffen dat de gehel overheidssector draait op de revenuen die in de particuliere sector zijn verdiend.
Dit kabinet kent maar één manier van sproeien , als een ongesneden kater ( cq lucassen ) die tegen je muren sproeit om zijn territorium aan te geven , alles is van hun ….
Liera Schreef:
altijd weer die veramerikanisering als oplossing .. 😥 ik zou emigreren als ik jou was 😥
Het is in het kort weergegeven de economische realiteit.
De vraag is in hoeverre extra uitgaven soelaas bieden. Het beruchte multipliereffect waarop deze gedachte is gebaseerd is in Nederland nauwelijks grote dan 1. Dat heeft te maken met weglekeffecten door import, belastingen en beparingen.
In 2008 en 2009 probeerde de regering Balkenende dit ook. Men stelde bezuinigingen uit (die krijgen we nu dubel endwars terug !) en investeerde in binnenlandse bouwprojecten om dat weglekeffect te verminderen. Echter vroeg of laat steekt dit toch weer de kop op. Immers, de verdiende gelden als gevolg van de overheidsinvesteringen lekken toch weer naar import, belasting, sparen.
Kortom, je kunt bezuinigingen wel uitstellen, maar je moet eens betalen.
belastingverhogingen ( voor de rijken ) zijn juist nodig , gebruikt voor hernationalisatie van alles wat de kapitalisten met Sociaal democratische assistentie gestolen hebben …