‘De Balkenendenorm moet verankerd worden in de grondwet’
In het kader van de tweepuntnullisering van Krapuul publiceren wij voortaan dagelijks een prikkelende stelling op de site, getiteld “Breinstürm des Tages”. Hierover kunt u naar hartenlust met elkaar in discussie. Een Breinstürm des Tages geeft niet DE mening van krapuul, of van DE redactie weer. Het tegendeel kan zelfs waar zijn. Wij zijn juist benieuwd naar uw (onderbouwde) standpunten
😀 😀 😀
Ergens een bovengrens stellen, okee,
maar de minister-president impliciet de belangrijkste man in het rijk noemen
(en dus de salarisnorm daarop afstellen), volstrekte kolder!
Dit is inderdaad spotten met de lezers. 🙂
die hele Balkenendenorm afschaffen
gewoon een marktconform salaris betalen gerelateerd aan iemands kennis/ervaring/etc.
menig politicus zou dan op bijstandsniveau terecht komen maar dat terzijde
Tja lastig. Is de Balkenende norm dan het maximale wat ambtenaren en semi ambtenaren (ook banken met overheidssteun) mogen verdienen?
Of hanteren we dit voor iedereen?
En is het dan dat je maar een keer de norm of x keer de norm mag verdienen?
Roept aantal dilema’s op.
Opnemen in de grondwet is wat teveel van het goede, maar naast een minimum inkomen ook een maximum inkomen bij wet vaststellen lijkt mij wel een goed idee, in ieder geval voor (semi-)ambtenaren.
Als het maximum inkomen voor (semi-)ambtenaren teveel achterblijft bij topinkomens in het bedrijfsleven wordt het tijd voor een nieuw belastingtarief.
Daarnaast is het ook mogelijk om de tijd die (semi-)ambtenaren dit maximum verdienen te limiteren. Goed voor de doorstroming en voor de carriere van jonge ambtenaren. Laat ze na 5 jaar maar bewijzen dat ze in het bedrijfsleven net zoveel waard zijn.
@5 Ja maar de norm dient niet het salaris van de premier te zijn. Dat is, als het er opaan komt, namelijk ook in rijksaangelegenheden niet de belangrijkste baan. Er zijn heus banen, die meer op de continuïteit van de “puinhoop Nederland” gericht zijn, die hoger mogen worden gedoteerd dan de minister-president, hetgeen een politieke functie is en blijft en dus zeker niet – letterlijk en figuurlijk – overgewaardeerd dient te worden.
bij sommige (semi) publieke functies is no cure no pay een betere beloningsstructuur
wellicht dat politici hun beloftes dan beter nakomen
Ten eerste: waar leggen we de grens voor wie dit zou moeten gelden? Want er is nogal een grijs gebied, zoals @MarV aangeeft. (Z.o. http://nl.wikipedia.org/wiki/Balkenendenorm) Verder zijn er nogal wat constructies mogelijk waaronder functionarissen in dienst zijn. Het onderscheid tussen publiek en privaat is, kortom, een beetje achterhaald.
Bij ons bv. zijn lokaal zowel de Balkenende- als de Roemernorm van kracht, maar in de praktijk werkt het niet. Zo hebben we een interim-gemeentesecretaris gehad die er ruim boven zat, maar geen van de gegadigden zat onder de norm. Zo’n klus moet bovendien Europees aanbesteed worden.