Waarom negeert de wereld de revolutionaire Koerden in Syrië?

De PKK heeft verklaard dat het niet eens meer streeft naar het creëren van een Koerdische staat. In plaats daarvan heeft het, mede geïnspireerd door de visie van sociale ecoloog en anarchist Murray Bookchin, de visie van het “libertair municipalisme” geadopteerd, waarin de Koerden wordt opgeroepen om vrije, zelfbestuurde gemeenschappen, gebaseerd op principes van directe democratie te creëren. Die gemeenschappen zouden dan samen kunnen komen over de landsgrenzen heen die op den duur hopelijk steeds meer aan betekenis zullen inboeten. Op deze manier, zo wordt voorgesteld, zou de Koerdische strijd een model voor een wereldwijde beweging in de richting van echte democratie, coöperatieve economie en de geleidelijke ontbinding van de bureaucratische natiestaat kunnen worden.

(Lees verder bij de bron van dit artikel, Hydraweb)

Via:: h/t Doorbraak

3 gedachten over “Waarom negeert de wereld de revolutionaire Koerden in Syrië?”

  1. Wij in het Westen hebben geen tijd naar deze Revolutie te kijken, eerst terecht omdat het onze systeem direct zou bedreigen, ten tweede omdat we hard bezig zijn aan de Participatie maatschappij deel te nemen.

    Daarom denken de Koerden ook terecht dat IS op hun af gestuurd zijn, terwijl Turkije de grens heeft gesloten.

  2. Ik denk dat het eerder een voorbeeld is van cynische machtspolitiek. Turkijke ziet de Koerden nog steeds als potentieel gevaarlijk. Ze willen dus niet dat ze te veel invloed krijgen. Wat is dan prachtiger dat 2 vijanden elkaar af lopen te maken? Zij zorgen de Koerden niet al te openlijk de grens over steken, want het is natuurlijk belachelijk dat ze die helemaal af kunnen sluiten en dan houdt IS zich in Turkije een beetje rustig. Want IS weet ook dat als Turkije eenmaal deelneemt dat zij nergers zijn. Turkije houdt echt niet op namelijke als er een paar honderd slachtoffers aan eigen zijde zijn te betreuren.

  3. Wat Turkije nu bij Kobani doet is exact hetzelfde als wat Stalin deed toen zijn troepen voor Warschau stonden en het verzet de stad bijna zelfstandig bevrijd had. Hij wachtte toen rustig af tot de Duitsers het hele verzet hadden vernietigd en viel daarna aan. Twee vliegen in één klap.

    Dat de Koerden al meer dan een eeuw hun eigen staat willen is bekend. Dat Turkije daar echt niet op zit te wachten ook. Wat dat betreft heeft Erdohan boter op zijn hoofd.

    Overigens zag ik vandaag dat er Nederlandse motorbendeleden meevechten tegen IS aan de kant van de Koerden. Wordt hun paspoort wellicht ook ingenomen of mogen zij vrijelijk andere mensen afknallen, of dat nu IS strijders zijn of welke andere personen dan ook ?

    Deze mannen zijn geen officiële soldaten namelijk.

Reacties zijn gesloten.