Eerder dan verwacht heeft de schuldencrisis Spanje en Italië bereikt. In Rome was er dinsdagmiddag spoedoverleg omdat de rente op de staatsobligaties zo gestegen was. Italië en in zijn kielzog Spanje betalen nu meer dan het dubbele van Nederland voor nieuwe leningen.
Hoe dan ook: het ziet er nu naar uit dat twee grote EU-lidstaten in een schuldenval raken waar ze niet meer uitkomen. Het Brusselse recept luidt: neem het bittere medicijn in van extra leningen bij ons en betaal daarvoor door een drastisch bezuinigingsbeleid. Daardoor krimpt de economie van die landen, waardoor de belastingopbrengsten dalen en de schuldenberg alleen maar toeneemt. Woensdagmiddag was op RTLZ een analist van ING te zien die verklaarde dat deze aanpak alleen maar tot meer ellende leidt. Zelfs hij.
Hè, waarom staat daar nou niet onomwonden ‘Neoliberalisme is een ziekte van het hart’! Die bezuinigingsgolf die we hier beleven is immers van exact hetzelfde laken een pak.
De analist van ING heet Valentijn van Niewenhuijzen.
Italie en Spanje betalen nu 6% en meer rente .
Griekenland krijgt nu nieuwe leningen aan veel minder rente.
Er is een uitstap clausule voor landen als ze meer rente betalen als waar ze het aan uitlenen.
De overige landen worden geacht het gat op te vullen.
Ook als er een politieke en economische unie komt , dan blijft geld van Noord naar Zuid Europa overgeheveld worden, tot in lengte van jaren.
Er is naar mijn mening maar een uitweg, en dat is uit de Euro stappen.
Hoe pijnlijk deze stap ook zal zijn.
Waar iedere econoom tot nu toe aan voorbij is gegaan zijn de inkomens ontwikkeling van de laatste jaren.
In Duitsland is recent een onderzoek geweest naar de lagere besteedbare inkomens.
Uitkomst 16 a 22% lagere besteedbare inkomens sinds 2000.
Wil men de economie weer laten aantrekken zal een herverdeling van besteedbare inkomens noodzakelijk zijn.
Laten we dan ook een nieuw financieel stelsel opzetten, want dit stelsel is gewoon failliet.
Theo Gerris Schreef:
Theo heft gelijk – het is geen ziekte meer.
Theo, kun je je verhaal ook met bronnenmateriaal onderbouwen? Ik wil je wel geloven, maar ik wil het zwart op wit hebben. Ik persoonlijk denk dat die uitbreiding in 2004 met die tien Oost-Europese landen een stommiteit is geweest. (misschien spelen mijn negatieve ervaringen in Hongarije ook wel een rol, wat een antipathiek volk, mag van mij dus oprotten!!! Kom je uit het Westen, ben je dus automatisch rijk bij die oostblok-klojo’s, zucht…) Die herverdeling van inkomens om de economie aan te laten trekken vind ik sowieso nodig naar aanleiding van wat ik hier zie… de rijken zijn allemaal verdwenen, hier in de buurt van Venlo zitten alleen maar lage- en midden-inkomens die elkaar verwijten het fout te doen. (Ok, dit laatste kan ook een selectieve waarneming van mij zijn, ik ken hier nu eenmaal geen rijkelui). Maar laat even weten waar je dat cijfermateriaal vanaf hebt.
4
socialist tot in de kist.
Dat is allemaal te vinden op de site van rtlz nieuws.
Als het je echt interesseert ,lees eens de collum van Rene Tissen (hoogleraar aan Nijenrode) falend beleid ( en reacties).