Of in elk geval niet zo ernstig als lichamelijke ziektes, getuige de eigen bijdrage die mensen voor geestelijke gezondheidszorg moeten gaan betalen, die wel op kan lopen tot 590 euro per jaar, in tegenstelling tot het geval van lichamelijke ziektes.
Is die Schippers nu gewoon zo dom, of is ze zo cynisch dat ze denkt ermee weg te kunnen komen, en hoopt ze dat mensen niet beseffen hoe oneerlijk dit is?
Iedereen die het wel eens van nabij iemand heeft meegemaakt die bijvoorbeeld aan ernstige depressies lijdt weet dat dat een ziekte is die je ten eerste geestelijk, maar ten tweede ook wel degelijk fysiek onderuit schopt. Een geestelijk gezond persoon in een rolstoel zal het vaak makkelijker redden dan een fysiek in orde zijnde persoon met een geestesziekte; zonder goed functionerende hersenen kan een mens immers niets.
En lees ander het artikel van Joanneke Dalebout in het gelinkte artikel nog maar eens na, ter illustratie.
Wat ik vervelend vind is dat psychische ziekten blijkbaar vergeleken moeten worden met lichamelijke, met als gevolg dat het zo weer lukt om groepen tegen elkaar uit te spelen, ook door de GGZ zelf.
Hoorde zojuist een psychiater op het nieuws wauwelen, dat hij niet begrijpt dat diabetici en mensen met een hernia geen enkele bijdrage moeten betalen, en mensen met een depressie bijvoorbeeld wel. Moraal van het verhaal is blijkbaar dat dus iedereen maar moet dokken. Breng ze op een idee zou ik zeggen, wat een politieke onbenullen lopen er toch rond. Vanaf nu mag een psychiater niet meer dan 1,5 maal modaal verdienen, lijkt me beter.
Het is de hel, de afgelopen 10 jaar van ons leven was een hel.
Er zat bij mijn vrouw iets niet goed in de uitwisseling van stofjes in de hersenen.
Het begint met een jaar of 7 allerlei rotzooi slikken zonder noemenswaardig resultaat en dagelijks gigantische stemmingswisselingen, storm in je hoofd en altijd, iedere dag het gevoel of je in een achtbaan zit met een zware griep.
Het eindigde met ongeveer 150 elektroshocks, ik mocht erbij zijn van de arts, ik heb ze allemaal van dichtbij meegemaakt, intraveneuze narcose met pijnstiller, dan een seconde of 10 gewoon 220 op je hoofd, je krijgt een bitje in omdat je anders je tong afbijt of je tanden beschadigt.
Er wordt kunstmatig een epilepsie aanval opgewekt en die schijnt ervoor te zorgen dat de stofwisseling weer enigzins wordt genormaliseerd.
De rest van de dag voel je je als E.T. op bezoek op planeet aarde met een gigantische pijn in je kop, op de lange duur tast het je geheugen aan, in onze ervaring komt dat langzaam weer terug gelukkig, maar op het hoogtepunt van de depressie was het mijn vrouw om het even het was dit of de dood.
We kunnen er nu op terug kijken, electroshocks hebben mijn vrouw een leefbare controle over haar ziekte gegeven en met wat medicatie is het nu redelijk te doen. Uh, nee dit hadden wij niet in de sociale omgeving op kunnen lossen.
Ironisch genoeg heb ik om bij mijn gezin te kunnen zijn samen met mijn vrouw een paar jaar geleden klein zorgteam opgezet om zo andere mensen te helpen en in ons onderhoud te kunnen voorzien want een maatschappelijke carriere kan je als je echt om elkaar geeft wel vergeten.
Onze onderneming dreigt nu ook ten onder te gaan, vanwege de plannen met de PGB’s ontzegt dit kabinet onze cliënten de toegang tot ons bedrijfje.
Dus minister Schippers, ik weet intussen echt niet meer wat jullie nou willen.
Op https://krapuul.nl/?p=41662 verwijs ik in de eerste link naar een petitie van GGZ Nederland, die zeker wel de moeite van het ondertekenen waard is.
@1 Ik denk, dat het niet helemaal eerlijk is, om de “psychiater op het nieuws” aan te vallen, omdat hij een eerlijkere verdeling van de bezuinigingen op de zorg bepleit. De specifieke aanslag (in alle betekenissen van het woord) op de GGZ patiënt in de huidige bezuinigingsronde is ronduit discriminerend en je zou zelfs zo ver kunnen gaan, dat de bijbehorende uitspraken van mevrouw Schippers wellicht de toetsing van een rechter zouden verdienen (maar dat is “wishful thinking” na “Het Proces”).
Vergeet ook niet, dat de gehele sector GGZ in deze plannen zwaar gekort wordt, dus ook “de psychiater” zelf.
Ik geloof, dat er zeker ook nog anders op de GGZ zou kunnen worden bezuinigd, de brancheorganisatie GGZ Nederland beweert het zelf ook, maar de ongelijkmatige verdeling, waardoor patiënten in de tweedelijns psychiatrie nu onevenredig de rekening gaan betalen, is perfide. Laat inderdaad iedereen maar meer laten gaan betalen, zodat we over het geheel genomen per persoon minder gekort worden dan nu bepaalde groepen.. Ook dat is solidariteit…
😉
Madpride: Waarom ueberhaupt een diskussie over bezuinigen op zorg? Er is geld in overvloed, dus ik zie geen enkele reden om het daarover te hebben. Het zijn politieke keuzes, en die moeten aangevallen worden.
Voor Jan:
Wat dit kabinet wil, is in de geschiedenis al vaker vertoond: alles wat ekonomies onbruikbaar is, niks oplevert, wordt afgeschaft.
Is er enig verschil tussen het doodmaken van mensen, aktief, of ze al hun middelen van zorg en bestaan afnemen?
Het effekt is hetzelfde, maar wat moderner van vorm.
Daar heb je dan weer een heel goed punt. 😉
Streven naar een eerlijkere verdeling van de lasten lijkt me bij het huidige kabinet echter het hoogst haalbare. De notie, dat er op de zorg helemaal niet bezuinigd hoeft te/mag worden krijg je er, vrees ik, bij dit kabinet niet meer in…
En dat “heel goed punt” gold natuurlijk @4
Waar bijna iedereen over heen lijkt te lezen, is het feit, dat, zoals Joanneke Dalebout opmerkt, voor een behandeling niet slechts 295 euro eigen bijdrage moet worden betaald, maar “590 euro wanneer er sprake is van meer dan één probleem per patiënt”. De psychiatrische patiënt wordt dus niet alleen ongemeen hard aangepakt, mensen met de zwaardere problemen mogen ook nog eens dubbel gaan betalen.
@#4 – Volgens mij zijn we inderdaad niet armlastig. Vorige week naar het Plein gereden vanuit het Brabantse, de Nederlandse schitterende snelwegen rijden vol met grote glimmende nieuwe auto’s, als je het kabinet mag geloven gaan we vanwege de PGB’s, peanuts op de landsbegroting, zo’n beetje terug naar het stenen tijdperk binnen een paar jaar, het is te gek voor woorden en iedereen vreet het.
Een beetje minister/staatssecretaris VWS had de kostenverslindende inefficiency van de hele branche onder de loep genomen en was een nieuw concept gaan bedenken om alle zorg met min of meer dezelfde middelen toekomstbestendig te maken, hierbij geen enkele tak van zorg afstotend.
PGB/GGZ de nek omdraaien is gewoon ordinair machtsmisbruik. Onze staatssecretaris, een instellingsarts, die dit soort denkbeelden van de minister onderschrijft, ik ben benieuwd hoe een medisch tuchtcollege hierover zou oordelen.
@8
En als de behandelend psychiater/therapeut v/m tot een soort schikking op dit punt komt met patiënt m/v dan hebben we het volgende Fraudeschandaal In de Zorg alweer bij de hand.
http://www.pgb.nl/persaldo/actiedossier-voorkom-afbraak-pgb/weblog-aline-saers/?waxtrapp=kmvpuoDsHcwOhcPjBCEA
Misschien niet het juiste topic maar staatssecretaris geeft ineens een klein beetje toe in de onvermurwbaarheid. Klein lichtpuntje??????
Wat mij betreft of het PGB nu op de rekening van de betrokkene komt of dat het bij het zorgkantoor als een individueel zorgbudget te boek staat zou mij in de praktijk niet zoveel uitmaken.
Ik vraag me alleen af of de betaling van zorgkantoor naar zorgverlener op aanwijzing van budgethouder gaat werken, toch een soort vorm van Zorg in Natura, waar momenteel nog hele strenge eisen voor gelden. Maar het is al heel wat dat de staatssecretaris dit soort constructies aan ’t overwegen is, ik geef ze graag het voordeel van de twijfel.
Arnold J. van der Kluft Schreef:
Schikking? Zit er dik in. Betaling in natura, gratis `sextherapie’, na behandeling, hand- en spandiensten.
`t Zou niet voor het eerst zijn, de gelegenheid maakt de opportunist ten slotte.
Ik heb in het verleden 2 psychoses gehad en heb een tijd op anti-psychotica geleefd. Heus het is geen pretje en het is niemand aan te raden.
[MadPride schreef: De notie, dat er op de zorg helemaal niet bezuinigd hoeft te/mag worden krijg je er, vrees ik, bij dit kabinet niet meer in…]
Kan ik niet mee zitten MadPride. Maar daarom ga ik echt niet wriemelen flupperen en sitselen in de marges die zij dan bedenken. Vooralsnog ( als voorloper naar het echte socialiseren) zou ik zeggen: de inkomstenbelasting-schalen weer naar 70% ( was heel lang gewoon zo), en daarbij boven de 50.000 ( per persoon) netto alles wegbelasten, hypotheekrente-aftrek boven 200.000 direkt stoppen, een goed basisinkomen voor iedereen, leger opdoeken te beginnen met die JSF-speeltjes, een zware bankenheffing, en vermogensbelasting tot ze scheel zien. Het geld waait dan over straat , – de zorg hoeft nul en nada te bezuinigen-,dat levert zomaar tientallen miljarden op, per jaar zelfs. Laat je niet verleiden te denken dat alle shit die zij voorstellen onontkoombare noodzakelijkheden zijn, want die bangmakerij is toch al heel vaak doorgeprikt.
Met dit stuk (http://tinyurl.com/3m7fj9m) lijkt ook de PvdA te willen bewijzen, dat ze er verdacht weinig van begrepen hebben… Tja, oppositie voeren is zo makkelijk nog niet.
|:
Ze kunnen geesteszorg wel wegbezuinigen, maar voor je het weet leeft het op straat dan weer van geperverteerde gekken die met bijlen lopen te zwaaien of met groot kaliber gaan schieten. Het kost uiteindelijk meer dan het oplevert.
@#16 – ik zie een toename verkoop hekwerken en beveiligingssystemen voor de villawijken.
@16 – Gelukkig helemaal niet bevooroordeeld, merk ik…
MadPride Schreef:
Zo was het niet bedoeld hoor. `k Voorzie gewoon problemen doordat GGZ etc. geen zicht meer hebben op
mensen die straks niet meer op gesprekstherapie of zelfs intake komen omdat ze geen geld hebben, wat tevens vaak de oorzaak is van toenemende psychische spanningen. Dan krijg je kans op mensen die op tragische wijze hun frustraties opstapelen totdat die tot ontlading komen in een tragisch incident, tegen zichzelf gericht of tegen de samenleving.
@#18 ’t is inderdaad een beetje kort door de bocht, ik moet toegeven dat ik in de jaren dat ik de instellingen regelmatig bezocht om bovengenoemde reden in de eerste plaats heel veel lieve mensen heb ontmoet die met een verschrikkelijk oordeel moesten leren leven.
Maar ik heb ook opnames meegemaakt en dan leer je wat beter de ins en outs kennen in zo’n instelling je ziet veel meer en je hoort af en toe wat van de medewerkers, ik geloof zeker dat er mensen zijn die zonder behandeling best op een rare manier kunnen doorslaan. Volgens mij zonder meer een groot risico bij deze rare bezuinigingen.
@19 – Sorry, mijn reactie had wellicht een knipoog verdient: 😉
Je hebt natuurlijk gelijk, dat zorgmijden het resultaat kan hebben, dat je schetst. Het is echter het beeld, dat “wij” als psychiatrische patiënten begrijpelijkerwijs niet als eerste met het onbetaalbaar worden van de zorg geassocieerd zien worden. Zelfs voor zorgmijders geldt immers, dat het er hen aan gelegen is, om zoveel mogelijk aan de aandacht (van de “boze”/onbetaalbare zorg) te ontsnappen en zelfs binnen die groep zijn de “geperverteerde gekken die met bijlen lopen te zwaaien of met groot kaliber gaan schieten” echt eerder een uitzondering…
Nogmaals 😉
@20 Als iemand die veelvuldig het “genoegen” van een (gedwongen) opname heeft mogen proeven, kan ik ook daar wel “een beetje” over meepraten. Veel ellende bij gedwongen opnames komt helaas voort uit de situatie, niet enkel uit de psychiatrische patiënt. Ontneem iemand – bijvoorbeeld met een paranoïde waan -, hoe terecht de opname ook mag zijn, zijn of haar vrijheid, en deze persoon zal zeker gaan steigeren. Als je een patiënt tijdens een dergelijk hectische opname echter vergelijkt met zijn of haar handelen na bijvoorbeeld 1 of 2 weken opname, zul je zien, dat de “gevaarlijkste” patiënten bij een opname, vaak heel erg lieve, makke schapen geworden zijn (en dat ligt niet alleen aan de medicatie…)
😉
@#22 ik heb inderdaad ondervonden dat psychiatrische patiënten vaak erg zachtaardige mensen zijn.
Wij hebben jaren tegen opname aan lopen hikken, dat was het ultieme schrikbeeld, toen mijn vrouw het een keer vrijwillig onderging omdat het echt op was was dat beeld bij ons op slag veranderd. Wat een rust bracht het en ik moet zeggen wij hebben gelukkig alleen maar hele goede ervaringen met GGZ medewerkers gehad, stuk voor stuk hart voor hun werk. Mijn vrouw is er gelukkig redelijk bovenop gekomen, was zonder GGZ echt never nooit gelukt.
Minister Schippers lult zo gigantisch uit haar nek, in haar positie zeer schadelijk en schandalig.
Nu op nu.nl: “Schippers wil geen uitstel eigen bijdrage ggz” (http://tinyurl.com/6hc3x3o)
Haar definitie van “discriminerend” lijkt me in dit opzicht interessant…
😐
MadPride Schreef:
Daarom hebben ze haar gisteren mooi uitgefloten. 🙂
Welk psychisch of somatisch mechanisme hier ook aan ten grondslag ligt: voor je het weet, wordt bij wet vastgelegd dat het mijn eigen schuld is. En dat ik de medicatie en de wattenstaafjes dus zelf moet betalen. Plus een hoge eigen bijdrage voor de behandelaar die ik heb geraadpleegd. De hoge eigen bijdrage, hèt panacee voor al uw overheidstekorten!
Het is nu al zo dat de minister van VWS in haar oneindige wijsheid en Santé-kennis van fysieke en psychische aandoeningen, heeft besloten dat psychische aandoeningen eigen verantwoordelijkheid zijn. Dus een, u raadt het al, hoge eigen bijdrage vereisen.
Een psychose? Dat lossen we samen wel op. Met de buren en de leden van de plaatselijke voetbalclub.
Het is al een tijd bekend in wetenschappelijke kringen dat bij mensen met psychiatrische ziekten een verhoogde afweerreactie te meten is. Zij hebben vaak ook last van somatische auto-immuunaandoeningen. Deze maand werd er in Leiden een internationaal congres, Chronic Inflammation, over deze kwestie gehouden. De vraag is: ligt de oorzaak van psychiatrische en bepaalde somatische ziekten mede in een overactief afweersysteem?
De minister was vast te druk met snijden in overbodige zorgpraktijken om dit congres te bezoeken, maar vertel haar er alstublieft ook niet over! Voor je het weet tellen die simplisten van dit kabinet 1 en 1 bij elkaar en is tegenwoordig een psychose of depressie eigen verantwoordelijkheid, – mooipraat voor ‘zoek het lekker zelf uit’ – straks is élke afweersysteemreactie je eigen pakkie an! In mijn geval dus een afbladderend pakkie. Zowel intern als extern.
Herdefiniëren van aandoeningen en een schuldige aanwijzen, zal dat even een zorgkostenreductie geven! Onze VWS-minister, die eindigt nog wel eens bij de World Health Organisation.
Overigens ben ik van mening dat het VN Verdrag aangaande Gelijke Rechten voor mensen met beperkingen NU geratificeerd moet worden.
……nu goede plek……
Ik vrees, dat nu de spreekwoordelijke teerling geworpen is & minister Schippers bijvoorbeeld met haar kwalificaties van psychiatrisch lijden als zijnde geen “echte ziekte” eigenlijk nauwelijks is teruggefloten, de herdefiniëring van wat ziek is en wat, niet pas echt serieus zal beginnen. Dat is géén goed nieuws.
We leven in een tijd, die gekenmerkt wordt door “de productie”, wie “de productie” niet kan “draaien”, om welke “onbenullige” (voor de duidelijkheid: dit is cynisch bedoeld) reden ook, valt buiten de boot. Zoals gezegd, de teerling is geworpen, als volgende dempt men de zorg…
😐