Engeland, mijn Engeland – deze donkere duivelse molens

Enkele dagen geleden hoorde ik op Newsnight, het actualiteitenprogramma van de BBC, de opmerking “de vijf naties van het Verenigd Koninkrijk” vallen. Vijf? Cymru, meer bekend als Wales, dat is 1. Engeland, dat is 2. Schotland, dat is 3. Bij het VK horen ook de Zes Graafschappen die Noord-Ierland worden genoemd, dat is 4. Zou onbedoeld de Vrijstaat (de hatend drielettergrepig uitgesproken Free State die in de wandeling de Ierse Republiek wordt genoemd) meegeteld zijn, als vijfde? Werd Cornwall (Kernow) vast apart gerekend? Of werden de zich noemende Britten als vijfde natie geteld? Uitleg kwam er niet.

De zelf Schotse presentatrice Kirsty Wark zei bijna wanhopig “Wat moeten ze wel niet van ONS denken als Schotland voor onafhankelijkheid stemt?” Duidelijk, zij is niet voor onafhankelijkheid. Maar wie zijn “wij” in dit verhaal?

Alle politiek correcte praat over Groot-Brittannië en Brits, of over het Verenigd Koninkrijk, kan niet wegspoelen dat Engeland het overheersende onderdeel is van deze combinatie, die geen federatief karakter heeft. Hoe zou het federaal kunnen zijn, werd ook openhartig gezegd in dat programma, met Engeland dat tien keer zoveel inwoners heeft als Schotland, het in omvang tweede deel van het geheel. Het is zo klaar als een klontje dat Groot-Brittanië of het Verenigd Koninkrijk Engeland met wat aanhangsels is. Alleen al om die reden zou trots Schotland de onafhankelijkheid moeten kiezen. Die in feite is opgedrongen, want een verregaande autonomie binnen het VK zou waarschijnlijk de eerste keuze van de kiezers geweest zijn. In feite zou die alsnog aangeboden moeten worden als de tegenstemmers het op het nippertje halen. Wat is het voor overwinning, 52 tegen 48 procent? Het omgekeerde is ook het geval uiteraard. Die autonomie wordt aangeboden, niet gegeven. Ook als ze Schot zijn, zoals Blair en Brown, zijn de politici van Westminster Engelsen die voor een Engelse zaak staan. Zelfs als het Verenigd Koninkrijk het laatste restant van het imperium is – en veel meer is er niet over – is het een Engels imperium.

En zelfs “Engels” is betrekkelijk. Ik heb er al eerder op gezinspeeld hier, het Noorden is zelf sinds de Normandische invasie als een kolonie be- en mishandeld. Als Schotland onafhankelijk wordt kunnen Noord- en Zuidwest-Engeland zich meer verweren tegen het overheersende zuidoosten. Schotse onafhankelijkheid heeft vergaande consequenties voor de rest van het VK. En elders in Europa: de Castiliaans-Madrileense overheersing van Spanje wordt bedreigd en dat voelt het regime haarfijn aan. Maar een onafhankelijk Baskenland, Catalonië, Schotland, Cymru – denkt u maar verder – torpedeert niet “Europa” en zelfs niet een mogelijk federaal Europa. Het doorbreekt wel de neoliberale hegemonie en het centralisme waarop het huidige stelsel berust. Het is merkwaardig maar het is regelmatig te horen: het verwijt van “nationalisme” aan Schotten of Catalanen. Een verwijt dat niet gemaakt wordt aan de centrale (overheersende) staat.

Ik duim voor een overtuigend voor onafhankelijkheid kiezend Schotland. Schotland is mij dierbaar maar Engeland meer – ik hoop het onbekommerd bij wijze van slot uit te leggen na deze dag.

11 gedachten over “Engeland, mijn Engeland – deze donkere duivelse molens”

  1. Ik duim met je mee. Blijft inderdaad een kolossale blunder van Cameron om geen derde optie aan te bieden, te weten verregaande autonomie. Dat had een ruime meerderheid gehaald, zónder dat GB uit elkaar was gedonderd.

  2. The Isle of Man mischien , dat heeft toch een of andere Status aparte .. ?? Eigendom van de koningin en geen onderdeel van de U.K.

  3. Veel Schotten hebben sinds Thatcher een diepe afkeer van de conservatieven en Londen gekregen. Hun maakindustrie (scheepsbouw, staal) werd destijds door de tories de nek omgedraaid, wat in een metropool als Glasgow destijds tot een werkloosheidspercentage van 20% en een onvoorstelbare sociale ellende heeft geleid.
    Dat zijn vooral de oudere Schotten niet vergeten!
    Men danste in de straten van Glasgow toen het bericht van het overlijden van de door hen nog steeds fel gehate Thatcher kwam.

  4. Ik hoop voor de trotste Schotten dat ze er vanavond weer vreugdevol mogen dansen. Ze hebben het immers goed verdiend.

  5. Australië behoort dacht ik nog steeds tot het koninkrijk, dus da’s dan nr. 5. (Nieuw-Zeeland kennelijk niet, hoewel daar veel mensen rondlopen met een Brits paspoort.)

  6. Nee Joke, Nieuw-Zeeland, Canada, Australië en nog wat Caribische en Pacifische eilandstaten hebben de Engelse koningin als staatshoofd maar dat is iets anders.

  7. ik denk dat no. 5 diverse eilanden zijn zoals wight, shetlandeilanden ,hebriden en de orcaden
    man en jersey zijn ook eilanden maar behoren NIET tot het U.K en ook niet tot de europese unie, die hebben een aparte status

  8. Ik denk dat Newsnight zich gewoon heeft vergist.
    En helaas, helaas, blijft het bij vier naties.

Reacties zijn gesloten.