Hoe verandert stikstof de voedselkwaliteit voor planteneters?

Hoge stikstofdepositie en bodemverzuring veranderen de bodemchemie en daarmee ook de kwaliteit van planten. Metingen op een gradiënt van hoge naar lage stikstofdepositie – van Nederland tot en met Zweden – moeten laten zien wanneer planteneters last of juist profijt hebben van deze veranderingen. Met speciale aandacht voor de zeldzame bosparelmoervlinder en veenbesparelmoervlinder.

In de afgelopen weken zijn de eerste metingen uitgevoerd in hoogvenen, zowel in het Nederlandse Bargerveen als in het Zweedse Hästfloten. Verwacht wordt dat door de hoge stikstofdepositie in Nederland de chemische kwaliteit van plantensoorten verschilt met die uit Zweden. Dat kan twee kanten uitvallen. Of planten bevatten in Nederland meer stikstof en minder antivraatstoffen, waardoor de voedselkwaliteit hoger is en ook de biomassa aan planteneters naar verwachting hoger zal zijn, of door de snellere groei van planten (‘groeiverdunning’) en een lagere beschikbaarheid van andere belangrijke elementen, ontstaat er een tekort aan voedingsstoffen. In dat scenario is de voedselkwaliteit én de biomassa aan planteneters lager in Nederlandse hoogvenen.

– Lees verder bij de bron

– Uitgelichte afbeelding: Door Kars Veling – Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=54838375