Een draai van 180 graden in Groot-Brittannië: de regering Johnson heeft fracking met onmiddellijke ingang verboden. Aanleiding is een reeks aardschokken in een fracking-gebied bij Blackpool.
Fracking is “een methode om onder andere schaliegas en schalieolie uit de diepe ondergrond vrij te maken, door millimetergrote scheurtjes te creëren in het brongesteente waar het gas in opgesloten zit. Dit gebeurt door water, zand en chemicaliën onder hoge druk (400 tot 1000 bar) in een boorput te pompen en kleine explosies te veroorzaken. De ingebrachte zandkorrels gaan in de scheurtjes zitten en houden deze open. Dit zorgt ervoor dat transport van gas of olie naar de boorput mogelijk is” (Wikipedia).
De methode is hevig omstreden omdat een deel van de gebruikte chemicaliën terugspoelt naar de oppervlakte. In Nederland heeft de NAM toestemming om bij Pieterzijl gas te winnen door middel van fracking.
Minister van Energie Andrea Leadsom verklaarde vandaag de methode met onmiddellijke ingang te verbieden.. De regering zal voorlopig geen nieuwe vergunningen verstrekken, in elk geval niet totdat “bewezen is dat de methode geen gevaar oplevert voor omwonenden”.
In augustus vonden er bij Blackpool in Lancashire een aantal flinke aardschokken plaats. Het boren naar gas werd onmiddellijk stilgelegd. Uit een rapport blijkt dat herhaling van die schokken zeer waarschijnlijk is.
Vorige week verscheen al een vernietigend rapport van National Audit Office (Nationale Rekenkamer) waaruit bleek dat fracking de Britse belastingbetaler klauwen vol geld gekost heeft, zonder dat daar noemenswaardige opbrengsten tegenover staan.
Uitgelichte afbeelding: frac job in process – By Joshua Doubek – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27166623
.