De Boxtelse varkensboer die afgelopen week bezoek kreeg van een groep dierenactivisten blijkt allesbehalve een heilige te zijn – en dat is dan nog heel vriendelijk uitgedrukt. Het bedrijf is de afgelopen jaren vooral in het nieuws geweest met een indrukwekkende reeks misstanden. Dat zegt dierenrechtenorganisatie Animal Rights.
Eigenaar van de boerderij bij wie maandagmiddag een stal bezet werd is Jeroen van Sleuwen, zoon van varkensbaron Chris van Sleuwen. Papa Van Sleeuwen heeft in 25 jaar tijd een regelrecht imperium weten op te bouwen. De familie houdt rondom thuisbasis Zijtaart in Noord-Brabant zo’n 1.200 zeugen en ruim 15.000 vleesvarkens. Deels in eigen stallen, deels op huurlocaties. De boerderij in Boxtel is één zo’n huurlocatie: eigenaar van grond en gebouwen is ondernemer Wim Vugts.
In juli 2018 probeerden Vugts en Jeroen van Sleuwen een massasterfte in een Haarense varkensstal stil te houden. Zo’n 1200 varkens kwamen toen door verstikking om het leven. Uiteindelijk kwam de zaak tóch uit toen omwonenden foto’s gingen verspreiden. Uiteraard was Vugts zich van geen kwaad bewust.
Dat was overigens niet de eerste keer dat de het mis ging bij de Van Sleuwens. Al in 1997 kwam het bedrijf in aanvaring met de gemeente Oostburg. Het bedrijf bleek lak te hebben aan de zowel de bouw- als de milieuvergunningen: “Zo verloopt het afvoeren van kadavers niet volgens de voorgeschreven procedures. In plaats van de toegestane hoeveelheid van 20.000 staan er 30.000 varkens in de stallen. Daarnaast beschikt het bedrijf per stal over permanente mestbassins van 4000 kubieke meter, terwijl de gemeente vergunning heeft verleend voor tijdelijke bassins van 300 kuub”.
Ook liet het bedrijf in 2002 20.000 varkens ruimen op een Zeeuwse locatie omdat Van Sleuwen in zijn varkensvoer suikerwater vervuild met een hormoon verwerkt had. Daardoor waren de dieren niet meer geschikt voor consumptie en waren ze dus “economisch waardeloos”. Zonder met zijn ogen te knipperen liet de Hardwerkende Ondernemer daarop de varkens vermoorden ruimen.
Animal Rights vermoedt dat dit nog slechts het topje van de ijsberg is. De organisatie heeft daarom een WOB-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur) ingediend bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Animal Rights hoopt op die manier meer inzicht te krijgen in alles wat de agro-industrieel Van Sleuwen de afgelopen decennia heeft uitgevreten.
Uitgelichte afbeelding: Activism on the Road