Dit kabinet liet zien, waar rechts voor staat. VVD en CDA, de buikspreekpoppen van het kapitaal. Unilever is onze meester en regeert via ‘de democratie’. De VVD had het spekken van Unilever niet eens in haar programma staan, zo machtig is het grootkapitaal dus. Het volk ziet het, zij zijn alles, wij zijn niets. Rutte zit er voor hen, niet voor ons. Dit is slechts een maskerade, achter dat masker zitten de grote bedrijven die ècht de dienst uitmaken en hun belangen beschermen. Nederland = een bedrijf, objectief gezien.
We zagen een stukje klassenstrijd. En de mensen zeggen dan: dit niet meer. Maar wat dan wel?
Iets dat men niet weet, omdat men geen klassenbewustzijn heeft en links verloren is gegaan. Links spreekt de massa niet meer aan.
In de jaren tachtig was het anarchisme populair. Niet hun rechtse orde maar ons zelfbestuur, is wat men zei. De reactie op rechts was een linkse insurrectie. De jeugd viel voor een linkse revolte, een herwaardering van negentiende eeuwse, anarchistische ideologie.
Maar die tijden zijn voorbij. Kraken is verboden, panden zijn met geweld ontruimd en het anarchisme is zeer geslonken. Toch zijn ‘wij’ nog niet helemaal dood. ‘Wij’ sluimeren nog, op de achtergrond. Sommige lieden schrijven stukjes, plakken stickers, brengen kranten uit en houden demo’s.
Mensen zien het gerommel van de VVD, mensen zien Ruttes openlijke liefdesverklaring aan de grote bedrijven en aandeelhouders en men ziet zijn neus met de dag groeien.
Wat zou in theorie het tegenwicht zijn, wat zou die oppositie zijn die hem eens op de vingers tikt, het geheel ontleedt? Het was niet Lilian Marijnissen hè? Lilian, een uiterst zwakke schakel in de SP. De SP heeft zulke goede mensen. Felle mensen, driedubbel gepromoveerde mensen en scherpe mensen. En waar komt Lilian mee, als Buma met zijn clichés aankomt over ‘aan de kant staan’ (wat hij vervolgens zeventien keer herhaalt). Ja, Lilian staat aan de kant bij Feyenoord. Nee Lilian, dit is geen moment voor fratsen. Je had Buma verbaal in de houdgreep kunnen nemen. Hij was zó zwak, maar jij was nog zwakker.
PVV? Oppositie? Dat gedram over ‘de moslims’ begint nu ook wel een beetje te vervelen, hier valt men niet meer voor.
FvD, men vindt dit dan chic, men vindt die woordjes interessant. De gemiddelde boerenlul kijkt op tegen deze quasi-academische poppenkast. Het avondland, Minerva, linkse gekken, een schip van de renaissance en wat voor geijl nog meer? Dat vinden de mensen dan mooi. Het is net de Efteling. Daarnaast is Baudet een gelikte beer. Mensen vergeten weleens hoe belangrijk dit is. Non-verbale communicatie. Je kan de grootste onzin verkopen als je het doet met een charmante lach. Iets dat links kan leren van Baudet. Non-verbale communicatie vormt 80 procent van de communicatie.
In een grijs verleden, deed ik een soort managementcursus. Toen was ik nog niet links. En dit heb ik van hen geleerd: democratie en ‘de markt’, zijn helemaal niet rationeel. Veel aankopen en stemmen zijn irrationeel. Baudet maakt een grap, zit lekker in zijn vel, dit/dat en ze stemmen op hem. Wilders is zuur en loopt te tieren, en mensen voelen het niet zo meer bij hem.
Helaas, maar zo oppervlakkig en populistisch is ‘de democratie’. Wat overigens een reden is om de parlementaire democratie te verwerpen, maar dat is een heel ander onderwerp.
Links is dood. Communisme is ten onder gegaan na de val van de muur en terecht. De sociaal‑democratie ging met het neoliberalisme in zee en bestaat nu dus niet meer (ik kijk naar jullie, Jesse en Asscher). De socialisten (de SP) visten in de vijver van het rechtse poppulisme, zonder resultaat. Het anarchisme is (ten dele) verzand in een sektarisch, hermetisch afgesloten lifestyle/yoga clubje en de FNV zit op schoot bij de bazen.
Links kan nieuw leven ingeblazen worden. Maar hoe? Daarover wil ik graag met jullie praten.
Nu greep radicaal rechts (FvD) dat momentum, een momentum wat van òns zou moeten zijn! Wanneer zijn wij weer aan zet? Nationalistisme, rechtse identiteitspolitiek en kapitalisme (FVD) zijn geen reactie op neoliberalisme/kapitalisme (het kabinet). Nee, een èchte reactie op neoliberalisme is directe actie. Linkse insurrectie.
FvD is uiteindelijk niet veel anders dan de VVD. Conservatief, autoritair, sentimenteel, kapitalistisch, vóór de bazen, tegen arbeid. Baudet heeft de VVD alleen in een nieuw jasje gestopt, een nieuwe verpakking. En van de PVV leent hij die anti-migratie-/nationalismelijn. Zo snijdt hij dus drie groepen aan. De PVV (nationalistische arbeiders), de VVD (conservatievelingen, die vallen voor de bekakte babbel en het corpsballenlevensgevoel) en een klein stukje SP (mensen die razend zijn, maar niet meer weten waarom).