(Straat)artiest Bansky heeft de gemoederen weer hoog doen oplopen met haar/zijn laatste stunt: in de lijst van het bekende werk “Girl with Balloon” had Banksy een papierversnipperaar verborgen. Afgelopen vrijdag werd het werk door het Londense veilinghuis Sotheby’s voor een schamele 1.180.000 euro verkocht. Op het moment dat het bod was aangenomen, activeerde iets of iemand de verborgen versnipperaar, die het kunstwerk deels vernietigde.
Banksy postte niet lang na het gebeuren een filmpje op Instagram, waarop te zien is hoe zij/hij (onherkenbaar, want Banksy’s identiteit is geheim) de versnipperaar in de lijst inbouwt, en hoe het kunstwerk zichzelf luttele momenten na de verkoop vernietigt. “The urge of destruction is also a creative urge,” schreef Bansky erbij – een uitspraak die zij/hij aan Picasso toeschreef.
Dat laatste is een beetje jammer, om twee redenen. Ten eerste omdat de bekende uitspraak helemaal niet origineel van Picasso is, maar van de Russische anarchist Mikhail Bakoenin (1814-1876). De beroemde zin is de uitsmijter van zijn – veel minder beroemde – artikel “Die Reaktion in Deutschland” uit 1842 (het origineel, in het Duits, luidt als volgt: “Die Lust der Zerstörung ist Zugleich eine schaffende Lust”). Overigens bedoelde de jonge Bakoenin daarmee niet te zeggen dat vernietiging op zichzelf een creatief proces is (zoals het vaak, uit z’n context, wordt geïnterpreteerd), maar eerder dat de vernietiging van het oude ook altijd onlosmakelijk de creatie van het nieuwe met zich meebrengt. (Lees verder bij de bron van dit artikel)
Via:: Doorbraak