Aanslag Iran waarschijnlijk het werk van Arabische separatisten

De aanslag in de Iraanse stad Ahvaz is opgeëist door zowel ISIS als de separatistische organisatie al-Ahvaziya. De Iraanse regering verwerpt de claim van ISIS en houdt de separatisten, samen met hun ‘sponsors’, verantwoordelijk voor de aanslag.

Revolutionaire Gardisten op oefening

Vier schutters openden gisteren het vuur op een militaire parade. Daarbij kwamen 29 mensen om het leven, waaronder enkele kinderen. Drie van de vier schutters werden ter plaatse gedood, de vierde raakte zwaargewond en overleed later in het ziekenhuis. Volgens een woordvoerder van al-Ahvaziya – voluit de: ‘Patriotische Arabische Democratische Beweging in Ahvaz’ – was de aanslag gericht tegen de Revolutionaire Garde en ‘de strijdkrachten van de Islamitische Republiek’.

ISIS heeft de aanslag eveneens opgeëist, maar het is moeilijk te zeggen hoe serieus die claim genomen moet worden. ISIS heeft zichzelf in het recente verleden meerdere malen volstrekt belachelijk gemaakt door aanslagen op te eisen waar men niet bij betrokken was.

Naast al-Ahvaziya zijn nog diverse andere separatistische groepen actief in Ahvaz, waaronder de Ahvaz National Resistance Group (ANRG) en de Arab Struggle Movement for Liberation of Ahvaz (ASLMA). Een van de leiders van de ASLMA, Ahmad Mola Nissi, werd in november vorig jaar doodgeschoten in Den Haag, mogelijk door – of in opdracht van – de Iraanse geheime dienst. Daarvoor is echter nooit enig bewijs geleverd.

De Iraanse regering beschuldigde de VS samen met haar ‘regionale bondgenoten’ (lees: Saoedi-Arabië en de VAE) ervan de aanslag georganiseerd te hebben. Directe betrokkenheid van die landen valt natuurlijk moeilijk te bewijzen, maar dat Saoedi-Arabië optreedt als ‘sponsor’ van de Arabische separatisten van al-Ahvaziya is niet onwaarschijnlijk. Abdulkhaleq Abdulla, een adviseur van kroonprins Mohammed bin Zayed van de VAE gooide nog wat olie op het vuur door te verklaren dat de aanslag ‘gerechtvaardigd’ was. Een aanslag op militairen kan volgens de adviseur ook niet gedefinieerd worden als ’terrorisme’. In de volgende fase zullen er volgens hem meer van dergelijke aanslagen plaats vinden.

Bronnen: Al Jazeera, de Guardian