Wenen: 100.000 mensen de straat op tegen invoering 12-urige werkdag

In Wenen zijn gisteren ruim 100.000 mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen de invoering van de 12-urige werkdag. De demonstratie was georganiseerd door de vakbond ÖGB. Het is de eerste keer sinds het aantreden van de extreemrechtse regering Kurz dat Oostenrijkers massaal de straat opgaan om te demonstreren tegen de regering.

De Oostenrijkse regering wil de arbeidstijdenwet versoepelen door een 12-urige werkdag en een 60-urige werkweek in te voeren. Het voorstel wordt komende donderdag behandeld in het parlement. De ÖGB wil dat de regering het voorstel aan de kiezers voorlegt middels een referendum. De kans daarop is uiteraard nul.

De opkomst was met 100.000 mensen boven verwachting, iets waar de vakbonden moed uit kunnen putten. Het verleidde diverse bobo’s tot voor Oostenrijkse begrippen ongekend militante taal.  Zo riep een van de sprekers ertoe op “de barricades te beklimmen”, terwijl een andere verklaarde de uitdaging van de regering aan te zullen nemen: “Wenn sie den Arbeitskampf wollen, dann sollen sie ihn kriegen”.

Of het ook tot wat militantere daden komt, is overigens maar zeer de vraag: Oostenrijk kent net als Nederland geen conflict- maar een overlegcultuur. Dat werd zaterdag nog eens perfect geïllustreerd door de reactie van vakbondsbobo’s op een oproep van Helmut Köstinger, voorzitter van de GFB, de gelegenheid te benutten om de regering Kurz ten val te brengen. De andere vakbondsleiders struikelden over elkaar in hun haast te verklaren dat het uiteraard niet in de bedoeling ligt “een democratisch gelegitimeerde regering ten val te brengen”. Dat de fascistische FPÖ deel uitmaakt van die regering maakt blijkbaar geen verschil. Het vraagt natuurlijk om een Godwin: ook de coalitie van nazi’s en conservatieven die in 1933 in Duitsland aan de macht kwam was “democratisch gelegitimeerd”.

Bron: kurier.at