Poolse nationalisten bestoken medewerkers Auschwitz-museum met laster en scheldpartijen

De toegangspoort van Auschwitz-Birkenau. Illustratie: Wikipedia

Medewerkers van het museum in het voormalige concentratiekamp Auschwitz-Birkenau krijgen een golf van haat en ‘nepnieuws’ over zich heen sinds het Poolse parlement een wet over de Holocaust heeft aangenomen. Die wet stelt het strafbaar om Polen of de Poolse regering van medeplichtigheid aan de Holocaust te betichten.

De wet kreeg veel kritiek in het buitenland, met name in Israël. De medeplichtigheid van sommige Polen aan de Holocaust is goed gedocumenteerd, en veel critici vrezen dat de wet bedoeld is om de Poolse geschiedenis wit te wassen. Geen onterechte vrees, want de regerende, ractionaire PiS draagt een beeld van de Poolse geschiedenis uit dat van elke smet ontdaan is. Bovendien onderhoudt ze warme banden met diverse extreemrechtse groepen in Polen. In het kader van de herschrijving van de Poolse geschiedenis zijn de afgelopen tijd meerdere directeuren van musea uit hun functie ontslagen.

De kritiek vanuit het buitenland leidde ertoe dat Poolse nationalisten hun frustraties gingen afreageren op de medewerkers van het museum. Met name de gidsen hebben daar onder te lijden. Zo filmden de aanhangers van een wegens antisemitisme veroordeelde man hun rondleiding door het kamp, terwijl ze de gids constant lastig vielen. Bij de woning van een andere gids werden vernielingen aangericht en leuzen op de muur geschilderd, waaronder ‘Polen voor de Polen!’. 

Uiteraard gaat het geteisem ook flink tekeer op internet. De broer van de museumdirecteur veroordeelde op Facebook de haat waamee zijn broer,  Piotr Cywiński, te maken krijgt: “Al twaalf lange jaren werkt hij op een van de meest afschuwelijke plekken ter wereld, in een kantoor dat uitkijkt op galgen en een crematorium……Tientallen artikelen op dubieuze websites, honderden Twitter-accounts, duizenden vergelijkbare tweets, scheldpartijen, memes, bedreigingen, laster, verketteringen. Het is genoeg om je misselijk te maken”.

Ook aan hoaxes geen gebrek. Een rechtse website publiceerde in februari een verhaal dat een museumgids beweerd had dat er zich onder de bewakers van het kamp geen Duitsers bevonden zouden hebben, alle bewakers zouden van Poolse afkomst zijn geweest. Bij controle bleek het verhaal een fabricage te zijn: het incident had zich nooit voorgedaan.

Bron: de Guardian