Europa anno 2018: in Zwitserland is een man overleden aan AIDS omdat hij zijn ziektekostenverzekering niet kon betalen. Voor onbetaalde premies plaatste zijn verzekering hem op een zwarte lijst, waarop hem een behandeling werd geweigerd.
De man werd in 2016 gediagnosticeerd met AIDS. Tegenwoordig valt AIDS goed te behandelen, maar het ziekenfonds weigerde de behandeling te vergoeden omdat de man een premie-achterstand had. In zo’n geval wordt alleen urgent benodigde hulp vergoed. Blijkbaar valt een behandeling tegen AIDS daar niet onder.
In 2017 verslechterde de gezondheid van de man snel. Hij wendde zich weer tot zijn ziektekostenverzekeraar, maar kreeg opnieuw nul op het rekest omdat er volgens de verzekeraar geen sprake was van urgentie. Uiteindelijk werd hij in slechte conditie in een ziekenhuis opgenomen, waar hij eind vorig jaar overleed.
Zwitserse kantons hebben de mogelijkheid wanbetalers op een zwarte lijst te plaatsen. Aan mensen die op deze lijst staan kan een behandeling worden ontzegd, mits de situatie niet levensbedreigend is. Je zou zeggen dat AIDS levensbedreigend is, maar daar denken verzekeraars dus anders over. Volgens een hulporganisatie verkeren tientallen andere AIDS-patiënten in dezelfde situatie. Hulporganisaties doen wat ze kunnen, maar de behandeling is duur – zo’n 2000 Zwitserse franken per maand – en duurt een leven lang. Hulporganisaties stuiten dan ook vrij snel op hun – financiële – grenzen.
Bron: Le Matin