Turkse legereenheden trekken Syrië binnen

Turkse legereenheden zijn bij Afrin Syrië binnengetrokken. Afrin is in handen van de (linkse) Koerdische militie YPG. Gisteren voerde de Turkse luchtmacht bombardementen uit op stellingen van de YPG. Daarbij zijn volgens Al Jazeera tenminste zes burgers om het leven gekomen. Het Turkse leger betitelt de inval als “Operatie Olijftak”, een wel héél bijzondere naam voor een militaire invasie.


De YPG heeft inmiddels bevestigd dat het aangevallen wordt door reguliere Turkse legereenheden. Enkele dorpen in het noorden van de regio zijn volgens de eerste berichten ingenomen door het Turkse leger, blijkbaar zonder dat er veel verzet geboden is.

De verantwoordelijkheid voor de inval ligt natuurlijk in de eerste plaats bij Turkije, maar ook de Amerikanen gaan allesbehalve vrijuit. De aankondiging dat de VS in Rojava samen met de YPG een staand leger van 30.000 man op de been gaat brengen getuigt van een zelden vertoonde stompzinnigheid. Geen enkele Turkse regering zal ooit accepteren dat aan haar grenzen een Koerdisch leger en/of een Koerdische corridor geformeerd wordt. De Amerikaanse Minister van BuZa, Rex Tillerson, probeerde de gemoederen nog tot bedaren te brengen, maar dat was een bij voorbaat kansloze missie.

Inmiddels heeft Rusland zich openlijk aan de zijde van Turkije geschaard. In een officiële verklaring zegt het Russische Ministerie van Defensie dat de verantwoordelijkheid voor de invasie volledig bij de Amerikanen ligt. De Russen betitelen het Amerikaanse voornemen als ‘een provocatie’ die erop is gericht de Koerdische enclave Rojava af te scheiden van Syrië.

Ongetwijfeld zal het niet bij Afrin blijven, Erdoğan heeft al aangekondigd dat het Turkse leger naast Afrin ook de Noord-Syrische stad Manbij in zal nemen. Manbij werd in 2016 door de YPG veroverd op ISIS.