Gezonde consensus

Het Verenigd Koninkrijk is momenteel niet zo verenigd. Er gaat geen dag voorbij zonder felle discussies over Brexit, op TV, radio en op de voorpagina’s van de kranten. Maar op woensdag 29 November jl. was er ineens een opmerkelijke consensus. Van links tot rechts sprak men afschuw uit over het feit dat de president van de Verenigde Staten de anti-moslim tweets van de extreem rechtse Britain First leider Jayda Fransen had geretweet. Een Kamerdebat werd aangevraagd en parlementariërs van alle partijen stonden in de rij om hun gal te spuwen over de actie van Trump. Theresa May durfde het zelfs aan Trump publiekelijk af te vallen.

In Nederland is een dergelijke publieke uitbarsting van afkeer weer een tijd geleden. De reacties op de beruchte uitspraak van Geert Wilders dat hij voor minder Marokkanen ging zorgen kwamen wellicht in de buurt. Maar verder is er gewenning aan de stroom van anti-moslim tweets van Geert Wilders en Thierry Baudet. Nu ook retweette Thierry Baudet hetzelfde haatzaaiende bericht van de Britain First leider. Maar in tegenstelling tot Trump verwijderde hij zijn retweets al weer snel. Thierry Baudet wordt echter al een tijd gevolgd door mensen die extreem rechts in de gaten houden en screen-shots van zijn retweets werden snel gedeeld op Twitter. Waarom verwijderde hij de retweets? Vermoedelijk omdat de naar aandacht hunkerende nep-dandy niet geassocieerd wil worden met outcasts. Want dat is Jayda Fransen van Britain First in het Verenigd Koninkrijk, een outcast.

Britain First is gemarginaliseerd zoals Hans Janmaat van de Centrum Democraten dat was in het Nederland van vòòr Pim Fortuyn. Dit in sterk contrast tot Thierry Baudet zelf. Paginagrote interviews verschijnen in kranten en tijdschriften en hij zit lekker mee te keutelen in TV-programma’s. Alwaar hij tussen het geneuzel door openlijk verkondigt dat asielzoekerscentra een injectie van criminaliteit zijn en een terreurdreiging met zich mee brengen. Wat natuurlijk helemaal niet zo is en vele asielzoekers zijn juist voor geweld gevlucht en zoeken hier bescherming. Moslims worden door hem allemaal over een kam geschoren en continu aangevallen. Werden daar kritische vragen over gesteld in het Trouw interview met Thierry Baudet van 24 November jl.? Nee, dat interview was enkel click-bait waarmee Trouw een graantje mee wilde pikken van alle aandacht die Thierry Baudet genereert. Hoe het zover heeft mogen komen dat rechts-extremistische ideeën geen aanleiding meer zijn voor brede uitingen van afschuw, daar zullen politieke wetenschappers zich in verdiepen, maar ondertussen mogen mensen die nog steeds ouderwets walgen van Thierry Baudets en Geert Wilders’ opvattingen over asielzoekers en moslims zich best wat luider in het publieke debat mengen. Want hoe hij ook zijn best doet het debat te framen en tegengeluiden af te doen als extreem-links, de hetze die hij voert doet pijn en hoort niet thuis in Nederland.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.