De Bank voor Internationale Betalingen (BIB), een internationale organisatie die optreedt als bank voor de nationale centrale banken, waarschuwt dat het wat minder lekker gaat met de globale economie dan ons voorgespiegeld wordt.
Volgens de BIB zijn financiële markten oververhit en lopen de schulden van particuliere consumenten gierend uit de klauw. Daarnaast wordt er weer volop geïnvesteerd in uitermate riskante activa, een situatie die verontrustend veel doet denken aan de toestand vóór de financiële crash van 2008. Destijds werden door investeerders grote bedragen geleend die niet terug betaald konden worden. Mede als gevolg van onverantwoorde speculaties balanceerde de wereldeconomie op de rand van de afgrond en moest het financiële systeem gered worden door middel van massale overheidsinterventies.
Volgens de BIB zijn de lage rentestanden voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de huidige problemen. Die lage rentestanden moedigen riskant gedrag aan, waardoor links en rechts financiële luchtbellen (bubbles) ontstaan, die uiteindelijk – wanneer er niks tegen gedaan wordt – onvermijdelijk uit elkaar spatten.
De BIB pleit voor verhoging van de rentestand. Op korte termijn heeft dat negatieve gevolgen voor de economische groei, maar op de langere termijn vermindert het de risico’s: “Short-run calm comes at the expense of possible long-run turbulence”.
Bron: de Guardian