Eergisteren kwam dan alsnog het nieuws naar buiten dat Shell en Unilever en – naar het schijnt in mindere mate – Akzo en Philips druk hebben uitgeoefend op de formerende partijen om de dividendbelasting af te schaffen. Eigenlijk kon je dat al op je vingers natellen, want het plan stond in geen enkel verkiezingsprogramma. Rutte had tijdens het debat over de regeringsverklaring dan ook de grootste moeite het te verdedigen en kwam niet veel verder dan dat hij ’tot in zijn diepste vezels voelde dat het goed was’, maar kon geen econoom opnoemen die dit een strak plan vond. De dividendbelasting was in Nederland immers al een stuk lager dan in vrijwel alle ons omringende landen, zodat van een verbetering van het vestigingsklimaat ten opzichte van onze buurlanden nauwelijks sprake kon zijn. Op dat moment werd al door veel gewone normale Nederlanders vermoed dat er gelobby van multinationals achter moest zitten. Naar nu blijkt terecht.
Ruttes diepste vezels zeiden hem dus dat het goed was. Goed voor wie dan? Dat bleef onduidelijk. Toch niet voor de gewone normale Nederlander die er volgens Rutte op vooruit zou gaan, maar die dit cadeautje voor de multinationals mag bekostigen met een forse BTW-verhoging op de dagelijkse boodschapjes. Ook niet voor de gewone normale Nederlandse middenstander, die enerzijds meer BTW moet afdragen op zijn verkochte spullen om anderzijds meer te moeten betalen voor zijn dagelijkse levensbehoeften. Voor de werkgelegenheid dan? Vooralsnog is er geen econoom in Nederland te vinden die iets ziet in deze plannen, die de belastingbetaler maar liefst 1,4 miljard euro gaan kosten en hem nul komma niks opleveren. Integendeel.
In Ruttes diepste vezels huizen dus Shell, Unilever, Akzo en Philips. Dat is natuurlijk geen nieuws, maar het is goed dat hij dat nu eens duidelijk aangeeft, zodat er geen misverstand over kan bestaan voor wie Rutte eigenlijk in het torentje zit. Niet voor de gewone normale Nederlander waar hij de mond vol van heeft, dus.
Want dit plan is een dikke vette opgestoken middelvinger naar die gewone normale Nederlander. Het kabinet zegt er feitelijk mee: burger, wij hebben lak aan u. Wij doen waar we zin in hebben. Ook al hebben wij u niet vooraf verteld dat u 1,4 miljard mag ophoesten als u op ons zou stemmen, wij zitten hier nu en pas over vier jaar mag u weer iets zeggen. Nu niet meer zeuren, vervelende burger.
Tijdens het debat over de regeringsverklaring hield Rutte nog bij hoog en bij laag vol dat iedereen erop vooruit zou gaan. Intussen hebben ze zelfs bij De Telegraaf in de gaten dat dat een leugen is en dat per saldo helemaal niemand erop vooruit gaat, en zeker niet de gewone normale Nederlander. Maar dat had iedereen met meer dan drie hersencellen in zijn hoofd zelf ook allang uitgerekend.
Intussen heeft men in Den Haag de mond vol over het vertrouwen van de burger in de politiek dat almaar verder afneemt en dat hoognodig moet worden herwonnen. Zodat de gewone normale Nederlander zich op zijn beurt afvraagt: zit daar een stel complete randdebielen soms? Snappen ze nu echt niet waarom wij de politiek tot in onze diepste vezels wantrouwen?