De Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson heeft gezegd dat de VS de uitslag van het Koerdische referendum over afscheiding van Irak niet erkennen. Tillerson zei dat: “The United States does not recognize the Kurdistan Regional Government’s unilateral referendum held on Monday. The vote and the results lack legitimacy and we continue to support a united, federal, democratic and prosperous Iraq”. Wel riep hij Irak af te zien van vergeldingsmaatregelen en in plaats daarvan te gaan onderhandelen met de Koerdische regering (KRG).
Baghdad heeft een reisverbod ingesteld naar de autonome regio. Ook Turkije en Iran hebben gedreigd met sancties. In beide landen bevindt zich een aanzienlijke Koerdische minderheid.
Iran heeft inmiddels de in- en uitvoer van ruwe olie naar Koerdistan verboden. Turkije heeft dus ook met sancties gedreigd, maar tot nu toe geen concrete stappen ondernomen. Tot het referendum was de relatie tussen Ankara en de KRG uitmuntend. De vraag is nu of Ankara bereid is die goede relatie op het spel te zetten. De Turkse regering heeft inmiddels gezegd dat – hoe dan ook – de Koerdische burgerbevolking niet het slachtoffer zal worden van eventuele sancties.
Het door Baghdad ingestelde reisverbod kan grote gevolgen hebben voor de Koerdische autonome regio, veel mensen – vooral buitenlanders – proberen inderhaast de regio te verlaten, een verlies dat de KRG zich slecht kan veroorloven. Koerdistan is hard geraakt door het ineenstorten van de olieprijzen. Als gevolg daarvan is de economische boom van een aantal jaren geleden abrupt tot stilstand gekomen.
Bron: Middle East Eye