Solidariteitswandelreis in Lesbos

Omdat de negatieve berichtgeving over Lesbos er toe leidde dat het toerisme op het eiland haast volledig in elkaar stuikte, besloot touroperator Anders Reizen uit Diest, organisator van wandelreizen, een solidariteitswandelreis op poten te zetten in samenwerking met Lesvossolidarity, een plaatselijke NGO. Het doel van de reis was de plaatselijke bevolking een hart onder de riem steken en de vluchtelingenproblematiek terugbrengen tot een verhaal over mensen.

Sinds het sluiten van de Europese grenzen voor vluchtelingen en de Turkije-deal van maart 2016 zitten ongeveer 10.000 migranten vast op de Noord-Egeïsche eilanden (Lesbos, Chios, Samos). Zij wachten al vele maanden, soms al méér dan een jaar, op de afhandeling van hun asielprocedure in vaak mensonterende omstandigheden. En hun situatie lijkt er niet op te gaan verbeteren.

Vanaf 1 augustus 2017 zullen de Griekse autoriteiten de boel gaan beredderen en worden de NGO’s die tot nog toe de belangen van de vluchtelingen behartigden, buiten spel gezet. Dit is aanleiding tot veel onrust onder de migranten en NGO’s.

Op het eiland Lesbos zitten momenteel zo’n 5000 mensen vast. In de maand juni van dit jaar waren er 940 nieuwe aankomsten. En nog eens 400 tijdens de eerste twee weken van juli. De situatie op het eiland is op veel vlakken slechter dan in 2015, toen Lesbos op een bepaald moment overspoeld werd met zo’n 5000 nieuwe aankomsten per dag (!).

Het waren toen de bewoners van Lesbos die een ongeziene solidariteit ten toon spreidden alvorens NGO’s (en journalisten) in grote getalen toekwamen. Waar vroeger kon doorgereisd worden, zitten sinds 20 maart 2016 (Turkije-deal) mannen, vrouwen en kinderen die op de vlucht sloegen voor oorlog, vervolging of armoede in 2 overvolle kampen (Moria en Kara Tepe, nabij de hoofdstad Mytilini) te wachten op het verdict hogere instantie in verband met hun asielaanvraag.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be