Horst Mahler vraagt asiel in Hongarije

De ondergedoken rechtsextremist Horst Mahler heeft een asielverzoek ingediend bij de Hongaarse premier Viktor Orbán. De inmiddels 81-jarige Mahler moet wegens ‘volksopruiing’  (Volksverhetzung) een gevangenisstraf van  drieënhalf jaar uitzitten. Begin april had hij zich moeten melden bij de gevangenis in Berlijn, maar Mahler had blijkbaar niet veel zin zijn laatste levensjaren achter de tralies te slijten en dook onder in het extreemrechtse milieu.

220px-Horst_mahler_christian_worch_2001_09_01
Horst Mahler ( links) samen met Christian Worch, de leider van de fascistische partij Die Rechte. Illustratie: Wikipedia

In een persverklaring schrijft Mahler: “Ik heb op 12 mei de leider (Führer) van de Hongaarse natie, Viktor Orbán, verzocht mij als politiek vluchteling asiel te verlenen in Hongarije”. Mahler werd in 2009 tot een gevangenisstraf van 12 jaar veroordeeld, o.a. wegens Holocaustontkenning. In 2015 werd hij om gezondheidsredenen tijdelijk vrijgelaten. Eind vorig jaar bepaalde de rechtbank echter dat Mahler het resterende deel van zijn straf alsnog uit moest zitten.

Mahler beschikt over de waarschijnlijk meest bizarre politieke biografie uit de naoorlogse Duitse geschiedenis. Mahler’s ouders waren onversneden nazi’s, die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog op de vlucht sloegen voor het oprukkende Rode Leger en zich vestigden in Dessau in de voormalige DDR. Na de zelfmoord van zijn vader, die de nederlaag van het Derde Rijk niet kon verwerken, vluchtte Mahler’s moeder naar West-Berlijn. Zoonlief belandde – na een succesvolle carrière als advocaat – in het radicaal-linkse milieu en was betrokken bij de oprichting van de Rote Armee Fraktion (RAF). De intellectueel Mahler kreeg al snel mot met het straatschoffie Andreas Baader, die Mahler maar een watje vond.

In 1973 werd Mahler – na een overigens tamelijk dubieus verlopen proces – wegens het plegen van bankovervallen en de oprichting van een criminele vereniging tot 15 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Tijdens zijn gevangenisstraf distantieerde hij zich van de RAF, wat hem op de nodige hoon van Ulrike Meinhof kwam te staan, die Mahler betitelde als ‘een lachwekkend figuur’.

Wat volgde lijkt Meinhof’s karakteranalyse te bevestigen: Mahler werd eerst lid van de maoïstische KPD, stapte vervolgens over naar de Groenen en ging uiteindelijk campagne voeren voor de liberale FDP. Eind jaren ’80 wendde Mahler de politieke steven nog wat verder naar rechts. Hij werd lid van de fascistische NPD, riep op drugshandelaren standrechtelijk te executeren en beklaagde zich over de verdunning van het Duitse bloed door de vermeende massa-immigratie, tegenwoordig overigens weer een populair thema bij mensen als Thierry Baudet.

In 2009 keerden zijn niet aflatende provocaties zich tegen Mahler: na voor de zoveelste keer voor de rechter te hebben moeten verschijnen wegens Holocaustontkenning, verklaarde de rechtbank het spuugzat te zijn en kreeg Mahler de maximaal mogelijke gevangenisstraf opgelegd.

Bron: Endstation Rechts