Nick Meynen: “We leven in een bubble die vroeg of laat zal barsten”

In zijn nieuwste boek ‘Frontlijnen, een reis langs de achterkant van de wereldeconomie’, schetst Nick Meynen een onthutsend beeld van de desastreuze effecten van het globale kapitalisme.

Op 9 mei 2017 verscheen een artikel in Le Monde waarvan de titel even onheilspellend was als de inhoud: “Alle parameters rond klimaatopwarming staan in het rood”. Het gaat allemaal veel sneller en slechter dan we denken met het klimaat en de doelstellingen die vastgelegd werden in Parijs zullen we niet halen, zo schrijft Le Monde. Je zou verwachten dat voor dit soort nieuws de persen worden stilgelegd om de voorpagina’s aan te passen, maar nee. Het bericht passeert geruisloos en dat staat lang niet in verhouding tot de ernst van de situatie.

Het samenlevingsmodel zoals we dit vandaag kennen is gedoemd ten onder te gaan als we het roer niet drastisch omgooien. Wanneer de crash komt? “De ene wetenschapper zegt 2050, de andere 2100”, aldus Nick Meynen. “We zitten nu al in de ‘sixth mass extinction’ om het in geologische termen te zeggen. De laatste massale uitroeiing van het leven op aarde was het uitsterven van de dinosauriërs. Nu is de zesde dus bezig. Het aantal dieren en diersoorten dat uitsterft stijgt aan een ijzingwekkend tempo: 100 tot 1000 keer sneller dan normaal. Kijk ook naar de landbouw. De grootschalige landbouw zoals we die nu kennen maakt massaal gebruik van kunstmeststoffen maar hierdoor raakt de bodem uitgeput. Het is een bubble die vroeg of laat zal barsten. In Groot-Brittannië schatten ze bijvoorbeeld dat er nog zestig oogsten mogelijk zijn. Dat is het. Daarna is het gedaan. Wat je dan kan doen is nog meer invoeren, maar dat veronderstelt meer export elders én nog meer vervuiling van de transportsector.”

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be