Zeer lage lonen, weinig werkzekerheid en veel overwerk. Een recent rapport van het Europese project Change your Shoes toont aan dat onderaannemers van verschillende Europese schoenmerken in Indonesië elementaire sociale gedragscodes aan hun laars lappen.
In 2015 was Indonesië wereldwijd de vierde grootste schoenenproducent, na China, India en Vietnam. Elk jaar produceert het land een miljard paar schoenen, 5 procent van de wereldwijde productie. Arbeiders in de Indonesische schoenenindustrie ondervinden voortduren zware tegenwerking en repressie om zich te organiseren in vakbonden en tot afspraken te komen over lonen en werktijden. Dat komt door de manier van werken in deze branche, waar tijdelijke contracten zonder standaardbescherming vaak voorkomen.
De campagne Change your Shoes is een samenwerkingsverband tussen 18 Europese en Aziatische ngo’s. In hun recente rapport No Excuses for Homework hebben zij getuigenissen verzameld van meer dan honderdveertig arbeiders uit vier grote fabrieken. Die vier fabrieken zijn allen eigendom van drie aannemers en een onderaannemer van Europese schoenmerken. De situatie blijkt het slechtst te zijn bij PT Prima Dinamaka Sentosa, onderaannemer van het Deense schoenenmerk Ecco. Ook de Duitse keten Deichmann wordt herhaaldelijk aangehaald in het rapport.
(Lees verder bij de bron van dit artikel)
Via:: dewereldmorgen.be