Genocide tegen Rohingya voor Obama geen beletsel sancties tegen Burma op te heffen

Een toestand als in Burma, dat door bloeddorstige militairen herdoopt is in Myanmar, dat is wat De Telegraaf en iedereen die om Wilders heenzwermt tenslotte voor ogen staat: wegjagen of uitroeien van moslims. De inheemse moslims van Burma vallen binnen de grenzen van een in overgrote meerderheid boeddhistisch land, een nasleep van Britse koloniale politiek die werkelijk overal ter wereld is toegepast: verdeel en heers, ook en liefst over het gedwongen einde van het kolonialisme heen

Terwijl de wereld afgeleid blijft door het gestoorde gedrag van aankomend president Donald Trump heeft president Barack Obama in alle stilte een reeks sancties tegen de regering van Myanmar opgeheven, afgelopen maand. De maatregel is een stap naar de normalisering van de betrekkingen met een regime dat openlijk betrokken is bij het vernielen van een van de meest gemarginaliseerde groepen ter wereld.

De afgelopen vier jaar heeft de Burmese regering onder een hoedje gespeeld met xenofobe boeddhistische nationalistische bewegingen, ernstige wreedheden begaan tegen de islamitische minderheid van de Rohingya, waarbij duizenden verdreven zijn en tientalllen onschuldigen zijn gedood. Met betrekking tot de nieuwste uitbarsting van geweld hebben mensenrechtengroepen het Burmese leger ervan beschuldigd “ee ncampagne van verkrachting, moorden en brandstichting” tegen de Rohingya te voeren.

De Burmese staatsraad en Nobel-Vredesprijswinnares Aung San Suu Kyi, die door westerse elites als een moedige kampioene van de democratie en mensenrechten wordt gezien, het woord “Rohingya” verboden in een duidelijke poging de anti-moslimelementen in en het land tevreden te stellen.

De regering van Obama heeft o p2 december aangekondigd dat het verbod tot dan toe van Amerikaanse hulp aan het land met zijn boeddhistische meerderheid was opgeheven. Dit is nauwelijks in de gangbare pers vermeld. De maatregel werd gerechtvaardigd met de mededeling dat het land belangrijke vorderingen bij het verbeteren van de mensenrechten had gemaakt. Deze bewering is verbijsterend in het licht van de voortdurende gewelddadige aanvallen tegen het Rohingya-volk.

De Amerikaanse zakenlobby staat ook te trappelen om waar mogelijk sancties op handel op te heffen. Volgens John Goyer, directeur voor Zuidoost-Azië bij de VS Kamer van Koophandel heeft tegen de Financial Times gezegd dat vrije en eerlijke verkiezingen in het land en zogenaamd “vrije media” handelssancties niet meer toegepast zouden moeten worden.

– Via Krapuul.com, verder lezen (Engels) bij Rohingyablogger.